ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσες λίρες άφησε στους τρεις βαλέδες του ο Φίλιππος;

Πόσες λίρες άφησε στους τρεις βαλέδες του ο Φίλιππος;, slpress

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Sun» ο πρίγκιπας Φίλιππος άφησε  στους τρεις άνδρες βοηθούς του υπολογίσιμη κληρονομία από τα συνολικά 30 εκατομμύρια λίρες, στα οποία υπολογίζονται τα μετρητά του. Βρετανικά μέσα κάνουν λόγο για 250.000 λίρες στον καθένα, ενώ άλλα το αποκλείουν, καθώς αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και κανείς δεν έχει ασφαλείς πληροφορίες επ΄αυτού. Πάντως είναι σίγουρα λιγότερα από 325.000, αφού από το ποσό αυτό και πάνω ο φόρος κληρονομιάς στη Βρετανία φθάνει το 40%. Άλλοι θεωρούν ότι τους άφησε μόνον μισθούς ενός έτους, δηλαδή περίπου 70.000 ευρώ στον καθένα.

Αυτό τεκμαίρεται από σχόλιο της βασιλικής οικογένειας, ότι ο δούκας του Εδιμβούργου «ρύθμισε τα περισσότερα κληρονομικά του ζητήματα εν ζωή και κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα για φορολόγηση της τάξης του 40%». Ο Δούκας του Εδιμβούργου πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 99 ετών, λίγες εβδομάδες πριν από τα 100α γενέθλιά του. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του περνάει στα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ, εντούτοις φρόντισε προσωπικά, να ανταμειφθούν οι πιο στενοί συνεργάτες του με άγνωστο, αλλά υπολογίσιμο ποσό.

Ένας από αυτούς είναι ο 66χρονος ταξίαρχος  Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ ο οποίος υπηρέτησε ως γραμματέας του πρίγκιπα Φίλιππου από το 2010 μέχρι τον πρόσφατο θάνατο του γαλαζοαίματου. Εκπροσωπούσε συχνά τον Φίλιππο σε επίσημες εκδηλώσεις, στις οποίες ο δούκας δεν μπορούσε να παραστεί. Χειριζόταν επίσης όλα τα ραντεβού του μέχρι και το 2017, τη χρονιά που ο Φίλιππος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις του, και εν συνεχεία παρέμεινε ο εξ απορρήτων του.

Page Stephen Niedojadlo

Ο δεύτερος είναι  o Γουίλιαμ Χέντερσον και ο τρίτος ο Στίβεν Νιντοζάντιλο. Και οι τρεις άντρες ήταν πολύ κοντά στον δούκα τα τελευταία του χρόνια. Ο Χέντερσον και ο Στίβεν Νιντοζάντιλο έμεναν μαζί με τον Φίλιππο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην κατοικία Γουντ Φαρμ στο βασιλικό κτήμα Σάντριγχαμ του Νόρφολκ και ήταν ουσιαστικά προσωπικοί υπηρέτες, ίσως και νοσηλευτές, καθώς ο υπερήλιξ δούκας είχε κινητικά προβλήματα και τον βοηθούσαν και στο μπάνιο του. Πέρσι τον Οκτώβριο ο 47χρονος Νιντοτζάντιλο ανταμείφθηκε από την Ελισάβετ και με το παράσημο του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος.

Ο 55χρονος Χέντερσον ήταν μαζί με τον δούκα τις δύο τελευταίες ημέρες του στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Ο Χέντερσον, που είχε προσληφθεί νεαρός ακόμη, πριν από 34 χρόνια, ως καθαριστής, μπήκε στην υπηρεσία του Φίλιππου προ δεκαετίας και ανελίχθη σε βασικό του βαλέ. Τιμήθηκε και αυτός, το 2011, με το παράσημο του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος.

Ο Φίλιππος είχε προσωπικό αφορολόγητο εισόδημα ως σύζυγος της βασίλισσας, 416.000 ευρώ το χρόνο. Πολύτιμη θεωρείται η συλλογή του από 13.000 βιβλία, ενώ είναι άγνωστο πόση ακριβώς ήταν η περιουσία του σε μετοχές, αλλά και σε έργα τέχνης, στα οποία επίσης επένδυε όλα αυτά τα χρόνια. Η βασιλική οικογένεια ανακοίνωσε ότι η διαθήκη του Φιλίππου είναι οικογενειακό ζήτημα και δεν θα γίνουν ανακοινώσεις. Ανακοινώθηκε μόνον ότι ο δούκας είχε ρυθμίσει από καιρό τα κληρονομικά του ζητήματα και ότι τα παιδιά τoυ «μπορούν να πάρουν ό, τι θέλουν» από τη συλλογή των 13.000 βιβλίων στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ».

Τα περισσότερα βιβλία είχαν μεταφερθεί στο Γουντ Φαρμ, όπου ο πρίγκιπας Φίλιππος ζούσε όταν αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, αλλά τώρα όλα έχουν επιστραφεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Πολλά από τα βιβλία του αφορούσαν σε έρευνες για εξωγήινους σύμφνωα με βρετανικά ΜΜΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι