ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως θα εμβολιάζονται όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Πόσοι πλήρως εμβολιασμένοι έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό, Όλγα Μαύρου

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι όποιος έχει νοσήσει από κορονοϊό θα εμβολιάζεται μόνο με μία δόση, 6 έως 12 μήνες αφότου νόσησε και όχι πλήρως όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Κατά συνέπεια όσοι νόσησαν ακόμη και με ήπια συμπτώματα, πάνε ουσιαστικά ένα χρόνο πίσω στον εμβολιασμό. Όμως προτάσσονται οι νέοι που θα έχουν και επιλογή εμβολίου, σε αντίθεση με την έως τώρα επικρατούσα κατάσταση, όπου κάποιες ηλικιακές ομάδες δεν είχαν περιθώριο επιλογής.

Στη διαδικασία εμβολιασμού για όσους έχουν νοσήσει με μόνον μία μόνο δόση αναφέρθηκε και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας. Εάν ο πολίτης νοσήσει πριν τον πρώτο εμβολιασμό του, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από έξι μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός και καταχωρήθηκε στο σχετικό μητρώο.

Εάν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την προσεχή Τρίτη, το ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και ο πολίτης θα μπορεί να το προγραμματίσει ξανά μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Θα αποστέλλεται SMS στο κινητό των αναρρωσάντων  ασθενών ακριβώς έξι μήνες μετά τη νόσηση, έτσι ώστε να τους υπενθυμίζει ότι ανοίγει και για αυτους η πλατφόρμα και μπορούν πλέον να κλείσουν ραντεβού .

Εάν ο πολίτης νοσήσει ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη δόση του εμβολίου, το επαναληπτικό ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη δεύτερή του δόση σε διάστημα 6 έως 12 μήνες από την ημερομηνία της διάγνωσης. Η κα Θεοδωρίδου εξήγησε σχετικά με το εμβολιαστικό σχήμα για όσους έχουν νοσήσει, ότι η επαναλοίμωξη θεωρείτο εν αρχή, σπάνια 3 μήνες μετά τη νόσηση. Έτσι είχε επικρατήσει ο κανόνας για κανονικό εμβολιασμό με δύο δόσεις μετά το τρίμηνο.

Εντούτοις, νεότερες μελέτες, είπε η ίδια, έδειξαν ότι ή ανοσία είναι μεγαλύτερης διάρκειας, φτάνοντας ακόμα και τους 12 μήνες μετά τη νόσηση. Έτσι αποφασίστηκε να γίνεται μόνον μία δόση, με χαρακτήρα “αναμνηστικού” εμβολιασμού 6-12 μήνες μετά τη λοίμωξη. Άλλη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου δείχνει ότι τα εμβόλια τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca είναι σχετικά αποτελεσματικά και στην ινδική μετάλλαξη.

Ποιες πλατφόρμες ανοίγουν

Την προσεχή Τετάρτη 26 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού προκειμένου η ηλικιακή ομάδα 35 έως 39 ετών να μπορεί να εμβολιαστεί και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας. Προηγήθηκε το άνοιγμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, για όλα τα εμβόλια και σημειώθηκε όπως είπε ο ίδιος «ρεκόρ συμμετοχών». Θα ακολουθήσουν αρχές  Ιουνίου οι πολίτες 30-34 ετών.

Στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί το 65%. Στην ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών έχει εμβολιαστεί το 66%. Στην ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών έχει εμβολιαστεί το 76%. Στην ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών έχει εμβολιαστεί το 66%. Στην ηλικιακή ομάδα 65 έως 69 ετών έχει εμβολιαστεί το 57,9%. Στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών έχει εμβολιαστεί το 59%.

Στην ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών έχει εμβολιαστεί το 40,5% και στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 54 ετών έχει εμβολιαστεί το 41,2%. Στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 49 ετών έχει εμβολιαστεί το 26%. Η μεγάλη διαφορά σε ποσοστό εμβολιασμών μεταξύ ηλικιακών ομάδων δεν οφείλεται σε δισταγμό, με εξαίρεση τους άνω των 60 για τους οποίους οι πλατφόρμες για ραντεβού έχουν ανοίξει εδώ και μήνες. Για τους νεότερους το χαμηλό ποσοστό οφείλεται στο ότι τα ραντεβού άρχισαν να κλείνονται πρόσφατα. Ειναι άγνωστο σε ποιο ποσοστό έχουν εμβολιασθεί οι ευπαθείς ομάδες Α και ομάδας Β για τους οποίους οι πλατφόρμες έχουν ανοίξει επίσης εδώ και καιρό.

Τα εμβόλια

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι «σπάσαμε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών σήμερα»,  σήμερα .Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31% και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%». Υπενθυμιζεται ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι τέσσερα: το μονοδοσικό της Johnson και τα δύο δόσεων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca. Τα δύο mRNA εμβόλια έχουν δύο δόσεις με απόσταση 3-4 εβδομάδων μεταξύ τους, ενώ της AstraZeneca  έχει απόσταση 2-3 μηνών.

Εντός του Μαΐου η Ελλάδα αναμένει 2.15 εκατ. δόσεις εμβολίων από την Pfizer, 350.000 από την Moderna, 220.000 από την Johnson & Johnson (αναμένεται επιβεβαίωση για ακόμη 80.000) και από την AstraZeneca αναμένεται η επιβεβαίωση των παραδόσεων ώστε να φτάσουν στην Ελλάδα 450.000.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx