ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Που έγινε η πρώτη φυλάκιση για μη χρήση μάσκας στην Ελλάδα

Που έγινε η πρώτη φυλάκιση για μη χρήση μάσκας στην Ελλάδα

Στη φυλακή οδηγήθηκε ένας 35χρονος ο οποίος κυκλοφορούσε συστηματικά στην πόλη των Σερρών χωρίς μάσκα. Πρόκειται για Έλληνα, οδηγό νταλίκας, που κρατείται στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.Όπως είπε στο SLpress, ο δικηγόρος Σερρών κ. Παναγιώτης Καρίπογλου, τον έπιασαν τρεις φορές να κυκλοφορεί στο δρόμο (πεζός) χωρίς μάσκα μέσα στην πόλη. Ως υπότροπος, αντιμετωπίσθηκε τελικά με φυλάκιση, ποινή που δεν έχει επιβληθεί έως τώρα σε κανέναν στη χώρα μας για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα χθες το πρωί, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σερρών κατά την αυτόφωρη διαδικασία τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 60 ημερών για τις οποίες διέταξε με ειδική αιτιολογία να εκτίσει τις 40. Νομικοί παράγοντες από την πόλη των Σερρών σχολιάζοντας την πρωτοφανή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ανέφεραν ότι σε ανάλογες ποινές συνήθως χορηγείται αναστολή.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση το δικαστήριο αναφέρθηκε στην ειδική αιτιολογία ότι δεν πρέπει να του χορηγηθεί αναστολή, καθώς υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων. Ο οδηγός επικαλέστηκε προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν να φοράει μάσκα, όμως δεν μπόρεσε να το αποδείξει. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Αρνήθηκε επίσης να δηλώσει τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Φυλακή και στην Ισπανία

Μέχρι στιγμής για το αδίκημα αυτό στην Ελλάδα οι παραβάτες πληρώνουν απλώς πρόστιμο, αν και η σχετική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή, ειδικά αν αποδειχθεί ότι η αμέλεια (η μη χρήση μάσκας) ενός φορέα είχε ως αποτέλεσμα τη μόλυνση άλλου ατόμου και επισύρει κάθειρξη άνω των δέκα ετών αν ο άνθρωπος που μολύνθηκε εξαιτίας του φορέα, πεθάνει. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα τελικά να νοσήσει άτομο αλλά να ιαθεί, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη. Όποιος παραβιάζει όμως τα μέτρα από αμέλεια χωρίς να απειληθεί ζωή ανθρώπου εν τέλει, τιμωρείται μόνον με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Πριν από μια εβδομάδα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας ένας 38χρονος ημεδαπός συνελήφθη και προφυλακίσθηκε επειδή εν γνώσει του δεν φορούσε μάσκα και μετέδωσε τον ιό σε 22 άτομα. Ο Ισπανός πήγαινε στη δουλειά του και στο γυμναστήριο με 40 πυρετό, έβγαζε τη μάσκα και έλεγε «θα σας κολλήσω όλους». Ο οδηγός νταλίκας εν προκειμένω δεν ξέρουμε αν έκανε τεστ και αν είναι φορέας ή όχι.

Πάντως, η μη χρήση μάσκας και από μη φορείς, θεωρείται παράβαση που διώκεται, ακόμα και αν υπάρχει απλώς το ενδεχόμενο να μολυνθεί κάποιος. Οι Σέρρες σημειωτέον είναι από τις περιοχές που έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα με έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων ανά περιφέρεια στο γενικό πληθυσμό αλλά και στα γηροκομεία της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx