Πόσο χρεώνει την σέλφι η βασίλισσα του Game of Thrones
16/08/2022H Ντενέρις, αρχόντισσα, βασίλισσα και πάντως εκ των πρωταγωνιστών της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς “Game of Thrones”, θα χρεώνει 177 ευρώ όποιον θαυμαστή της θέλει να βγάλει μαζί της σέλφι στην σχετική εκδήλωση που διοργανώνεται από φανς στο Λονδίνο, περίπου σε ένα μήνα από σήμερα. Όσοι μάλιστα θέλουν και να την χαιρετήσουν και να πουν “δυο λόγια”, πληρώνουν 473 ευρώ (400 στερλίνες). Και όσοι απλώς θέλουν να πάνε εκεί και να την δουν από μακριά, θα δώσουν 90 ευρώ ούτως ή άλλως. Αυτό είναι το εισιτήριο εισόδου για την όλη εκδήλωση, όπου εξάλλου θα είναι παρόντες και πολλοί άλλοι ηθοποιοί.
Αυτά τα ποσά ισχύουν για περίπου πέντε κατηγορίες εισιτηρίων για την εκδήλωση “Dream it Fest Convention” που διοργανώνουν οι φαν τηλεοπτικών σειρών στο Λονδίνο στις 17 Σεπτεμβρίου και η οποία θα κρατήσει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να συναντήσουν από κοντά οι θαυμαστές τα είδωλά τους, αλλά και να συζητήσουν με άλλους θεατές για τις σειρές ή τα έργα που αγάπησαν. Θα υπάρχουν και “περίπτερα” όπου κάποιοι σταρ θα μιλούν σε περιορισμένο κοινό. Σε αυτές τις διοργανώσεις πηγαίνουν και πολλοί επαγγελματίες της 7ης τέχνης για ευνόητους λόγους.
Στο “Game of Thrones” η 36χρονη ηθοποιός Εμίλια Κλαρκ ενσάρκωσε την πριγκίπισσα Ντενέρις, που από έγκλειστη και εξόριστη γίνεται αρχόντισσα των δράκων και… δεν λέμε το τέλος γιατί κάποιοι ίσως δεν έχουν δει ακόμη την σειρά. Ομως η Κλαρκ δεν είναι η μόνη που χρεώνει τις σέλφι. Οι πρωταγωνιστές της σειράς εποχής “The Gentleman” χρεώνουν 100 ευρώ την φωτογράφιση με θαυμαστή, όσο προ ετών χρέωνε και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, πρωταγωνιστής του σίριαλ “Σέρλοκ Χολμς”. Συγκεκριμένα ο Κάμπερμπατς στη διάρκεια παρόμοιας εκδήλωσης το 2017 έβγαλε περίπου 280.000 ευρώ από 3.000 φωτογραφίες με θαυμαστές.
Σέλφι
Αν και το αυτόγραφο ήταν κάποτε κάτι που ο θαυμαστής ζητούσε με λατρεία και ο ηθοποιός ή τραγουδιστής το έδινε με τρυφερότητα ή πάντως με τουλάχιστον τυπική εκτίμηση και συμπάθεια, τώρα τα αυτόγραφα και οι σέλφι ή και η απλή “καλημέρα” είναι προς πώληση. Από την άλλη, πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνεται επί τούτου και θα μπορούσε ο σταρ να πει ότι “κουβαλιέται” χωρίς λόγο και κάνει έξοδα. Είναι όμως “χωρίς λόγο”; Η ουσία δεν έχει αλλάξει. Ο θαυμαστής πριν από 100 χρόνια είναι ίδιος με τον σημερινό: θέλει να δει το είδωλό του. Και το είδωλο ζει ουσιαστικά από τον θαυμαστή του ή το κοινό. Αντιθέτως, το κοινό θα μπορούσε να ζει και χωρίς το συγκεκριμένο είδωλο.
Επίσης, πολλοί θαυμαστές είναι πάμφτωχοι, ενώ εν προκειμένω δεν μιλάμε για ηθοποιούς που βιοπορίζονται με το μεροκάματο ή δυσκολεύονται να επιβιώσουν, οπότε όντως χρειάζονται τα χρήματα, αλλά για σταρ με υψηλά κασέ. Η εποχή των φιλικών τζάμπα αυτογράφων, έχει τελειώσει από καιρό –ουσιαστικά τελείωσε με την έλευση του iPhone. Όμως ακόμα και σήμερα με τις εμπορευματοποίηση στο ζενίθ, στην Ελλάδα είναι πολλοί εκείνοι που δίνουν δωρεάν ένα αυτόγραφο ή εκχωρούν μια σέλφι σε άδολους θαυμαστές.
Οι υπέρμαχοι της αγοραίας στιγμιαίας “σχέσης” σταρ και θαυμαστή, υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει το διαδίκτυο, αφού κάποιοι ανεβάζουν φωτογραφίες με μια γνωστή προσωπικότητα και εισπράττουν πολλά χρήματα μέσω διαφημίσεων, επειδή αποκτούν περισσότερους “ακόλουθους”. Επίσης αυτός που φωτογραφίζεται με ένα αστέρι, αποκτά κοινωνική υπεραξία. Εν ολίγοις, οι καλλιτέχνες λένε ότι, αφού ο φαν ή ο οιοσδήποτε ζητεί σέλφι, βγάζει κέρδος, πρέπει και ο καλλιτέχνης να παίρνει το μερτικό του.
Θαυμασμός
Πρώτον, δεν εμπορεύονται όλοι τη σέλφι τους οικονομικά ή κοινωνικά. Εξακολουθεί να υπάρχει ο αγνός θαυμασμός ή έστω η ανάγκη τόνωσης με την στιγμιαία σημασία που “δίνει σε έναν άσημο ένας σπουδαίος άνθρωπος”. Δεύτερον, και στο παρελθόν κάποιος που έπαιρνε αυτόγραφο π,χ, από την Μέριλιν Μονρόε ή την Αλίκη Βουγιουκλάκη, μπορούσε να το πουλήσει. Αυτόγραφα καλλιτεχνών ή άλλων προσωπικοτήτων ανέκαθεν άλλαζαν χέρια και μεταπωλούνταν ως συλλεκτικά. Δεν μπορούμε, κατά συνέπεια, να τα ρίχνουμε όλα στο διαδίκτυο.
Η σέλφι επέτεινε, αλλά δεν ήταν εκείνη που πρωτόφερε την εμπορευματοποίηση στη σχέση καλλιτέχνη και θαυμαστή. Και πόσο μπορεί να επιβιώσει αληθινά αυτή η μαγική σχέση, όταν ξέρεις ότι την αγοράζεις, εν προκειμένω, με συνολικά 600 ευρώ; Το δωρεάν αυτόγραφο προϋπόθετε μια στοιχειώδη καλή πρόθεση από τον θαυμαστή αλλά και τον καλλιτέχνη. Για ένα λεπτό περίπου δημιουργείτο μια φευγαλέα διαπροσωπική επαφή. Τώρα απλώς πληρώνεις και, αντίστοιχα, πληρώνεσαι. Η προσωπική σχέση μένει γυμνή από κάθε συναίσθημα και αντί για ένα εντυπωσιακό αναμνηστικό από το είδωλό σου, φορτισμένο από τα όποια αισθήματα σου γεννά, μένεις τελικά με μια αγοραία επαφή.
Yπάρχει εν τω μεταξύ και το photoshop, όπου μπορεί κάποιος με την αντίστοιχη εφαρμογή να βάλει το πρόσωπό του δίπλα στου ειδώλου του. Το κάνουν πολλοί, κυρίως για “να σπάσουν πλάκα” με τους διαδικτυακούς φίλους ή ακολούθους τους. Eκτός δε από εκείνους που πραγματικά λατρεύουν έναν αστέρα, φωτογραφίες με σταρ θέλουν να βγάζουν πολλά άτομα που επιδιώκουν απλώς να ανεβούν οι προσωπικές τους μετοχές με το “κύρος” ότι βρέθηκαν για μερικά δευτερόλεπτα στο ίδιο πλάνο με μια προσωπικότητα. Είναι και αυτή η τεχνητή κοινωνική αναβάθμιση σημαντική παράμετρος στην επιδίωξη μιας σχέσης λίγων δευτερολέπτων με διασήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους θέλουν να εισπράξουν κι αυτοί μερίδιο από την αυθαίρετα οριζόμενη υπεραξία του προϊόντος.
EMILY PRESCOTT: No Game of Phones for Emilia Clarke who charges fans £150 for a selfie https://t.co/FzVlo4Ioa7
— Daily Mail Online (@MailOnline) August 14, 2022
Yπάρχουν όμως και οι αστέρες που αντιστέκονται στο χρήμα και θέλουν να δείξουν πόσο πιο ειδική είναι η σχέση με τους θαυμαστές τους. Δεν θέλουν ό,τι μπορεί να αγοράσει το χρήμα. Ο μουσικός Loke Rahbek πρόσφατα προκάλεσε σάλο, καθώς δέχτηκε μεν να στείλει μια σπάνια εγγραφή από άλμπουμ του σε θαυμαστές του, αλλά σε αντάλλαγμα ζήτησε από αυτούς να του στείλουν με email γυμνές φωτογραφίες τους. Κάποιοι είπαν ότι ήταν διαφημιστικό κόλπο για να προκαλέσει ντόρο. Όμως έμμεσα αυτή η ακραία απαίτηση, δεν παύει να αμφισβητεί την οικονομική απαξίωση ή την εμπορευματοποίηση της σχέσης καλλιτέχνη και κοινού.