ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσοι πήγαν να κάνουν τα νέα εμβόλια

Πόσοι έσπευσαν να κάνουν τα νέα εμβόλια

Περίπου 5.000 πολίτες την ημέρα κάνουν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς χθες εμβολιάσθηκαν με αυτά 5.138 άτομα. Άγνωστο πόσοι εξ αυτών είναι νέοι ανοσοκατεσταλμένοι, ή ηλικιωμένοι ή ιατρονοσηλευτές. Οι δικαιούχοι είναι πάνω από πέντε εκατομμύρια. Τεκμαίρεται όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων έσπευσαν να εμβολιασθούν, είναι άνω των 60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι μπορούν να εμβολιασθούν και άτομα άνω των 30 ετών, αρκεί να έχουν πάρει μια πρώτη δόση από τα παλιά εμβόλια και να συμφωνεί ο γιατρός τους.

Τα νέα εμβόλια προκαλούν αντισώματα για το αρχικό στέλεχος της Κίνας και για την μετάλλαξη Όμικρον1. Σε περίπου 20 μέρες θα είναι διαθέσιμα και τα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές Όμικρον4 και Όμικρον5 που θα είναι τριδύναμα, καθώς θα προκαλούν αντισώματα και για το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν. Εν τω μεταξύ αυξήθηκαν κατά τι τα κρούσματα και από 4.800 την ημέρα έφθασαν τα 5.164. Σύμφωνα με τη σημερινή εβδομαδιαία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα ήταν κατά το εξεταζόμενο επταήμερο 36.146, έναντι 33.590 κατά το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Στο ίδιο διάστημα οι επαναλοιμώξεις αυξήθηκαν στο 24%, χωρίς όμως να μας ενημερώνουν οι αρμόδιοι για μια ουσιαστική λεπτομέρεια, αν δηλαδή ξανακολλούν όσοι πέρασαν την Όμικρον1, ή ξανακολλούν μόνον όσοι είχαν νοσήσει παλαιότερα από άλλη μετάλλαξη. Σε συμπληρωματική ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε σχολικές ηλικίες, δηλαδή σε παιδιά και εφήβους έξι έως 18 ετών.

Τί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ συνιστά για τον περιορισμό της διασποράς «να τηρούνται τα προληπτικά μέτρα». Παρότι η πολιτεία εν γένει δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της μάσκας και δεν τη συνιστά στα σχολεία, ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωση του αναφέρει «ενθαρρύνουμε εν γένει τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους», χωρίς να ξεκαθαρίζει αν εννοεί τα σχολεία ή τα σπίτια των παιδιών. Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και ο ΕΟΔΥ γνωρίζει πως τα καταγραφόμενα κρούσματα είναι κατά πολλές χιλιάδες λιγότερα από τα πραγματικά, καθώς με την γενική “κανονικότητα” και το πνεύμα χαλάρωσης εδώ και τρεις μήνες πολλά από αυτά δεν δηλώνονται.

Κατά την υπό εξέταση εβδομάδα αυξήθηκε λίγο και ο αριθμός των νοσηλειών, που από 113 την ημέρα, έφθασαν τις 117. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μειώθηκε από 101 στους 82, όμως συνεχίζουν να χρειάζονται διασωλήνωση περίπου 25 ασθενείς εβδομαδιαίως, όπως και κατά τον Αύγουστο. Στη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς καταγράφηκαν 111 θάνατοι ασθενών COVID-19, δηλαδή 13% λιγότεροι από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι “φεύγουν” 16 ασθενείς την ημέρα, ενώ τον Αύγουστο έχαναν την μάχη 20-25 την ημέρα και τον Ιούλιο οι νεκροί είχαν φθάσει τους 50 ημερησίως.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσης και τα νεότερα με τον ιό του Δυτικού Νείλου: Οι νεκροί έφθασαν τους 19 και τα κρούσματα, τα 235. Υπενθυμίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται με τα κουνούπια και ότι πολλοί νοσούν με ήπια συμπτώματα, χωρίς το κρούσμα να δηλώνεται καν, σαν ένα κάπως βαρύ κρυολόγημα. Όμως σε κάποιους ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα. Το μοναδικό προληπτικό μέτρο είναι η προφύλαξη από τα κουνούπια. Οι λοιμώξεις καταγράφηκαν κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά 20 καταγράφηκαν και στη Θεσσαλία και ένα στους Λοκρους Φθιώτιδας, ενώ άλλες χρονιές έχουν καταγραφεί κρούσματα και στην Αθήνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι