ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσοι πλήρως εμβολιασθέντες έχουν πεθάνει από τη Δέλτα

Πόσοι πλήρως εμβολιασθέντες έχουν πεθάνει από το στέλεχος από τη Δέλτα , Όλγα Μαύρου

Δύο έρευνες Βρετανών και Αμερικανών δίνουν πολύ διαφορετικό ποσοστά στις δύο χώρες για τους πλήρως εμβολιασθέντες που πέθαναν όταν προσβλήθηκαν από την ινδική μετάλλαξη ή μετάλλαξη Δέλτα. Στοιχεία για την Ελλάδα δεν διαθέτουμε, και ο αντικειμενικός λόγος είναι ότι η μετάλλαξη αυτή δεν έχει εξαπλωθεί εδώ όσο σε άλλες χώρες προς το παρόν. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να αναλύει το στέλεχος κάθε φορέα, ώστε να μπορεί με ακρίβεια να συνδέσει στέλεχος με θνητότητα.

Το μειονέκτημα και της βρετανικής και της αμερικανικής έρευνας, πάντως, είναι ότι δεν αναφέρουν ποιο εμβόλιο είχαν κάνει οι περισσότεροι από τους εμβολιασθέντες ασθενείς που κατέληξαν. Εικάζουμε όμως ότι επειδή η Βρετανία στηρίχθηκε κυρίως στο βρετανοσουηδικό εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ οι ΗΠΑ στηρίχθηκαν σε εμβόλια mRNA, μεγαλύτερη θνητότητα πρέπει να παρουσιάζεται σε όσους έκαναν της AstraZeneca.

Αυτό, όμως, αποτελεί εικασία και δεν υποστηρίζεται από κανένα στοιχείο έρευνας, πέραν του ότι όντως το βρετανοσουηδικό εμβόλιο παρέχει χαμηλότερη κάλυψη έναντι της Δέλτα σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer. Πάντως σύμφωνα και με άλλη πρόσφατη έρευνα, τα δύο αυτά εμβόλια είναι σε κάθε περίπτωση πολύ πιο ασφαλή από το να είναι κανείς ανεμβολίαστος.

Τα στατιστικά της Δέλτα στη Βρετανία

Άλλο μειονέκτημα των δύο ερευνών είναι ότι δεν έχουν ανάλυση των θανάτων κατά ευπάθεια. Ήταν απλώς ηλικιωμένοι οι εμβολιασθέντες που κατέληξαν; Μήπως έπασχαν και από υποκείμενα νοσήματα; Μήπως οι περισσότεροι ήταν σε ανοσοκαταστολή λόγω θεραπειών που λάμβαναν οπότε δεν είχαν αναπτύξει και επαρκή αντισώματα; Σε κανένα από αυτά δεν απαντά με σαφήνεια και στοιχεία ούτε η βρετανική ούτε η αμερικανική έρευνα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τους 117 θανάτους των τελευταίων ημερών από τη μετάλλαξη Δέλτα, οι 50 είχαν εμβολιασθεί πλήρως, δηλαδή πολύ υψηλό ποσοστό επί των νεκρών, της τάξεως του 43%. Επίσης ανακοίνωσε ότι κανένας από αυτούς τους 50 δεν ήταν νεότερος των 50 ετών. Σημειώθηκαν πάντως και 8 θάνατοι από την Δέλτα σε νέους (σε άτομα κάτω των 50 ετών εν γένει), αλλά κανένα από αυτά τα άτομα δεν είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Μόλις δύο από τους οκτώ είχαν κάνει την μία δόση.

Στη Βρετανία από τις 21 Ιουνίου έχουν καταγραφεί 92.029 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα. Από αυτούς τους φορείς έχασε τη ζωή του το 0,13%. Χωρίς να μπαίνουν σε “λεπτομέρειες” οι Βρετανοί, αναφέρουν ότι όσο μεγαλύτερο σε ηλικία είναι ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να πεθάνει εάν νοσήσει. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία τους από τους 92.029 φορείς της Δέλτα, 1.320 άτομα χρειάσθηκαν νοσηλεία. Από αυτούς τους 1.320, το 14% είχε εμβολιασθεί πλήρως. Οι 117 από αυτούς τελικά υπέκυψαν.

Τι βλέπουν στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι μόνον 750 άτομα πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί και τα περισσότερα ήταν άνω των 64. Από αυτούς τους θανάτους συνδέονται με την Δέλτα οι 150, δηλαδή ποσοστό 20%. Αυτό το –συγκριτικά με τους Βρετανούς– χαμηλό ποσοστό μπορεί να αποδοθεί στα διαφορετικά εμβόλια, αλλά μπορεί και να οφείλεται στο ότι ενώ πολλές Πολιτείες κάνουν λεπτομερή γονιδιωματική ανάλυση και ξέρουν πόσοι νεκροί υπέκυψαν στην Δέλτα, άλλες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να κάνουν την ίδια ανάλυση.

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Πίτερ Τσιν Χονγκ, θεωρεί ότι είναι μεγάλης σημασίας το να ξέρουμε αν οι άνθρωποι που πεθαίνουν παρά τον εμβολιασμό είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή όχι, καθώς και ποιο εμβόλιο από όλα έκαναν. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι εκτιμούν ότι το ποσοστό των θανάτων από Δέλτα είναι μάλλον υψηλότερο από το 20%, χωρίς όμως να πιστεύουν ότι φτάνει και το 43% των Βρετανών.

Οι Βρετανοί όμως πλέον (από την 1η Ιουνίου) δεν κάνουν ούτε αυτοί ανάλυση και θεωρούν ότι κάθε νέα λοίμωξη είναι από το στέλεχος Δέλτα, επειδή κυριαρχεί στη χώρα τους. Πιθανόν αυτός ο “χονδρικός” τρόπος εκτίμησης του στελέχους να είναι και ο λόγος που παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τους Αμερικανούς. Στη Βρετανία η Δέλτα πενταπλασίασε τα κρούσματα και διπλασίασε τους θανάτους.

Τι δρόμο επιλέγουν Ισραήλ-Βρετανία

Στο Ισραήλ, έχει εμβολιασθεί πλήρως με Pfizer το 58% του πληθυσμού. Εκεί δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα (φτάνοντας πάντως τα 283 την ημέρα), αλλά το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι εδώ και 15 μέρες σημειώνεται σταθερά μόνον ένας θάνατος ημερησίως. Δεν παρατηρείται αύξηση ούτε στον αριθμό των θανάτων, ούτε στον αριθμό των νοσηλειών. Η κυβέρνηση επανέφερε καλού-κακού τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους (κάτι που είχε καταργήσει ένα μήνα πριν) και βάζει σε 14ήμερη καραντίνα όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα Δέλτα.

Οι αρχές δηλώνουν ότι διαπιστώνουν πιο ήπια νόσηση σε ασθενείς με την Δέλτα. Οι Βρετανοί απεναντίας διαπιστώνουν διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστεί κάποιος νοσηλεία αν προσβληθεί από την Δέλτα σε σύγκριση με όσους εξακολουθούν να προσβάλλονται από την Άλφα (τη βρετανική μετάλλαξη). Τα χαμηλότερα κρούσματα στο Ισραήλ πάντως μπορεί να οφείλονται και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι δεν έχουν κανένα σύμπτωμα όταν κολλούν την Δέλτα και έτσι δεν καταγράφονται ως φορείς.

Από την άλλη, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αποτελούν αντικειμενικούς δείκτες και οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί στο Ισραήλ. Η μεγάλη διαφορά με την Βρετανία μπορεί να οφείλεται στο ότι εκείνη έκανε σε όλους από μια δόση και χορηγούσε την δεύτερη όποτε μπορούσε, ενώ το Ισραήλ τήρησε σχολαστικά το σχήμα δόσεων της Pfizer. Επίσης η Βρετανία έκανε το 65% των εμβολιασμών της με AstraZeneca.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι