ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πού βρίσκουν τα λεφτά οι VIP μετανάστες που μας έρχονται με τουρκικά κρις κραφτ;

Πού βρίσκουν τα λεφτά οι VIP μετανάστες που μας έρχονται με τουρκικά κρις κραφτ;

Τουρκικό ταχύπλοο άφησε κοντά στις ακτές της Κω δύο μετανάστες και κάνοντας μεταβολή επανήλθε στα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα, στην Αλικαρνασσό. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης και ανήκει στην κατηγορία των “μοναχικών αφίξεων”, οι οποίες στοιχίζουν μεγάλα ποσά, γι αυτό και αποκαλούνται “αφίξεις VIP”.

Τους δύο μετανάστες αντελήφθη το πλήρωμα του επιβατηγού – οχηματαγωγού Blue Star 2, που είδε ταχύπλοο με δύο επιβάτες (τους διακινητές) να απομακρύνεται με ταχύτητα και να κατευθύνεται στην Αλικαρνασσό. Οι δύο αλλοδαποί περισυνελέγησαν από το Λιμενικό και, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Open, πρόκειται για δύο υπηκόους Συρίας, έναν άνδρα ηλικίας 41 ετών και έναν 18χρονο. Ο ένας από αυτούς μάλιστα έφερε και πλαστό διαβατήριο.

Μετακινήσεις για VIP μετανάστες, αλλά και λαθρεμπόρους ναρκωτικών, γίνονται και από τα παράλια του Μαρόκου, όπου με αντίτιμο το διόλου ευκαταφρόνητο για Αφρικανούς ποσό των 4.000 ευρώ, οι διακινητές τους παίρνουν ανά ζεύγος με τζετ σκι και τους μεταφέρουν αστραπιαία και σχετικά διακριτικά στις ισπανικές ακτές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων Frontex ειναι το νέο  “modus operandi” στο Στενό του Γιβραλτάρ. Το πέρασμα είναι γρήγορο και οι συνοριοφύλακες είναι σχεδόν ανίσχυροι.

Μετανάστες VIP

Στο σημείο εκείνο, άλλωστε, οι ευρωπαϊκές ακτές απέχουν μόλις οκτώ μίλια (14 χιλιόμετρα)  από την αφρικανική ήπειρο. Μια απόσταση που καλύπτεται από τα τζετ σκι σε περίπου 20 λεπτά. Στο τζετ σκι επιβαίνουν ο οδηγός και τρεις μετανάστες. Όταν οι μετανάστες ή πρόσφυγες μεταφέρουν μικροποσότητες ναρκωτικών οι διακινητές απαιτούν άλλα 500 ευρώ και όταν είναι μεγάλες οι ποσότητες, τότε αλλάζει και η συμφωνία, γιατί πλέον πρόκειται για συνεννόηση με καρτέλ.

Στην ανατολική Μεσόγειο οι πλούσιοι μετανάστες χρησιμοποιούν τζετ σκι ή ιστιοπλοϊκά τόσο για να φτάσουν στην Ελλάδα όσο και για να φύγουν στη συνέχεια προς την Ιταλία, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Για να τους φέρουν στην Ελλάδα ζητούν 4.000 ευρώ και για την Ιταλία 6.000.

Στη Λέσβο έχει συλληφθεί Τούρκος που μετέφερε δύο μετανάστες και το φαινόμενο είναι συχνό, καθώς, κατά περιόδους, έχουν καταγραφεί έως και πέντε απόπειρες την ημέρα για να φτάσουν σε ελληνικό νησί. Όταν γίνονται βέβαια αντιληπτοί, συχνά κάνουν μεταβολή και φεύγουν, ενώ ακόμη συχνότερα πετούν τους “πελάτες” τους στη θάλασσα για να διασωθούν από το ελληνικό Λιμενικό.

Ταξικές διαφορές και στον Έβρο

Το ίδιο ισχύει και στον Έβρο. Όσοι διαθέτουν 3.000 ευρώ εξασφαλίζουν ολιγομελή ομάδα μέχρι τα σύνορα, αλλά και στη συνεχεία, στο ελληνικό έδαφος πλέον, η συμφωνία προβλέπει να μην συνταξιδέψουν με πολλούς μετανάστες στο ίδιο όχημα. Γνωρίζουν, ότι η αστυνομία ελέγχει πιο αραιά τα ΙΧ που έχουν μόνον δύο επιβάτες και ότι όσα έχουν μέσα πάνω από τέσσερα άτομα συνήθως τα σταματούν για έλεγχο. Έτσι συνελήφθη 36χρονος και 45χρονος Γεωργιανός που μετέφεραν τέσσερα άτομα από το Μπανγκλαντές, τα δύο ως επιβάτες σε μια Μερτσέντες και τα δύο στο πορτ μπαγκάζ της. Στην ίδια επιχείρηση συνελήφθησαν ως διακινητές και 24χρονος Αφγανός και 36χρονος Ιρανός. Οι μετανάστες είχαν δώσει 2.700 ευρώ έκαστος.

Στα τουρκικά παράλια πάντως η ταρίφα έχει φτάσει πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των 10.000 ευρώ για τις VIP μεταφορές, και στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η άφιξη στην Ελλάδα κατά ζεύγη, η παροχή πλαστών διαβατηρίων, πλαστών τεστ COVID και η διεκπεραίωση στην Ιταλία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Επισης στο ποσό περιλαμβάνεται και η ολιγοήμερη διαμονή στο ελληνικό νησί, μέχρι να βρεθεί πλοίο ή αεροπλάνο που θα τους μεταφέρει με “σιγουριά” στην Αθήνα ή σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Από τη Ρόδο για παράδειγμα υπάρχουν απ΄ευθείας πτήσεις για Βέλγιο και Ρώμη, με κόστος από 50 έως και 70 ευρώ το άτομο!

Τα ποσά αυτά (από 3.000 έως 10.000 ευρώ) ειναι πολύ υψηλά για οικογένειες ή και μεμονωμένα άτομα που θέλουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, καθώς ένας μέσος μετανάστης δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει 10.000 ευρώ για εκείνον ή 40.000 για την οικογένειά του. Με αυτό το ποσό εξάλλου στην πατρίδα του θα ήταν πλούσιος. Οι περισσότεροι από αυτούς που διαθέτουν τόσο μεγάλα ποσά είναι είτε νέοι που οι γονείς θυσιάζουν όλες τις οικονομίες τους για να τους στείλουν στην Ευρώπη είτε άτομα με ύποπτες πηγές εισοδημάτων που θέλουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι