ΘΕΜΑ

Πόσο προστατεύει το anticovid χάπι της Pfizer

Πόσο προστατεύει το anticovid χάπι της Pfizer , Όλγα Μαύρου

Αν και έχουν περάσει θεωρητικά πέντε μήνες από τότε που άρχισε η ευρεία –τηρουμένων των αναλογιών– χορήγηση των αντιικών της Pfizer, μόνον μια πανεπιστημιακή έρευνα έχει ανακοινωθεί ότι θα αρχίσει και αυτή πρόκειται να γίνει στη Βρετανία. Πουθενά δεν έχουν δημοσιευθεί έστω και προκαταρκτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτών των σκευασμάτων στην πράξη, πέραν όσων αναφέρουν οι ίδιες οι εταιρείες ως επικαιροποιήσεις των κλινικών ερευνών τους.

Η Pfizer προ ημερών ανακοίνωσε ότι το φάρμακό της δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό στην πρόληψη της Όμικρον, χωρίς όμως να μπαίνει σε ουσιαστικές “λεπτομέρειες”, όπως αν έχουν σημειωθεί θάνατοι ευπαθών παρά την λήψη του. Επίσης οικονομικά έντυπα διαπιστώνουν ότι οι πωλήσεις του σκευάσματος διεθνώς δεν πάνε και τόσο καλά όσο αναμενόταν, με εξαίρεση την αμερικανική αγορά.

Η αντικειμενική έρευνα πάντως, διεθνώς, είθισται να γίνεται από πανεπιστημιακούς ερευνητές και όχι από τους ιδιώτες που εμπορεύονται το σκεύασμα το οποίο καλούνται να αξιολογήσουν. Είναι κατά συνέπεια εντυπωσιακή η σιωπή αμερικανικών, γαλλικών ή και ελληνικών Πανεπιστημίων που θα μπορούσαν να έχουν μελετήσει τι γίνεται με τους χιλιάδες Αμερικανούς, Γάλλους ή Έλληνες που ήδη έλαβαν το σκεύασμα. Ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη βαριάς νόσου; Είχε παρενέργειες; Πόσοι ακριβώς το πήραν στην Ελλάδα; Βοήθησε τους ανοσοκατεσταλμένους ή όχι;

Στις ΗΠΑ αρχικά η χορήγηση ήταν μέτρια επειδή καταγράφονταν ελλείψεις. Όμως όταν έφτασαν σωρηδόν οι νέες παραγγελίες, παρατηρήθηκε το αντίστροφο φαινόμενο, όπως είχε γίνει και με τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron. Ενώ δηλαδή κυριαρχούσε στην πλειοψηφία η λογική ότι αυτά θα γίνονταν ανάρπαστα ως προληπτικά σκευάσματα, εντούτοις όταν τα φάρμακα έμειναν στα ράφια. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στο Ισραήλ, όπου ο ένας στους τρεις ασθενείς που ενδείκνυτο να λάβει το Paxlovid, αρνήθηκε να το πάρει.

Ο βασικός λόγος είναι ότι αυτές οι θεραπείες προορίζονται μεν για ευπαθείς, αλλά έχουν ένα σωρό αντενδείξεις: την ηπατοπάθεια, τη νεφροπάθεια και τη λήψη ποικίλων φαρμάκων. Το σκεύασμα της Pfizer αλληλεπιδρά με πάρα πολλά φάρμακα που συνήθως παίρνουν οι ευπαθείς. Τουτέστιν, εκείνοι που το χρειάζονται περισσότερο, είναι ταυτόχρονα και εκείνοι που είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν παρενέργειες.

Στις ΗΠΑ πολλοί δεν το συνταγογραφούν εύκολα ακόμα και σήμερα, ίσως επειδή κάποιοι  θεράποντες φοβούνται τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με κάποια άλλα φάρμακα, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά, στατίνες, κάποια αντιαρρυθμικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, ανοσοκατασταλτικά, κορτικοειδή και άλλα. Ακόμα και το βάλσαμο θεωρείται ότι δεν πρέπει να συγχορηγείται με το αντιικό. Ο ίδιος ο Μπάιντεν πάντως κάλεσε τους γιατρούς να συνταγογραφούν το φάρμακο συχνότερα.

Μια εβδομάδα μετά, ξανά άρρωστοι

Εντούτοις, παρά την σχετικά φειδωλή χορήγησή του, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν και κάτι που δεν πολυσυζητείται ενώ αναστατώνει ασθενείς και θεράποντες γιατρούς. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις ευάλωτοι ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα της Pfizer, μια εβδομάδα μετά την διακοπή του παρουσιασαν υποτροπή.

Οι Αμερικανοί λοιμωξιολόγοι θεωρούν υποτροπή τα περιστατικά κατά το οποία ασθενείς που έλαβαν την πλήρη θεραπεία, λίγες μέρες μετά την διακοπή τους παρουσίασαν συμπτώματα της λοίμωξης. Παρότι τουλάχιστον στις ΗΠΑ δεν έχει καταγραφεί περιστατικό με σοβαρή νόσο σε υποτροπή ασθενούς που έλαβε την θεραπεία, τα περιστατικά υποτροπής αυξάνονται και οι ασθενείς (όπως και οι γιατροί που τους παρακολουθούν) απαιτούν πληρέστερη ενημέρωση και κατευθυντήριες γραμμές από την πολιτεία, ενώ ζητούν να ασκηθούν πιέσεις και στην Pfizer για πιο συγκεκριμένες μελέτες επ΄ αυτού.

Άλλοι δεν θεωρούν υποτροπή την νόσηση μια εβδομάδα αργότερα, αλλά κάτι φυσιολογικό, με την έννοια ότι το Paxlovid δεν καταστρέφει τον ιό, αλλά τον καταστέλλει και δίνει χρόνο στον οργανισμό να αναπτύξει αντιστάσεις. Πιστεύουν δηλαδή ότι το χάπι επέδρασε θετικά, αλλά όταν πέρασε η επίδρασή του, πλέον ο οργανισμός συνέχισε να παλεύει “μόνος του” με τον ιό και αυτό σε πολλά άτομα προκάλεσε συμπτώματα της νόσου από ήπια έως μέτρια. Δεν υπάρχει αναφορά σε περιπτώσεις όπου το Paxlovid δεν βοήθησε καθόλου τον ασθενή.

Υποτροπή

Όσον αφορά στην υποτροπή, μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ενός 30χρονου τεχνικού υπολογιστών στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος είχε λάβει τρεις δόσεις εμβολίου επειδή ήταν ευπαθής. Ο νέος άνδρας  κόλλησε πριν από ένα μήνα. Έλαβε το σκεύασμα της Pfizer την επομένη της διάγνωσης. Ο πυρετός και τα ρίγη υποχώρησαν μέσα σε δύο ημέρες και αισθανόταν θαυμάσια. Ομως μια εβδομάδα μετά την τελευταία δόση του Paxlovid παρουσίασε σε ήπια μορφή τα ίδια συμπτώματα που είχε προτού πάρει το φάρμακο. Η ασθένειά του αυτή τη φορά κράτησε πέντε μέρες και δεν πήρε ξανά αντιικό.

Σε συνέντευξή του είπε: «Δεν ήξερα τι να κάνω; Να μείνω καραντίνα; Μήπως θα κολλούσα τους γονείς μου. Πήρα τον γιατρό μου, πήρα στο Κέντρο Λοιμωδών, πήρα και στη νομαρχία, και ο καθένας μου έδινε και διαφορετική απάντηση». Μια άλλη περίπτωση είναι ενός 70χρονου τριπλά εμβολιασμένου ασθενούς. Είχε άσθμα και άρχισε τη θεραπεία αυθημερόν με την έναρξη των συμπτωμάτων. Μέσα σε δύο μέρες δεν είχε κανένα σύμπτωμα πλέον.Μια εβδομάδα μετά ξαναπαρουσίασε συμπτώματα και η νόσος κράτησε τέσσερις ημέρες.

Έχει εκφρασθεί και η σκέψη, μήπως σε κάποιους ανθρώπους αναπτύσσεται ανοχή, δηλαδή μήπως μετά από λίγες μέρες ο ιός δεν επηρεάζεται διόλου από το φάρμακο. Αν και η Pfizer ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί ανοχή στο σκεύασμά της, οι ειδικοί δεν το αποκλείουν ως εκδοχή. Συνιστούν μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις να αναλύεται γονιδιακά το στέλεχος του ιού που φέρει ο ασθενής για να διαπιστώνεται με σιγουριά αν ο ιός έχει μεταλλαχθεί και δεν τον “πιάνει” το Paxlovid.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι