Πόσα ξοδεύεις Επίτροπε;

Πόσα ξοδεύεις Επίτροπε;

του Βαγγέλη Γεωργίου  –

Οι περισσότεροι κάνουμε υποθέσεις για τα ποσά που ξοδεύουν τα μέλη της Κομισιόν στις διάφορες αποστολές τους και τα ταξίδια τους. Υπήρχαν και περιπτώσεις που μαθαίναμε πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ ξόδεψε η Μογκερίνι για να ταξιδέψει και να διαμείνει σε ένα πολυτελές ξενοδοχεία. Η αφαίρεση 25.000 ευρώ από τα ταμεία για να πεταχτεί ο Γιουνγκέρ στη Ρώμη για ένα βράδυ είναι η άκρη της κορυφής του παγόβουνου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχε μια κανονιστική υποχρέωση που να αναγκάζει τον θεσμό να ενημερώνει σε τακτή χρονική βάση τι κοστίζει στους φορολογούμενους των κρατών μελών της ΕΕ ένα ταξίδι.

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου η Κομισιόν επισημοποίησε -επιτέλους- την αρχική της δέσμευση -του περασμένου Σεπτεμβρίου του 2017- να δημοσιοποιεί πλέον τα μεταφορικά έξοδα των Επιτρόπων. Πλέον είναι “embedded” στο νέο κώδικα δεοντολογίας των μελών της Κομισιόν η ρήτρα να δημοσιεύονται τα έξοδα μετακίνησης κάθε δύο μήνες.

Η Κομισιόν “αναγκάστηκε” να προβεί σε μια τέτοια κίνηση έπειτα από τις συνεχείς πιέσεις του οργανισμού Access Info Europe, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησε μια εκστρατεία, απαιτώντας τη δημοσίευση των ταξιδιωτικών εξόδων των Επιτρόπων. Η χρήση ιδιωτικών αεροπορικών ταξί αποτέλεσε το κόκκινο πανί γι΄αυτές τις προσπάθειες περισσότερης διαφάνειας, δεδομένων των άγριων κοινωνικών ανισοτήτων σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.

Θυμίζουμε ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν προσπαθούσε να πείσει ότι -τα φουσκωμένα για τους επικριτές- έξοδα είναι απαραίτητα ενώ είχε αναφέρει ότι η Κομισιόν έκανε και “τριπλοκούρσες” με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε κάποια ταξίδια με αεροπορικά ταξί ώστε να πηγαίνει η ταρίφα δια του τρία.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα επιπλέον ζήτημα που τίθεται είναι αν ο παραπάνω εμπλουτισμός του κώδικα δεοντολογίας των Κομισάριων αρκεί. Μάλλον όχι. Μιλώντας με τη Γενική Διευθύντρια του Access Info Europe, Helen Darbishire μου διευκρίνισε ότι αυτό που έχουμε πλέον είναι μεν μια επίσημη δέσμευση για δημοσίευση μιας έκθεσης, ωστόσο “αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχουμε λεπτομέρειες, δηλαδή πόσα χρήματα δαπανήθηκαν και γιατί. Θα θέλαμε να δούμε λεπτομέρειες ανά ταξίδι, τα λεπτομερή ταξίδια, έξοδα στα ξενοδοχεία κτλ. Αυτή είναι η βασική διαφάνεια, την οποία ο καθένας εκ των 500 εκατ. Ευρωπαίων έχει δικαίωμα να προσμένει“.

Για την Darbishire, η ανακοίνωση της Κομισιόν είναι θετική κίνηση αλλά ο “διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες“. Για την ίδια θα ήταν δύσκολο να βαθμολογήσει την επίδοση της Κομισιόν στη διαφάνεια με άριστα το 10. Η κατάσταση είναι πολύ σύνθετη, είπε και ανέφερε σαν παράδειγμα τα έγγραφα που εμπεριέχουν τη νομική ανάλυση της νομιμότητας της συμφωνίας που συνήψε η ΕΕ με την Τουρκία σχετικά με την απέλαση μεταναστών / προσφύγων από την Ελλάδα.

Η Access Info Europe ζήτησε να έχει πρόσβαση στα επίμαχα έγγραφα της Κομισιόν ώστε διαπίστωσε ότι δεν είναι και τόσο… απλό. Συνεπώς, η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έτσι την επόμενη εβδομάδα, στις 7 Φεβρουαρίου, το Δικαστήριο θα αποφανθεί επί του θέματος.

Θεωρούμε απίστευτο το γεγονός ότι για να πληροφορηθούν οι πολίτες τέτοιες πληροφορίες πρέπει να πάνε στα δικαστήρια” είπε η Darbishire. “Ανησυχούμε πως εάν η ΕΕ δεν είναι ανοικτή σε βασικά ζητήματα όπως τα έξοδα ταξιδιού – τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε χώρα – τότε η Ένωση κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών“.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι