Πότε και ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο εφ’ όσον αυτό εγκριθεί

Τι συνέβη με την νοσοκόμα που παρέλυσε μετά το εμβόλιο, Όλγα Μαύρου

Την αισιοδοξία της για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με αφορμή το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BionTech, που ανακοινώθηκε ότι είναι κατά 90% αποτελεσματικό, εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Η ίδια εκτιμά ότι «για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού ή 7 εκατομμύρια Έλληνες».

Η κα Λινού, μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δεν περίμενε πως το εμβόλιο των Pfizer και BionTech θα ήταν τόσο αποτελεσματικό. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 90% είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, και έφερε ως παράδειγμα το εμβόλιο για τη γρίπη που έχει αποτελεσματικότητα στο 60% με 70%.

«Πρώτα θα πρέπει να εμβολιασθούν γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού και στη συνέχεια οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Μέχρι την άνοιξη του 2021 το εμβόλιο θα έχει διατεθεί μόνο σε ορισμένους», επειδή θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός για όλη την Ευρώπη. Εκτιμά ότι ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να εμβολιάζεται από το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά.

Τι λέει η εταιρεία

Είναι «μια μεγάλη ημέρα ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», σημείωσε ο επικεφαλής της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη Φάση ΙΙΙ κλινικών δοκιμών του εμβολίου αφορούν σε 94 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις εθελοντών με λοίμωξη κορονοϊού, όπου το εμβόλιο απεδείχθη αποτελεσματικό στο 90% αυτών, 28 ημέρες μετά την πρώτη έγχυση και έδειξε αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 90% επτά ημέρες μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης.

Η κλινική δοκιμή είναι σε εξέλιξη όμως και η Pfizer έχει συγκεντρώσει στοιχεία για μόλις 164 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης κορονοϊού από το δείγμα των 43.538 εθελοντών που λαμβάνουν μέρος στη Φάση ΙΙΙ σε πέντε χώρες. Χιλιάδες από αυτές έκαναν το κανονικό εμβόλιο, αλλά χιλιάδες πήραν (όπως πρέπει σε όλες τις κλινικές δοκιμές) ένα placebo εμβόλιο, δηλαδή χωρίς καμία δραστική ουσία.

Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνονται συγκρίσεις. Η εταιρεία διαπίστωσε σχετικά με τα 94 κρούσματα που εξέτασε ότι το 90% αυτών που προσεβλήθει ήταν άτομα που είχαν πάρει το ψευδο-εμβόλιο και μόνον το 10% των 94 αυτών ατόμων που νόσησαν, είχε κάνει το εμβόλιο.

Ερωτήματα και εκκρεμότητες

Δεν ξέρουμε πάντως γιατί η εταιρεία έχει μόνον 164 κρουσματα σε 43.538 εμβολιασθέντες είτε με το κανονικό εμβόλιο είτε με το ανενεργό. Λογικά, σε όλες τις χώρες που δοκιμάζεται (Βραζιλία, Ευρώπη, Αφρική) το ποσοστό λοιμώξεων είναι πολύ υψηλό για να έχουν καταγραφεί μόνον 164 ασθενείς σε διάστημα τριών-τεσσέραων μηνών (δηλαδή από τότε που άρχισε η χορήγηση των δύο δόσεων στους εθελοντές).

Οι Pfizer και BioNTech αναμένεται να παράγουν έως και 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει σε συμφωνία για την προμήθεια έως 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

Αναμένεται πάντως μια πλήρης ανάλυση στα τέλη Νοεμβρίου για το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπου θα απαντώνται βασικά ερωτήματα: Πόσοι νόσησαν τέσσερεις μήνες μετά τον εμβολιασμό, πόσο καλύφθηκαν όσοι είναι ευάλωτοι ή ηλικιωμένοι, πόσο κρατούν τα αντισώματα (με ύψος αντισωμάτων σε όσους έκαναν το εμβόλιο τον Ιούλιο), ποιες είναι οι σπάνιες αλλά πιθανές παρενέργειες κ.α.

Ελλάδα, πότε και ποιοι

«Θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer. Τις επόμενες ημέρες θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εμβόλιο είναι σε διαδικασία έγκρισης. Από τη στιγμή που θα πάρει την έγκριση και από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ξεκινήσει η διάθεσή του. Είναι πολύ σημαντικό ότι πετυχαίνουμε την ίδια στιγμή που θα διατεθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη να είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα», είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης

Το υπουργείο Υγείας έχει προετοιμάσει σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού. H Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και βάσει ειδικού αλγορίθμου (πληθυσμού, κρουσμάτων) αναμένεται να λάβει τμηματικά δόσεις των εμβολίων, όποιων έχουν πάρει άδεια και όχι αποκλειστικά ή ειδικά της Pfizer.

Αν εγκριθεί της Pfizer, η Ελλάδα έχει συμφωνηθεί κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου να έχει στη διάθεσή της 1,6 εκατ. δόσεις εμβολίου για τη λοίμωξη COVID-19 το οποίο θα χορηγείται δωρεάν σε όλους τους πολίτες σε δύο δόσεις με διαφορά περίπου 28 ημερών ανάμεσα στις εγχύσεις. Αυτές οι δόσεις αρκούν για 800.000 άτομα, ενώ οι συνταξιούχοι είναι πάνω από 1,1 εκατ. Φυσικά όλοι οι συνταξιούχοι δεν είναι ηλικιωμένοι ή ευπαθείς, αλλά οι περισσότεροι είναι ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Με ποια σειρά θα γίνει ο εμβολιασμός

Με την ιεράρχηση της Ελλάδας, θα προηγηθούν οι ευπαθείς άνω των 65 ετών και τα παιδιά και πιθανόν οι νεότεροι ευπαθείς, αλλά το άθροισμα και πάλι δεν βγαίνει, γιατί τα παιδιά έως 14 ετών είναι πάνω από δύο εκατομμύρια από μόνα τους. Πάντως έχει ανακοινωθεί ότι το πρώτο δίμηνο του 2021 (εφ΄όσον υπάρχει εμβόλιο) πρώτοι θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο επαφής με ύποπτα και θετικά κρούσματα, αλλά και τα σώματα ασφαλείας.

Στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 ετών και παιδιά και τέλος οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας. Κατά τα επόμενα χρόνια, ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού θα γίνεται όπως και στην περίπτωση της εποχικής γρίπης. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο θα ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα γίνεται σε συγκεκριμένο εύρος χρόνου ώστε να δημιουργείται εγκαίρως το τείχος της ανοσίας.

Ακόμα κι αν το εμβόλιο δεν προκαλεί ανοσοαπόκριση στους πολύ ευπαθείς (ανοσοκατεσταλμένους ή πολύ ηλικιωμένους) αυτοί και πάλι θα έχουν μια ασπίδα προστασίας, αν εμβολιασθεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, επειδή θα πάψει να διασπείρεται ο ιός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι