ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο κινδυνεύουν να πεθάνουν όσοι έχουν αναρρώσει από Covid ένα χρόνο μετά

Πανδημία Covid-19: Ο κύκλος και οι μεταλλάξεις, Μάκης Γιομπαζολιάς

Βρετανική έρευνα που εστιάσθηκε σε άτομα άνω των 60 ετών δείχνει ότι όσοι πήραν εξιτήριο μετά από νοσηλεία για Covid αντιμετωπίζουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αποβιώσουν κατά τους επόμενους 10 μήνες από ποικίλα προβλήματα υγείας, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό των συνομηλίκων τους, δηλαδή με όσους χρειάσθηκαν μεν νοσηλεία, όχι όμως για κορονοϊό. Παράλληλα, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν νοσηλευθεί για γρίπη.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι που είχαν ήδη πρόβλημα άνοιας πριν από την αρχική τους εισαγωγή στο νοσοκομείο. Όσοι από αυτούς επιβίωσαν της λοίμωξης και γύρισαν στο σπίτι τους ή στο γηροκομείο ή σε οιαδήποτε δομή υγείας, κατά τους επόμενους μήνες παρουσίασαν μεγάλη επιδείνωση στην άνοια και πολλοί από αυτούς κατέληξαν.

Οι υπόλοιποι θάνατοι αποδίδονται κυρίως σε νέες αναπνευστικές λοιμώξεις ή σε καρδιαγγγειακά, αλλά και σε υποτροπές του κορονοϊού, καθώς η αρχική λοίμωξη συνέχισε να “δουλεύει” ύπουλα κατά το επόμενο διάστημα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση όσων παίρνουν εξιτήριο μετά από νοσηλεία για κορονοϊό, ανεξαρτήτως του αν είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ ή όχι. Θεωρούν ότι η συστηματική ιατρική φροντίδα των αναρρωσάντων, μπορεί να αποτρέψει τους θανάτους που φαίνεται να είναι αυξημένοι στην ομάδα τους κατά τους μήνες που έπονται της νοσηλείας.

Τι συμβαίνει με τους νοσούντες από Covid

Οι ερευνητές έκαναν και ειδικές συγκρίσεις, δηλαδή όχι μόνον προς τον γενικό πληθυσμό ως προς τις πιθανότητες θανάτου, αλλά και ειδικά με ασθενείς παλαιότερων ετών που είχαν νοσηλευθεί για γρίπη. Παρότι στους ηλικιωμένους η γρίπη συχνά αποτελεί σοβαρή πάθηση –έως και θανατηφόρα–, άπαξ και πάρουν εξιτήριο μετά από γρίπη, δεν φαίνεται στο επόμενο διάστημα να κινδυνεύουν να πεθάνουν εξίσου με όσους παίρνουν εξιτήριο κατόπιν λοίμωξης από κορονοϊό. Να διευκρινίσουμε ότι και οι αναρρώσαντες από γρίπη χρειάζονται συχνά εκ νέου νοσηλεία για άλλα θέματα υγείας, αλλά δεν πεθαίνουν στο υψηλό ποσοστό που αποβιώνουν οι αναρρώσαντες από Covid.

Συγκεκριμένα, όσοι νοσηλεύθηκαν με κορονοϊό και πήραν εξιτήριο, στο επόμενο δεκάμηνο προκύπτει να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν ή να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο σε σύγκριση με όσους είχαν νοσηλευθεί για γρίπη και πενταπλάσιες σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Στην βρετανική έρευνα μελετήθηκαν επί τούτου οι φάκελοι περίπου 25.000 περιστατικά ασθενών COVID οι οποίοι συγκρίθηκαν με 16.000 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για γρίπη από το 2017 έως το 2019, αλλά και με 123.000 ηλικιωμένους που είχαν νοσηλευθεί για ποικίλους λόγους, όχι όμως για κορονοϊό.

Και άλλη έρευνα (αμερικανική εκείνη) είχε δείξει προηγουμένως ότι οι αναρρώσαντες από κορονοϊό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας για αρκετούς μήνες μετά την αρχική τους μόλυνση. Σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα, μετά το εξιτήριο από κορονοϊό, το 34% χρειάσθηκε να ξανανοσηλευθεί, ενώ όσοι πήραν εξιτήριο για άλλα νοσήματα χρειάσθηκε στο ανάλογο διάστημα να ξανανοσηλευθουν σε ποσοστό 15,2%.

Στο δεκάμηνο της παρακολούθησης οι αναρρώσαντες από κορονοϊό είχαν υψηλότερη θνητότητα από όλα τα αίτια σε σύγκριση τόσο προς τους πρώην ασθενείς με γρίπη, αλλά και προς το γενικό πληθυσμό. Απεβίωσε συγκεκριμένα το 7,8% από αυτούς, ενώ στο ίδιο διάστημα (μετά το εξιτήριο) απεβίωσε το 1,4% των συνομηλίκων τους που είχαν εισαχθεί για άλλους λόγους στο νοσοκομείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx