ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο η Δέλτα μείωσε την αποτελεσματικότητα του Pfizer

Πόσους μήνες μετά το εμβόλιο κινδυνεύουν να κολλήσουν οι εμβολιασμένοι, Όλγα Μαύρου

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, μειώθηκε στο 39% τον τελευταίο μήνα. Πριν από ένα μήνα το υπουργείο είχε διαπιστώσει ότι η αποτελεσματικότητα είχε μειωθεί στο 64%, από το 94,3% που ήταν τον περασμένο Μάϊο. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το εμβόλιο αν και δεν καλύπτει πλήρως από τη μετάλλαξη Δέλτα εν γένει, εξακολουθεί να καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό από τις επιπλοκές της.

Συγκεκριμένα, το 88% των εμβολιασθέντων παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και δεν απαιτείται η εισαγωγή του σε νοσοκομείο. Από το 12% που τελικά χρειάζεται εισαγωγή, η συντριπτική πλειοψηφία δεν παρουσιάζει επιδείνωση που να απαιτεί διασωλήνωση. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο Ισραήλ αυξήθηκε σε 75 (+7). Η εκστρατεία εμβολιασμού στο Ισραήλ άρχισε πριν από τα Χριστούγεννα του 2020 και 5,75 εκατομμύρια πολίτες της χώρας (το 61,6% του πληθυσμού), έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ 5,28 εκατομμύρια έλαβαν και τη δεύτερη (58,2%).

Aν και πρωτοστάτησε παγκοσμίως και οι πολίτες του εμβολιάζονταν τους πρώτους μήνες με πάθος, μετά την άνοιξη σημειώθηκε και εκεί κάμψη. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.275 κρούσματα και σημειώθηκαν τρεις θάνατοι. Στο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 6.457 άτομα, τα περισσότερα στο δεύτερο κύμα του Φεβρουαρίου. Άλλες χώρες με υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού παρουσιάζουν χειρότερη εικόνα, όμως τα αίτια δεν είναι σαφή. Το πιθανότερο είναι ότι τα mRNA εμβόλια παρουσιάζουν μάλλον μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις σε σύγκριση με τα άλλα, χωρίς αυτό όμως να είναι απόλυτα διαπιστωμένο για όλα τα εμβόλια με αδενοϊό.

Επίφοβη η Δέλτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δηλώνουν ότι έχουν εμβολιάσει το 69% του πληθυσμού τους (10 εκατομμύρια σύνολο). Όμως παρουσιάζουν αμείωτα κρούσματα, της τάξης των 2.000 την ημέρα και εφτά θανάτους ημερησίως. Τα στοιχεία  δεν είναι βέβαιο ότι έχουν εγκυρότητα ως προς τους θανάτους. Το άλλο ζήτημα είναι ότι στη χώρα αυτή το 80% του εργατικού δυναμικού είναι μετανάστες που, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν κάνει το κινεζικό εμβόλιο ή την ινδική εκδοχή του AstraZeneca.

Είναι πλέον γνωστό στους ειδικούς ότι κάποια εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι και της Δέλτα, αλλά και της βρετανικής μετάλλαξη, της Άλφα. Όμως η έξαρση σε ένα τόσο εμβολιασμένο κράτος δεν μπορεί να αποδοθεί με βεβαιότητα στην αναποτελεσματικότητα των εμβολίων, αφού δεν είναι σαφές ποιο ποσοστό των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών εργατών έχει εμβολιασθεί.

Στην Xιλή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, με εμβολιασμένο το 61% των πολιτών, πεθαίνουν καθημερινά 150-200 άτομα εδώ και επτά μήνες. Τα κρούσματα έμεναν στα 6.000-7.000 την ημέρα, μέχρι και τον Ιούνιο και τώρα μειώθηκαν στα 2.000. Η χώρα για τον εμβολιασμό της είχε στηριχθεί (κυρίως για οικονομικούς λόγους, αλλά και επειδή δεν έβρισκε εναλλακτική) σε κινεζικά εμβόλια.

Ενδεχόμενο τρίτης δόσης

Πριν από δύο ημέρες η Χιλή ενέκρινε και το ρωσικό εμβόλιο SputnikV, ενώ ο επικεφαλής της εμβολιαστικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι πλέον θεωρείται σκόπιμο να χορηγηθεί σε όλους και τρίτη δόση του εμβολίου της Sinovac, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός λόγος είναι ότι ένα εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό, τα αντισώματα πέφτουν στο ένα τέταρτο των αρχικών και οι αντιστάσεις μειώνονται. Επιπλέον επεσήμανε ότι μειώθηκε στο ένα τέταρτο η παραγωγή αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό και ότι έξι μήνες μετά από αυτόν, μόνο το 3% των εμβολιασθέντων νοσούν. Όμως το εξάμηνο δεν θεωρείται λογικό χρονικό διάστημα για την απόδοση ενός εμβολίου, εν προκειμένω του Sinovac.

Στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες εν τω μεταξύ δεν δέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού από όσους έκαναν (κυρίως Ινδούς) το “γενόσημο” του AstraZeneca, δηλαδή ένα υποτίθεται πιστό αντίγραφο του εμβολίου, που όμως παρασκευάζεται υπό άλλη ονομασία από την Ινδία. Τα δεδομένα δεν είναι σαφή για τα άλλα εμβόλια με αδεονοϊό, όπως το Sputnik και το Jonhnson.

Oι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι το εμβόλιό τους είναι 90% αποτελεσματικό και έναντι της Δέλτα, το ίδιο και η Johnson. Εντούτοις, έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, δείχνει πολύ μειωμένη αποτελεσματικότητα όσον αφορά στο εμβόλιο της Johnson και οι ειδικοί προβληματίζονται αν το μονοδοσικό εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας πρέπει να γίνει δύο δόσεων, ή αν πρέπει να χορηγηθεί ως ενισχυτική δόση, ένα εμβολιαστικό σκεύασμα άλλης εταιρείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι