Πως βγήκε λευκός καπνός στις Βρυξέλλες για το πράσινο διαβατήριο

Πως βγήκε λευκός καπνός στις Βρυξέλλες για το πράσινο διαβατήριο

Μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων, τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία για πράσινο πιστοποιητικό, που όμως αναβαπτίζεται σε “Πιστοποιητικό Covid” και κατόπιν αμοιβαίων υποχωρήσεων πλέον απομένει η έγκρισή του και η εφαρμογή του από τα κράτη μέλη. H συμφωνία έκλεισε γιατί η Κομισιόν δέχτηκε να συνεισφέρει το ευρωπαϊκό ταμείο με 100 εκατομμύρια ως βοήθεια προς τα κράτη-μέλη ώστε αυτά να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος των τεστ.

Η Ευρωβουλή ζητούσε τα τεστ για την έκδοση του πιστοποιητικού να παρέχονται δωρεάν, όμως τα κράτη μέλη δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν όλο τον όγκο των τεστ και η Κομισιόν αρχικά αρνείτο να συνεισφέρει. Τελικά με αμοιβαίες υποχωρήσεις το θέμα προχώρησε. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

Η Κομισιόν απλώς χαιρέτισε την συμφωνία μεταξύ της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ψηφιακό πιστοποιητικό, που εν συνεχεία θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη. Μετονομάζεται σε “Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ”  (EU Digital COVID Certificate) αντί για Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό που ονομαζόταν έως τώρα, ώστε να μην υπάρχει όρος που να παραπέμπει σε οτιδήποτε άλλο εκτός του κορονοϊού.

Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται δωρεάν (καθώς υπήρχε πρόταση να χρεώνεται στον πολίτη) και θα αναφέρει ποιο εμβόλιο έχει γίνει, ή τα αποτελέσματα τεστ ή την ανάρρωση από νόσο. Δεν αναφέρονται λεπτομέρειες, παρότι διέρρευσε ότι κατόπιν πιέσεων της Ιταλίας θα μπορεί να αιτηθεί κάποιος πιστοποιητικό, κάνοντας μόνον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Αν και η Ευρωβουλή ζήτησε το πιστοποιητικό αυτό να μην χρησιμοποιείται εσωτερικά στα κράτη-μέλη ως “εισιτήριο” σε μουσεία, συναυλίες ή θέατρα, τελικά “πέρασε” η γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εξαρχής επέμεινε το έγγραφο να χρησιμοποιείται και από τα κράτη-μέλη για εθνικούς σκοπούς, αν το επιτρέπει η νομοθεσία του κάθε κράτους.

Τι αποφασίστηκε

Αποφασίσθηκε τα κράτη-μέλη να απόσχουν από επιπλέον περιορισμούς σε όσους έχουν το πιστοποιητικό (δηλαδή να τους βάζουν σε καραντίνα), παρότι κάποια κράτη επέμειναν ότι κάποιος Ευρωπαίος εμβολιασμένος που ταξιδεύει π.χ. στην Ινδία και εκτίθεται σε μετάλλαξη, θα πρέπει κατά την επάνοδό του στην Ευρώπη να μπαίνει σε καραντίνα.

Αποφασίσθηκε επ΄αυτού η καραντίνα και τα επιπλέον τεστ να αποφεύγονται, εκτός και «αν κρινονται αναγκαία για τη δημόσια υγεία».Το επόμενο βήμα ειναι η τελική έγκριση από την Ευρωβουλή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (που θεωρούνται όμως τυπικές διαδικασίες αφού επετεύχθη συμφωνία) και η έγκρισή του από τα νομοθετικά σώματα των κρατών-μελών. Θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή από 1ης Ιουλίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx