Πόσοι είναι οι νεκροί από τον ιό Δυτικού Νείλου – Κρούσμα και στη Λούτσα
09/09/2021Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει ως αποτέλεσμα τρεις θανάτους για φέτος στη χώρα μας, ενώ τα συνολικά κρούσματα, άγγιξαν τα 40, με δύο από αυτά στην Αρτέμιδα και στην Παλλήνη, ένα στη Χαλκίδα, ένα στην Τανάγρα και τα υπόλοιπα στην βόρειο Ελλάδα. Τα κρούσματα είναι πάντως λιγότερα από άλλες χρονιές, ίσως λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Στη νοτιοδυτική Ρωσία απεναντίας αναμένουν λόγω των καιρικών συνθηκών μεγάλη έξαρση, και προειδοποιούν τον πληθυσμό.
Πέρσι τέτοια εποχή τα κρούσματα στη χώρα μας ήταν 92 και οι θάνατοι 12, ενώ πρόπερσι πάλι στις αρχές Σεπτεμβρίου τα κρούσματα ήταν 176 και οι θάνατοι 20. Πολλά κρούσματα πάντως δεν καταγράφονται λόγω ηπίων συμπτωμάτων. Κατά κανόνα μέχρι το Σεπτέμβρη καταγράφονται τα 2/3 των κρουσμάτων κάθε χρονιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η μόνη πρόληψη είναι η αποφυγή των κουνουπιών και τα μέτρα προστασίας από αυτά. Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και εν γένει οι ηλικιωμένοι. Συχνά ο ιός προκαλεί ήπια συμπτώματα, όμως σε μικρό αριθμό προκαλεί εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, παράλυση και θάνατο. Συνήθως τα συμπτώματα είναι πυρετός και πονοκέφαλος, ρίγη, καταβολή δυνάμεων, διάρροια, εμετός, πόνος πίσω από τους βολβούς των ματιών, διόγκωση λεμφαδένων, εξανθήματα χωρίς φαγούρα κυρίως στο κορμό αλλά και στα άκρα.
Το 75% των σοβαρών περιστατικών είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και άλλο ένα 10% αφορά σε ηλικίες 40-59 ετών. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος, εγκεφαλονωτιαίου υγρού και ούρων. Εν τω μεταξύ, λόγω πρόσφατου κρούσματος στην Ελεούσα του δήμου Χαλκηδόνος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα γίνονται εκτάκτως ψεκασμοί και οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να κλείσουν για δύο ώρες τα παράθυρα, να μην κυκλοφορούν στο δρόμο και να μην έχουν απλωμένα ρούχα και να απομακρύνουν κυψέλες μελισσών.
Τί πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
Τα φρούτα και τα λαχανικά στους κήπους τρώγονται την επομένη εφόσον πλυθούν. Τα οικόσιτα και τα κατοικίδια ζώα δεν κινδυνεύουν, αλλά προληπτικά αν θέλει κάποιος μπορεί να τα περιορίσει σε κλειστό χώρο. Ο ιός εμφανίσθηκε στην Ελλάδα το 2010. Μεταδίδεται μόνον από τσίμπημα κουνουπιού ή μετάγγιση αλλά και με θηλασμό. Η περίοδος επώασης είναι 2 έως 14 ημέρες.
Συνήθως τα κουνούπια προσλαμβάνουν τον ιό από είδη πουλιών που είναι μολυσμένα και δεν είναι απαραίτητο να νοσούν εύκολη μετάδοση σε ορνιθόφιλα κουνούπια και την έναρξη ενός κύκλου μετάδοσης (πτηνά- κουνούπια-πτηνά), ο οποίος μπορεί να συμπεριλάβει τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά ως τελικούς ξενιστές. Στον άνθρωπο και σε όλα τα θηλαστικά τα επίπεδα του ιού στο αίμα είναι πολύ χαμηλά και γι΄ αυτό πολύ δύσκολα μολύνεται κουνούπι από άνθρωπο ασθενή ή από θηλαστικό που νοσεί.
Τα κρούσματα μειώνονται με την έλευση του χειμώνα. Οι ειδικοί συνιστούν εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα (όχι σε πληγές) και πάνω από τα ρούχα, συχνά μπάνια για να απομακρύνεται ο ιδρώτας, ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα, και φαρδιά γιατί τα “κολάν” διαπερνώνται από την προβοσκίδα του κουνουπιού.
Επίσης, σίτα σε πορτοπαράθυρα και φεγγίτες, κουνουπιέρες, εντομοαπωθητικά σε αεροζόλ, ταμπλέτες, σπιράλ, χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής), φωτισμό εξωτερικών χώρων με κίτρινους λαμπτήρες, πότισμα μόνο το πρωί, απομάκρυνση στάσιμου νερού από βάζα, υδρορροές, γλάστρες, καθαρισμό υδρορροών από φύλλα, και σε πισίνες πρέπει να λειτουργεί το φίλτρο καθαρισμού για να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.