Τι δείχνει η απόδοση του εμβολίου στο Ισραήλ

Τι δείχνει η απόδοση του εμβολίου στο Ισραήλ, Όλγα Μαύρου

Η Jerusalem Post αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία από το κέντρο ερευνών της Maccabi (μεγάλος ασφαλιστικός φορέας του Ισραήλ) η απόδοση του εμβολίου λίγες μέρες μετά τη δεύτερη δόση είναι εντυπωσιακή, αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό 99,04%.

Από τους 416.900 πολίτες που είχαν εμβολιασθεί πριν από μια εβδομάδα και με τη δεύτερη δόση, κατέστησαν φορείς μόνον οι 254. Όμως και αυτοί οι 254 παρουσίασαν πολύ ήπια συμπτώματα και μόνον τέσσερις χρειάσθηκε να νοσηλευθούν. Εν τω μεταξύ στην ομάδα των 778.000 μη εμβολιασθέντων που χρησιμοποιείται προς σύγκριση, σημειώθηκαν 12.944 κρουσματα, δηλαδή ποσοστό 1,67%. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο 91% μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Αναλύοντας περισσότερο τα κρούσματα στους εμβολιασθέντες, διαπιστώθηκε ότι από τους 254 που κόλλησαν, οι μισοί βγήκαν “θετικοί” μέσα σε 7-8 μέρες από τη δεύτερη δόση. Συγκεκριμένα, οι 76 βγήκαν “θετικοί” επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, οι 44 την όγδοη μέρα από αυτήν, οι 24 την ένατη μέρα και όλο και λιγότεροι μέχρι την 22η μέρα από τον τελικό εμβολιασμό. Από την 22η μέρα και μετά δεν κόλλησε κανένας από τους 254.

Εν τω μεταξύ όμως στο Ισραήλ παρατηρείται και μία κόπωση. Μπορεί να έχει εμβολιασθεί σε φρενήρεις ρυθμούς το 35% του πληθυσμού, αλλά ο ρυθμός προσέλευσης άρχισε πλέον να μειώνεται. Η κυβέρνηση είχε ορίσει τον Μάρτιο ως την ημερομηνία-στόχο για να φθάσει το εμβόλιο στο 50% του πληθυσμού, με την ελπίδα να προλάβει τη διασπορά στους νέους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες –ειδικά τη διασπορά των πιο μεταδοτικών στελεχών.

Μειώθηκε ο ενθουσιασμός

Πιθανόν ο κόσμος να βλέπει ότι παρά το λοκντάουν και τους εμβολιασμούς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και αυτό ίσως τον απογοητεύει και ερμηνεύει την σχετικά μειωμένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα. Όμως, από τις 15 Ιανουαρίου έχουν αρχίσει να μειώνονται βαθμιαία τα ενεργά κρουσματα και με βραδείς ρυθμούς, από τις 27 Ιανουαρίου, μειώνονται και οι θάνατοι.

Ο Νετανιάχου μίλησε σήμερα για την επιτυχία του προγράμματος με παρέμβασή του σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Τις τελευταίες 16 ημέρες, μεταξύ των πολιτών άνω των 60 ετών, καταγράφηκε μια μείωση 26% των νοσηλειών για σοβαρές (επιπλοκές) και μια μείωση περίπου 45% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των εμβολίων», τόνισε, αναφερόμενος, όπως τεκμαίρουμε, στο γενικό πληθυσμό ή σε όσους είχαν λάβει μόνο μια δόση. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 84% των άνω των 60 ετών έχει λάβει το εμβόλιο της Pfizer. «Πηγαίνετε να εμβολιαστείτε. Τα εμβόλια λειτουργούν», είπε ο Νετανιάχου που θέλει να προχωρήσει ο εμβολιασμός με την ίδια ταχύτητα και την ίδια προσέλευση που ειχε έως τώρα στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι