Πόσο ανησυχητικά είναι τα 4,2 Ρίχτερ από τις Αλκυονίδες;

Πόσο ανησυχητικά είναι τα 4,2 Ρίχτερ από τις Αλκυονίδες, Ολγα Μαύρου

Στην Κόρινθο, αλλά και στον Πειραιά και στην Αθήνα και στη Θήβα, τα 4,2 Ρίχτερ σήμερα στις 06:00 το πρωί ξύπνησαν κόσμο. Αν και οι μαρτυρίες ποικίλουν ως προς τη διάρκεια, οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν το σεισμό έντονο και με βοή.

Το επίκεντρό του ήταν 50 χλμ βορειοδυτικά των Αθηνών και το εστιακό βάθος γύρω στα 5-6 χλμ. Επειδή η περιοχή έχει “δώσει” το μεγάλο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ το 1981, ο κόσμος ανησυχεί εύλογα και με τις σχετικά ήπιες δονήσεις. Η δόνηση έγινε πιο αισθητή στον Πειραιά, στους παραλιακούς δήμους και στους νότιους – νοτιοδυτικούς δήμους, αλλά ξύπνησε κάποιους και στου Ζωγράφου και στα Βριλήσσια. Ο σεισμός του 1981 από το ίδιο ρήγμα, είχε πλήξει περισσότερο το Περιστέρι.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είπε σχετικά ότι «έγινε αισθητός στην Αθήνα επειδή ήταν επιφανειακός, είχε μικρό εστιακό βάθος, αλλά και το ρήγμα έχει μια κατευθυντικότητα προς την Αθήνα. Αυτοί οι σεισμοί είναι της τρέχουσας διαδικασίας της σεισμικής εξέλιξης, δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό αν και υπάρχει εξαιρετικά μικρό ποσοστό να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. Η δόνηση προέρχεται από μια ευαίσθητη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου που έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό, όμως δεν θεωρώ ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εντάσσεται θεωρώ στην κανονική σεισμικότητα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία».

xartis-seismos-1

 

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφέρει: «Το γεγονός δεν είναι μεμονωμένο. Υπάρχει μια δραστηριότητα καθώς μετά τα 4,2 Ρίχτερ, στην περιοχή έχουν σημειωθεί τρεις δονήσεις, με ένταση 2 και 2,4 Ρίχτερ. Αυτό σημαίνει πως το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο Κορινθιακός μας έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και είναι πάρα πολύ κοντά στην Αθηνά. Οπότε χρειάζεται πάντα προσοχή. Ακόμα και αυτοί οι μικροί σεισμοί, θέλουν προσοχή. Δεν σημαίνει όμως ότι κάθε σεισμός που γίνεται εκεί πέρα πρέπει να δημιουργεί πανικό και ανησυχία. Από τον μεγάλο σεισμό του 1981 μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει εκατοντάδες σεισμούς 4,0 με μέγεθος τα Ρίχτερ από τις Αλκυονίδες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι