ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Που έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι με rapid test

Δηλώσεις Πλεύρη για μουσική και ωράριο στην διασκέδαση (video)

Σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έδωσαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε χτες με διάγγελμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ Πλεύρης διευκρίνισε που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι, πάντα με rapid.

Αυτοί προβλέπεται να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους της εστίασης, αλλά και στο λιανεμπόριο όπως σήμερα, δηλαδή με την επίδειξη rapid test. Εν τω μεταξύ επειδή τα rapid test γίνονταν δεκτά κατά ημερομηνία, έγιναν αλλαγές ώστε να υπολογίζεται η ώρα διενέργειάς τους, ώστε οι εξεταζόμενοι να μην “χάνουν” μια ολόκληρη μέρα, επειδή έκαναν το τεστ το απόγευμα ή το βράδυ.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ από ιδιώτες, λέγοντας ότι θα χρειαστεί να επιστρατευθούν περίπου 80 γιατροί, σημειώνοντας πως περίπου 40 ιδιώτες προσφέρθηκαν εθελοντικά, όμως ο αριθμός δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών. Εν συνεχεία είπε ότι έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού και ότι η πολιτεία αισιοδοξεί ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη και επέμεινε στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης.

Όπως είπε, από τις 13 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν κάνει μόνον δύο δόσεις θα έχουν “παράταση” μόνον ενός μηνός για την τρίτη και αν παρέλθει επτάμηνο από την δεύτερη δόση τους, θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι και θα ισχύουν για εκείνους όσα ισχύουν σήμερα, για όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση γίνεται όταν κλείνει εξάμηνο από την δεύτερη, ενώ μελετάται αν υπάρχει η δυνατότητα αυτή να επισπευσθεί στο πεντάμηνο.

Είναι άγνωστο αν η τρίτη δόση θα γίνει στην ουσία έμμεσα υποχρεωτική και για τους νεότερους σταδιακά, καθώς το μέτρο που εξαγγέλθηκε μπορεί να στηρίζεται στο ότι οι άνω των 60 άρχισαν να εμβολιάζονται μαζικά την άνοιξη, ενώ οι νεότεροι αργότερα. Πάντως ο υπουργός είπε ότι το συγκεκριμένο μέτρο λαμβάνεται ειδικά για τις ηλικιακά ευάλωτες ομάδες.

Τα ωράρια και τα τεστ

Για το κυλιόμενο ωράριο  στο δημόσιο είπε ότι θα αρχίζει από τις 7 π.μ. η πρώτη “βάρδια” και θα κατανέμονται σε πέντε ώρες προσέλευσης οι εργαζόμενοι, μέχρι και τις 9:30 π.μ. ώστε να αποτρέπεται ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς. Εν συνεχεία ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος εξειδίκευσε το ωράριο για το λιανεμπόριο, που θα λειτουργεί πλέον από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη το ωράριο των άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού, αλλά στα γυμναστήρια όχι, πιθανόν επειδή εκεί οι συμμετέχοντες δεν φορούν μάσκα και εκπνέουν ή εισπνέουν με ένταση λόγω της άθλησης.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση χωρίς τεστ και ανεξαρτήτως εμβολιασμού στους χώρους πρώτης ανάγκης, φορώντας όμως μάσκα και κρατώντας αποστάσεις. Ως δε χώρους πρώτης ανάγκης προσδιόρισε τα φαρμακεία και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων. Ως προς τους χώρους περιορισμένης προσβασιμότητας, είπε ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης ή ψυχαγωγίας ή γυμναστήρια κ.λπ.

Όμως με rapid test θα μπορούν να εισέρχονται στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, στην εργασία τους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και στις εκκλησίες. Για τα μέτρα στους κλειστούς χώρους είπε ότι εξαιρούνται οι ανήλικοι 4-17 ετών. Αυτοί θα μπορούν να επιδεικνύουν το αρνητικό αποτέλεσμα self test, όμως αυτό θα πρέπει να είναι του τελευταίου 24ώρου.

Επίσης επανέλαβε αυτό που είπε χθες και ο πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα θα ζητήσει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει την ίδια πολιτική ως προς το να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος όποιος έχει κάνει και την τρίτη δόση, κάτι πάντως στο οποίο δεν έχουν καταλήξει οι ηγέτες των κρατών-μελών σε κοινή απόφαση. Παράλληλα δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τις ηλικίες, καθώς η Γαλλία, για παράδειγμα, επέβαλε την τρίτη δόση στους άνω των 65 ετών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι