ΘΕΜΑ

Πόσο μας επηρεάζει σήμερα η σεξουαλική επανάσταση;

Πόσο μας επηρεάζει σήμερα η σεξουαλική επανάσταση;, ΚΡΟΚΙΔΑ

Η σεξουαλική επανάσταση του 20ού αιώνα εισήγαγε νέους τρόπους κατανόησης του σεξ και των σχέσεων. Μια πραγματική αλλαγή στις αντιλήψεις ξεκίνησε και εξακολουθεί να φέρνει νέες ιδέες και έννοιες. Όλες έχουν μεγάλη απήχηση και επιχειρήματα, με οπαδούς και από τις δύο πλευρές.

Κάποιοι το καταλαβαίνουν ως μια θετική σεξουαλική απελευθέρωση που φέρνει μεγάλες κοινωνικές προόδους. Ωστόσο, για άλλους, είναι ένας ανήθικος αγώνας που βλάπτει την ανθρωπότητα. Τι αντίκτυπο έχει στη σύγχρονη ζωή κάτι που ξεκίνησε πριν δεκαετίες; Κι όμως, ο αντίκτυπος της σεξουαλικής επανάστασης γίνεται όλο και μεγαλύτερος!

Η σεξουαλική απελευθέρωση εκδηλώθηκε πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά σταδιακά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτό το σημείο, το σεξ έπαψε να είναι μια πράξη αποκλειστικά για τον ολοκληρωμένο γάμο και νέες αξίες εμφανίστηκαν. Η ιδέα του ελεύθερου σεξ τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες έγινε πραγματικότητα και ο κόσμος έγινε μάρτυρας αυτής της αλλαγής. Η έγκριση των αντισυλληπτικών χαπιών αποτέλεσε μεγάλη ώθηση για τη γυναικεία σεξουαλική επανάσταση. Με τη δυνατότητα να αποτρέψουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, οι γυναίκες τόλμησαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά.

Θετικές συνέπειες της σεξουαλικής επανάστασης

Με τον καιρό, οι αγώνες των μειονοτήτων έχουν κερδίσει έδαφος και αρκετές χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο σε διάφορα θέματα. Ανάμεσα στα μεγαλύτερα επιτεύγματα είναι:

1. Ανάδειξη του φεμινισμού ως ισχυρού και επικυρωμένου κινήματος: Όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, ο φεμινισμός στήριξε τον αγώνα του στην ισότητα με τους άνδρες. Οι γυναίκες άρχισαν να αποκτούν ίσα δικαιώματα και να βλέπουν το σεξ ως πηγή ευχαρίστησης και όχι μόνο ως μέσο αναπαραγωγής. Αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη αντίσταση στο δικαίωμα μιας γυναίκας στο ελεύθερο σεξ, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τη διαδικασία. Δεν μιλάμε πλέον για πορνεία αλλά για γυναίκες που θέλουν απλά να διασκεδάσουν. Το προγαμιαίο σεξ είναι μια πραγματικότητα για όλους και δεν έχει καμία σχέση με την ηθική.

2. Γάμοι ομοφυλόφιλων σε διάφορες χώρες του κόσμου: Οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών έχουν εγκρίνει νόμιμα τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για πολλούς ανθρώπους που ζούσαν τον έρωτά τους κρυφά και οι σημερινοί νέοι δεν εκπλήσσονται όταν βλέπουν ένα γκέι ζευγάρι στον δρόμο. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη μέρη του κόσμου όπου οι θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις λειτουργούν ως σημαντικά εμπόδια. Ωστόσο, η τάση έχει ήδη διαμορφωθεί και η αντίσταση είναι απλώς μια αδαής άρνηση.

3. Αναγνώριση νέων σεξουαλικών καταστάσεων: Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι εμφανίζονται να εξηγούν τις σεξουαλικές τους συνθήκες. Δε μιλούν πλέον για την ετεροφυλοφιλία και την ομοφυλοφιλία ως τους μοναδικούς τρόπους σχέσης. Υπάρχουν και άλλα που είναι επίσης αποδεκτά από τον νεότερο και ανοιχτόμυαλο πληθυσμό, όπως η αμφιφυλοφιλία, η ασεξουαλικότητα, και η αγαμία.

4. Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία: Στο παρελθόν, το να μιλάς στα παιδιά για το σεξ ήταν μια πράξη αδιανόητη και κατακριτέα. Σήμερα, υπάρχουν πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που περιλαμβάνουν τη σεξουαλική αγωγή στα προγράμματα σπουδών τους. Η διδασκαλία για θέματα όπως η αντισύλληψη, ο σεβασμός για το σώμα και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι κοινά θέματα για τα παιδιά και πρέπει να συζητούνται.

5. Νομιμοποίηση του δικαιώματος της γυναίκας να αποφασίζει για το μέλλον της εγκυμοσύνης της: Η αιώνια συζήτηση για το δικαίωμα μιας γυναίκας και του αγέννητου παιδιού της είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Υπάρχουν πολλές κοινωνίες που αναλύουν αυτό το θέμα και παρά τις διαφορετικές απόψεις, το σημαντικό είναι η ελευθερία συζήτησης.

Αρνητικές συνέπειες της σεξουαλικής επανάστασης

Όπως όλα σε αυτή τη ζωή, η σεξουαλική επανάσταση είχε επίσης τις αρνητικές της πτυχές που επηρέασαν την κοινωνία συνολικά.

1. Αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ): Πριν από τη σεξουαλική επανάσταση, τα ΣΜΝ ήταν σπάνια μεταξύ των απλών ανθρώπων. Είχαν σχέση περισσότερο με τον κόσμο της πορνείας. Με την έλευση του ελεύθερου σεξ, ο αριθμός των ΣΜΝ αυξήθηκε σε αρκετά υψηλό επίπεδο και ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε μαζικά.

2. Αύξηση των εφηβικών κυήσεων: Παρά τις διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οι εγκυμοσύνες σε έφηβες έχουν αυξηθεί. Με αυτόν τον τρόπο έχουν χαθεί μεγάλες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης από τα κορίτσια που γίνονται μητέρες σε νεαρή ηλικία.

3. Χαμηλή δέσμευση των νέων στις σχέσεις τους: Η δυνατότητα που έχουν οι νέοι να κάνουν προγαμιαίο σεξ σημαίνει ότι πολλοί ξεκινούν σχέσεις και κάνουν σεξ εντελώς παρορμητικά, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν να λαμβάνουν υπόψη τα συναισθήματα του συντρόφου τους. Η απιστία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας, καθώς δεν μιλάμε πλέον για ανοιχτές ή συναινετικές σχέσεις.

4. Χωρισμοί γονιών και παιδιά εκτός γάμου: Μετά τη σεξουαλική επανάσταση, όλο και περισσότερα παιδιά συλλαμβάνονται εκτός γάμου. Το ανοιχτό και απρόσεκτο σεξ με άτομα εκτός σχέσης έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Πολλοί γάμοι έχουν διαλυθεί λόγω της απιστίας του ενός ή και των δύο συντρόφων. Η οικογένεια, ως θεσμός, για πολλούς έπαψε να έχει την αξία που είχε κάποτε.


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι