ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο ενδιαφέρονται οι νέοι για εμβολιασμό

Πόσο ενδιαφέρονται οι νέοι για εμβολιασμό

Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι υγειονομικές αρχές, για τη θωράκιση του πληθυσμού από τον κορονοϊό, ενεργοποιώντας, σχεδόν ταυτόχρονα, τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς σε όλες τις παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού. Και οι ομάδες αυτές φαίνεται πως ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία, όπως δείχνουν τα ραντεβού που κλείστηκαν.

Συγκεκριμένα, μέσα σε λίγες ώρες έκλεισαν ραντεβού 30.000 άτομα (60.000 ραντεβού) και μέσα σε ένα 24ωρο υπετριπλασιάσθηκαν, ξεπερνώντας τα 100.000 άτομα. Ένας λόγος εικάζεται ότι είναι η ανάγκη των νέων για πιο ελεύθερη ζωή, μετά από ένα χρόνο περιορισμών, κάτι που θα διεκδικήσουν πλέον ως εμβολιασθέντες είτε για διακοπές και ψυχαγωγία είτε για εργασία. Επίσης πολλοί είναι οι επαγγελματίες που σε αυτές τις ηλικίες θέλουν να έχουν ένα “ατού” στην επαγγελματική ζωή τους.

Υπάρχουν μεταξύ αυτών και εκείνοι που, παρότι νέοι, έχουν  ένα χαρακτηριστικό που τους καθιστά ευάλωτους στον ιό (π.χ. είναι υπέρβαροι) ή που έχουν (οι περισσότεροι) συγγενείς με προβλήματα και, ουσιαστικά, θέλουν να εμβολιασθούν για να προστατεύσουν τους ευπαθείς οικείους τους, γονείς, παππούδες και ευπαθή άτομα στο ευρύτερο περιβάλλον. Μάλιστα οι νέοι έκλεισαν ραντεβού γνωρίζοντας ότι θα κάνουν το πολυσυζητημένο AstraZeneca (η “ταυτότητα” του εμβολίου αναγνωρίζεται από την χρονική απόσταση των δόσεων που είναι 2-3 μήνες από την πρώτη δόση). Υπενθυμιζεται ότι στις εγκυμονούσες η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά, από χθες, να προτιμούν τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna, κάτι που μπορούν να ρυθμίσουν με το γιατρό τους.

Η ανοσία στην κοινωνία προϋποθέτει τον εμβολιασμό του 65%-70% του πληθυσμού, αλλά και τα χαμηλότερα ποσοστά δεν είναι ευκαταφρόνητα. Είναι δε απαραίτητη κυρίως για εκείνους που ενώ εμβολιάζονται, δυστυχώς, δεν αναπτύσσουν αντισώματα και κατά συνέπεια, μπορούν να είναι ασφαλείς μόνον αν εμβολιασθεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Αύριο οι 40άρηδες και τον Μάιο οι 20χρονοι

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 40-44 ετών, επίσης μόνο με AstraZeneca. Το Μεγάλο Σάββατο ανοίγουν τα ραντεβού για τους ηλικίας από 45 έως 49 ετών, με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, ενώ από τις 5 Μαΐου ξεκινούν στη χώρα οι εμβολιασμοί και με το Johnson & Johnson. Εκτιμάται ότι τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους κάτω των 30 ετών. Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, εξέφρασε «την ελπίδα ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18- 30 ετών».

Κυβέρνηση και ειδικοί, υπογραμμίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σημειώνουν δε ότι, το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, υπογράμμισε ότι «Οι νέοι μας ανταποκρίθηκαν, κλείνοντας 200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας. Είναι σημαντικό ότι η διαχρονικά πιο μορφωμένη γενιά της χώρας μας δείχνει εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και στέλνει ένα μήνυμα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Ειδικά για τους γεννημένους το 1991, προγραμματίστηκαν κάποια ραντεβού και στη συνέχεια εστάλησαν εκ παραδρομής μηνύματα ακύρωσης. Όλα τα ραντεβού που ακυρώθηκαν θα επαναπρογραμματιστούν, όπως διευκρινίσθηκε από το υπουργείο Υγείας. Το σφάλμα (να σταλούν μηνύματα ακυρώσεων) προέκυψε από λάθος του συστήματος. Το πρόβλημα έχει πλέον αποκατασταθεί.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις 5 Μαΐου, οπότε θα τεθούν σε λειτουργία περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, φτάνοντας συνολικά τα 1.500. Ο ίδιος είπε ότι «έχουμε πια καλή ροή εμβολίων προς τη χώρα, καθώς οι παραδόσεις αυξάνονται, γίνονται έγκαιρα, ενώ προστίθεται στη διάθεση των πολιτών το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, από το οποίο αναμένονται 1.300.000 δόσεις από τον Μάιο έως τον Ιούνιο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι