ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσες σοβαρές θρομβώσεις “μαζεύτηκαν” και από ποια εμβόλια

Πόσες σοβαρές θρομβώσεις "μαζεύτηκαν" και από ποια εμβόλια, Όλγα Μαύρου

Ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά με τις θρομβώσεις κατόπιν εμβολιασμού, που τα περισσότερα φέρεται να προήλθαν μετά τη χορήγηση του AstraZeneca και ένα μετά από της Johnson. Το πιο πρόσφατο αφορά μια γυναίκα 36 ετών που διακομίσθηκε επειγόντως από τη Λέσβο στην Αθήνα και είχε κάνει το βρετανοσουηδικό εμβόλιο πριν από 13 ημέρες.

Η 36χρονη είχε εισαχθεί προ τριημέρου σε νοσοκομείο της Λέσβου με θρόμβωση αλλά δυστυχώς και με εγκεφαλική αιμορραγία, δηλαδή με αυτό το σπάνιο σύνδρομο όπου το σώμα σε κάποια σημεία προκαλεί θρόμβους και σε άλλα δυστυχώς το αντίθετο, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία.

Μόλις οι  γιατροί σταθεροποίησαν την κατάστασή της, έγινε αεροδιακομιδή στην Αθήνα και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο. Τα συμπτώματα της θρόμβωσης παρουσιάστηκαν 10 μέρες μετά τον εμβολιασμό και το περιστατικό έχει καταγραφεί στην κίτρινη κάρτα του Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και διερευνάται.

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι η 63χρονη που είχε παρουσιάσει θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της επίσης με AstraZeneca στη Λέσβο πριν από ένα μήνα, τελικά κατέληξε. Η άτυχη γυναίκα είχε εμβολιασθεί τέλη Μαρτίου, και την 1η Απριλίου εισήχθη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλευόταν με θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Η κίτρινη κάρτα για το θάνατό της σε σχέση με το εμβόλιο έχει σταλεί στον ΕΟΦ.

Επιτροπή Εμβολιασμών

Επίσης έχει πεθάνει μετά από εμβολιασμό της με το ίδιο σκεύασμα και μια 63χρονη γυναίκα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών πριν από δύο μήνες. Έχουν καταγραφεί και άλλα περιστατικά και δύο θάνατοι, που όμως η Επιτροπή Εμβολιασμών αποσυνδέει από τον εμβολιασμό, δηλώνοντας ότι δεν βρέθηκε αιτιώδης σχέση και ότι οι θάνατοι οφείλονταν σε χρονική σύμπτωση.

Υπενθυμιζεται ότι μετά από εμβολιασμό με το ίδιο σκεύασμα πέθανε προ διημέρου από το σπάνιο σύνδρομο θρομβοπενίας και θρομβώσεων και μια 39χρονη Βρετανίδα που ζούσε και είχε εμβολιασθεί στην Κύπρο. Η Βρετανίδα, που ήταν μοντέλο, είχε κάνει και ανάρτηση στα social media όταν νόσησε, γράφοντας “νιώθω πολύ άσχημα”.

Παρουσίασε θρόμβωση 10 μέρες μετά τον εμβολιασμό της. Στις 14 Μαΐου η νέα γυναίκα έκανε μια ανάρτηση για την κατάσταση υγείας της, αποκαλύπτοντας ότι είχε ξυπνήσει τρέμοντας, με πόνους στις αρθρώσεις, ζαλάδες, πονοκέφαλο και δύσπνοια. Η Κύπρος συνέταξε κίτρινη κάρτα για το περισττικό.

Επίσης διερευνάται και το θρομβοεμβολικό επεισόδιο μιας 48χρονης γυναίκας στη Θήβα, η οποία είχε κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η κατάστασή της είχε χαρακτηρισθεί  κρίσιμη και νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε σημεία βελτίωσης και οι γιατροί αισιοδοξούν. Η 48χρονη παρουσίασε μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της θρόμβωση στο πόδι. Σχεδόν αμέσως όμως παρουσίασε εσωτερική αιμορραγία στο στομάχι και στον αριστερό νεφρό, αλλά και πνευμονική εμβολή και διακομίσθηκε επειγόντως στην Αθήνα.

Βρέχει θρομβώσεις

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν σημειωθεί πάντως στην Κρήτη και με το σκεύασμα της AstraZeneca. Παρότι εκεί έχουν γίνει μόνον 40.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο αυτό και ο Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) εκτιμούσε ότι οι πιθανότητες για θρομβώσεις είναι μια στις 60.000, φαίνεται πως στην πραγματικότητα η στατιστική ίσως διαφέρει σημαντικά, τουλάχιστον στην Κρήτη.

Εκεί έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά από τα οποία διερευνώνται τα τρία, καθώς (για λόγους που δεν γνωρίζουμε) το τέταρτο περιστατικό με τον 59χρονο που έπαθε πνευμονική εμβολή δεν θεωρείται ότι συνδέεται με το εμβόλιο. Ο 59χρονος πάντως υπεβλήθη σε όλες τις εξετάσεις και δεν έχει βρεθεί καμία άλλη αιτιολογία για την θρόμβωση στους πνεύμονες πέραν του εμβολίου.

Τα άλλα τρία περιστατικά στην Κρήτη αφορούν σε έναν 35χρονο που δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά και σε δύο νέες γυναίκες, η μία εκ των οποίων είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, ενώ η άλλη παρουσιάζει βελτίωση.  Σε κρίσιμη κατάσταση είναι μια 44χρονη μητέρα δύο παιδιών που παρουσίασε αρχικά απλώς έναν επίμονο πονοκέφαλο, όμως τελικά υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και είναι πλέον σε τεχνητό κώμα, με τους γιατρούς να λένε στον σύζυγό της ότι ελπίζουν μόνον σε θαύμα και ότι η γυναίκα είναι μάλλον κλινικά νεκρή. Θα γινόταν και μια εξέταση για την εγκεφαλική λειτουργία της άτυχης 44χρονης.

Η 47χρονη που εμβολιάσθηκε κι εκείνη στο Ηράκλειο, λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και παρουσίασε παράλυση εξαιτίας του, όμως οι γιατροί σήμερα είπαν ότι η κατάστασή της παρουσίασε βελτίωση και μπόρεσε να σταθεί όρθια. Όσο για τον 35χρονο άνδρα, ένιωσε ένα “κάψιμο” στο πόδι και το άκρο του παρέλυσε, και στο νοσοκομείο υπεβλήθη αμέσως σε χειρουργική επέμβαση γιατί είχε μεγάλη θρόμβωση στην αρτηρία του μηρού. Λίγες μέρες μετά παρουσίασε θρόμβωση και την καρωτίδα (χωρίς κανένα σύμπτωμα), οπότε υπεβλήθη σε νέα χειρουργική επέμβαση. Τώρα έχει λάβει εξιτήριο. Η θρόμβωση στην καρωτίδα βρέθηκε τυχαία κατά την ψηλάφηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι