Πως θα γίνει ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 – Οι προτεραιότητες και τα ραντεβού

Πως θα γίνει ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 – Διευρυμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη, SLpress

Σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το εμβολιαστικό σχέδιο της χώρας για την Covid-19 προήδρευσε ο πρωθυπουργός, καθώς αναμένεται, έως το τέλος του μήνα, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να εγκρίνουν εμβόλια και να ξεκινήσει η αναλογική κατανομή τους στα κράτη μέλη. Κάθε χώρα σχεδιάζει τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες και στο πλαίσιο αυτό και η Ελλάδα έχει εκπονήσει το δικό της σχέδιο, το οποίο, όπως και τα περισσότερα άλλων ευρωπαϊκών χωρών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, εφόσον τα εμβόλια εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο να ξεκινήσει εμβολιασμούς. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει ήδη καθορίσει τις κατηγορίες πολιτών που θα προηγηθούν. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, τα άτομα δηλαδή άνω των 65 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης, ότι «έχει κινητοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μηχανισμών, έτσι ώστε να έχουμε εμβολιαστικά κέντρα» με το κατάλληλο προσωπικό και συνθήκες ασφάλειας. Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο είναι σε εξέλιξη η δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες, μηνιαίως. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τη  δημιουργία και άλλων εμβολιαστικών κέντρων, εάν η χώρα μας προμηθευτεί περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Έμφαση στην ενημέρωση

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, διεθνώς, είναι η μεταφορά και η αποθήκευση των εμβολίων. Τόσο σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από το οργανωμένο έγκλημα όσο και τις ειδικές συνθήκες μεταφοράς. Για το δεύτερο, η χώρα μας έχει προμηθευτεί 14 ψυγεία κατάλληλα για την συντήρηση των εμβολίων, τα οποία θα κατανεμηθούν σε διαφορετικά σημεία της χώρας.

Το ελληνικό σχέδιο, όπως και τα περισσότερα ευρωπαϊκά,  δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού. Και αυτό γιατί, η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, στον γενικό πληθυσμό, θα κριθεί από την συμπεριφορά των πολιτών. Αν και το αντιεμβολιαστικό “κίνημα” στην Ελλάδα δεν γνωρίζει την έξαρση άλλων χωρών, έχει αρχίσει και συγκροτείται ήδη, από επιστημονικούς φορείς, ένα κοινό μέτωπο ενημέρωσης για όλα τα θέματα που σχετίζονται με το εμβόλιο.

Στο σημείο αυτό στάθηκε και ο περιφερειακός υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, ο οποίος, αν και χαρακτήρισε «φυσιολογικό» να υπάρχει προβληματισμός, διαβεβαίωσε ότι «στην Ελλάδα και στην ΕΕ εφαρμόζονται όλες οι τυπικές εθνικές ρυθμιστικές διαδικασίες και ο ΠΟΥ αξιολογεί διεξοδικά όλα τα υποψήφια εμβόλια Covid-19». Ανέφερε επίσης ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο εμβόλιο και στις υπηρεσίες Υγείας που θα το παρέχουν, «θα είναι ζωτικής σημασίας» και κάλεσε το κοινό να παίρνει πληροφορίες μόνο από αξιόπιστες πηγές και «να μην γίνεται μέρος μιας νέας πανδημίας παραπληροφόρησης».

Πως θα γίνει ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και χωρίς επιβάρυνση. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω sms, διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενθαρρύνει, παραλλήλως, την εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση, ως τον πιο εύκολο και απλό τρόπο για να κλείνουν οι πολίτες το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, «εφόσον κάποιος έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, το ραντεβού για το εμβόλιο θα κλείνεται αυτόματα και ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό, μέσω SMS ή e-mail, με βάση τα στοιχεία που θα έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στο σύστημα». Ο ίδιος ανέφερε ότι, παραλλήλως, έχουν σχεδιαστεί και άλλοι τρόποι μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στο gov.gr, αλλά και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας για όσους δεν έχουν εξοικείωση με ψηφιακά συστήματα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετέχουν, σε επίπεδο υπουργών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μετέχουν επίσης, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Τι αποφάσισαν 

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Παραλλήλως, επισημάνθηκε ότι στο διάστημα αυτό το υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. Τονίστηκε επίσης,  ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου.

Σημειώθηκε μάλιστα ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας. Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι