Πόσα self test από Δημοτικά και Γυμνάσια βγήκαν θετικά (upd)
10/05/2021Τον εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον όσων είναι άνω των δώδεκα ετών, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Πριν τρεις ημέρες, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να εμβολιάζει την ηλικιακή ομάδα δώδεκα έως 15 ετών, ενώ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε εμβολιασμό της ίδιας ηλικιακής ομάδας πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σε αυτό αρχικά συνέτεινε και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με χιλιάδες θετικά σελφ τεστ σε παιδιά: 3.000 από δημοτικά και γυμνάσια και 2.000 από λύκεια. Ομως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα κι προκύπτει ότι άδικα κωψοχολιάζεται το 85%.
Από τα Ιωάννινα και τη Λαμία προκύπτει ότι πρόκειται για “μαγική εικόνα”, κάτι που εδώ και καιρό γράφουμε στο SLpress, ότι ο ΕΟΔΥ θα έπρεπε να ανακοινώνει πόσα από τα (μέχρι προχτές) 87.000 θετικά self test είναι όντως θετικά κατόπιν επιβεβαίωσης απο rapid test ή μοριακό έλεγχο. Η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τα δεκάδες χιλιάδες “κρούσματα” από το self test (που ουσιαστικά θα ανέβαζαν τα ημερήσια κρούσματα στα 4.000-5.000) υπάρχει εξαρχής. Πριν από μια εβδομάδα μάλιστα ο ο ίδιος ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε (άπαξ) ότι με τα rapid test βρήκε μόνο 7.000 θετικά στα 53.000 “θετικά” των self test. Εν συνεχεία ο ΕΟΔΥ σίγησε χωρίς να διευκρινίσει αν όλα τα άλλα ήταν ψευδώς θετικά ή αν απλώς δεν τα είχε ελέγξει όλα. Σήμερα όμως μίλησαν γονείς από τη Λαμία και τα Ιωάννινα,
Τα παιδιά τους βγήκαν “θετικά” και πήγαν στενοχωρημένοι και θορυβημένοι να κάνουν επαναληπτικό έλεγχο. Όπως γράφει το epiruspost.gr το πρωί της Κυριακής δεκάδες μαθητές βρέθηκαν θετικά, αλλά όταν πήγαν για επιβεβαίωση για rapid test, αυτά βγήκαν σχεδόν όλα αρνητικά.Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και θετικά ήταν μόλις πέντε από τα τεστ που διενεργήθηκαν –τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, ήταν για επανέλεγχο θετικού self test. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στη Λαμία, όπου όπως γράφει το lamiareport. στις δύο κεντρικές δειγματοληψίες πήγαν 45 μαθητές με θετικό self test και βγήκαν όντως θετικά μόνον τα δύο δείγματα.
Η Αριστοτελία Πελώνη σήμερα υπεραμύνθηκε της αξιοπιστίας, λέγοντας ότι είναι αποδεκτό το 1% των ψευδώς θετικών τεστ, που συνεπάγεται 16.000 εσφαλμένα θετικά τεστ στα 1,6 εκατ. και προσέθεσε ότι το σημαντικό είναι να μη βγαίνουν ψευδώς αρνητικά και να μην κυκλοφορούν φορείς. Όπως προκύπτει όμως από την μια και μοναδική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ επ΄ αυτού, το ποσοστό είναι πάνω από 2%. Και υπάρχει και η άλλη στατιστική: αν π.χ. από τα 90.000 θετικά, τελικά είναι όντως θετικά μόνον τα 14.000, δηλαδή το 15%, σημαίνει ότι το 85% των οικογενειών λαχτάρησε άδικα -δηλαδή 76.000 οικογένειες παιδιών ή επαγγελματιών ένιωσαν να τους κόβονται τα πόδια χωρίς λόγο.
Ο συνολικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια άτομα και τα 3.000 θετικά ή “θετικά”τεστ είναι ελάχιστα σε σύγκριση με το σύνολο των ελεγχομένων. Εντούτοις αφορούν 3.000 οικογένειες (χονδρικά 12.000 άμεσες επαφές ή και περισσότερα από 30.000 άτομα με τις έμμεσες). Άγνωστο παραμένει προς το παρόν και ένα βασικό στοιχείο, αν δηλαδή τα 3.000 αφορούν γυμνασιόπαιδες ή παιδιά Δημοτικού.
Τα εμβόλια
«Είμαστε εν αναμονή της απόφασης το Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε και τα παιδιά αυτής της ηλικίας, δώδεκα έως 15 ετών», είπε ο υπουργός. Για τα πολύ μικρά παιδιά, παρότι γίνονται κλινικές έρευνες και για βρέφη έως παιδιά 12 ετών, πολλοί εκτιμούν ότι η θεωρητική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού (όπως π.χ. για ιλαρά ή πολιομυελίτιδα) ίσως να μην ισχύσει.
Ένας λόγος είναι ότι τα μικρά παιδιά δεν φαίνεται να διασπείρουν ιδιαίτερα τον ιό. Ένας άλλος, ότι οι κίνδυνοι από τις παρενέργειες δεν ειναι απαραιτήτως αμελητέοι σε σύγκριση με τους κινδύνους από το εμβόλιο. Όταν δηλαδή ζυγίζονται οι παρενέργειες με τον κίνδυνο μη εμβολιασμού, η ζυγαριά δεν γέρνει αυτομάτως υπέρ του εμβολίου, όπως ισχύει για τις μεγάλες ηλικίες. Σημειώνεται ότι τα πολύ μικρά παιδιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με εξαίρεση όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα (π.χ. σάκχαρο, συγγενείς καρδιοπάθειες κ.λπ.) περνούν την ίωση ασυμπτωματικά.
Υποχρεωτικός ή όχι ο εμβολιασμός παιδιών;
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών εξετάζεται κυρίως για την διασφάλιση της ανοσίας της αγέλης ή της συλλογικής ανοσίας. Αν εμβολιασθεί όμως ο πληθυσμός των ενηλίκων και των εφήβων σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών δεν θα ειναι απαραίτητος για την εξασφάλιση της ανοσίας, γιατί θα έχει επιτευχθεί το 70% που αποτελεί και το όριο-προϋπόθεση για αυτήν.
Στο θέμα έχει αναφερθεί και η παιδίατρος Βάνα Παπαευαγγέλου λέγοντας ότι θέλει να πιστεύει πως «μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει κι εμείς το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών». Δεν αναφέρθηκε όμως στο εάν και κατά πόσον θα ενταχθεί, όπως της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, στους “υποχρεωτικούς εμβολιασμούς” των παιδιών ή όχι. Οι κλινικές μελέτες των εμβολίων στα παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, έπονται των δοκιμών σε ενηλίκους, σύμφωνα με την διεθνώς ισχύουσα νομοθεσία. Κάθε φάρμακο ή εμβόλιο που έχει εγκριθεί για ενηλίκους είναι πάγια τακτική να δοκιμάζεται στη συνέχεια και σε παιδιά.
Η AstfraZeneca είχε ξεκινήσει δοκιμές παιδιά, τις σταμάτησε, όταν προέκυψε το θέμα των θρομβώσεων στους ενηλίκους. Η Moderna επίσης έως τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρώσει τις μελέτες σε παιδιά 12-17 ετών και πριν από ένα μήνα ξεκίνησε δοκιμές σε βρέφη και παιδιά έως 12 ετών. Σημειώνεται ότι το εμβόολιο της Pfizer είναι αδειοδοτημένο για τους άνω των 16 ετών, ενώ έχει γίνει η κλινική έρευνά της για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και θα συνεχίσει με μικρότερες ηλικίες. Έχει μάλιστα καταθέσει ήδη τα δεδομένα για την ηλικιακή ομάδα Γυμνασίου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και στον αντίστοιχο αμερικανικό (FDA).
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε σήμερα ότι ο εμβολιασμός των παιδιών για κορονοϊό, όπως και για τους ενηλίκους, δεν θα είναι υποχρεωτικός. Επομένως, όπως τόνισε δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ενώ υπογράμμισε πως στην Επιτροπή Εμβολιασμών τα περισσότερα μέλη είναι παιδίατροι με ιδιαίτερες ευαισθησίες στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Προβληματισμοί
Ο κύριος ερευνητής για τις δοκιμές σε γυμνασιόπαιδες του ιατρικού κέντρου των BioNTech / Pfizer, Ρόμπερτ Φρενκ, δήλωσε ότι αναμένει πως τα παιδιά άνω των δώδεκα ετών θα εμβολιαστούν στις ΗΠΑ «προτού ανοίξουν τα σχολεία», τον Σεπτέμβριο. Στην Βρετανία η εθνική υπηρεσία Υγείας εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον εμβολιασμό των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση. Οι ειδικοί σε ΗΠΑ και Βρετανια σταθμίζουν και το εξής: στις ΗΠΑ πέθαναν από κορονοϊό 332 παιδιά και έφηβοι σε σύγκριση με περισσότερους από 560.000 ενήλικες. Αντίστοιχα στην Αγγλία και την Ουαλία, 37 άτομα κάτω των 20 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, σε σύγκριση με περισσότερους από 130.000 ενήλικες.
«Θα πρέπει να εμβολιάσετε τα παιδιά όχι για δικό τους όφελος, αλλά προς όφελος της υπόλοιπης κοινωνίας, αν και αυτό το ζήτημα είναι περίπλοκο», δήλωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Άντονι Χάρντεν. Η ανάλυση των κινδύνων και των ωφελειών από τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού «πυροδοτεί» παλιές ανησυχίες δεκαετιών σχετικά με τους παιδικούς εμβολιασμούς, τροφοδοτούμενες από μη αποδεδειγμένες συσχετίσεις με τον αυτισμό, αναφέρουν οι Financial Times.
Ο άμεσος μαζικός εμβολιασμός των παιδιών στα ανεπτυγμένα έθνη θα προκαλούσε πάντως παράλληλα ένα γενικότερο πρόβλημα, προσθέτουν οι FT, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα ασκούσε τεράστια πίεση στις προμήθειες των εμβολίων. Αυτό βέβαια θα καθυστερούσε περαιτέρω τον εμβολιασμό στα τεράστια τμήματα των ευάλωτων ενηλίκων σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν λάβει ακόμη το εμβόλιο.