ΑΠΟΨΗ

Πριν το ψηφιακό πανεπιστήμιο ας φτιάξουμε πρώτα τις φοιτητικές λέσχες…

Πριν το ψηφιακό πανεπιστήμιο ας φτιάξουμε πρώτα τις φοιτητικές λέσχες... Θάνος Κάλλης

Κατά καιρούς, έρχονται στην επικαιρότητα καταγγελίες για την ποιότητα και την ποσότητα της σίτισης που προσφέρεται από φοιτητικές λέσχες σε ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και τις ελλείψεις προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία τους. Υπάρχουν αναφορές για τροφικές δηλητηριάσεις, για έντομα στις εγκαταστάσεις, ακόμα και για σκουλήκια μέσα στο φαγητό. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας το φαγητό στις πανεπιστημιακές λέσχες πολλές φορές δεν είναι καλό, εκτός κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων.

Οι φοιτητές τρώνε εκεί, επειδή είναι οικονομικά και δεν μπορούν να χαλάσουν λεφτά έξω. Συνήθως, διαμαρτύρονται ότι η μερίδα είναι μικρή και η γεύση άνοστη, ενώ το κρέας έχει σε μεγάλο βαθμό αφαιρεθεί από το μενού. Αιτίες που συνδέονται με την διαχρονική υποχρηματοδότηση απο το κράτος και την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες εργολάβους.

Τελευταίο περιστατικό είναι η συμβολική κατάληψη του εστιατορίου της Φιλοσοφικής που πραγματοποίησαν φοιτητές του ΕΚΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για την κακή ποιότητα του φαγητού που τους σερβίρεται όπως και την κακή οργάνωση, καθώς υπάρχουν τεράστιες ουρές. Στα πολλά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος έρχεται να προστεθεί άλλο ένα.

Σε ανακοίνωση τους κατηγορούν, για την κατάσταση αυτή, τους επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει την σίτιση τους, αλλά και το υπουργείο Παιδείας διότι όπως λένε «την ώρα που ο υπουργός Παιδείας μας μιλάει για ένα ψηφιακό σύγχρονο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές τρώμε μπαγιάτικο ψωμί».

“Έξω οι εργολάβοι από τα ΑΕΙ”

Η ανακοίνωση των φοιτητών: «Η σίτιση που προσφέρεται σε φοιτητές, ερευνητές και εργαζόμενους της Πανεπιστημιούπολης είναι υποβαθμισμένη. Η ποιότητα του φαγητού είναι συνήθως πολύ χαμηλή, η ποσότητα δεν αρκεί ειδικά όσο φτάνουμε προς το τέλος του ωραρίου, κόβονται πιάτα και η αναμονή για έναν πιάτο φαγητό είναι τεράστια. Την ίδια στιγμή, η εργολαβική εταιρεία κερδίζει εκατομμύρια από τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ΕΚΠΑ.

»Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας μας μιλάει για ένα ψηφιακό σύγχρονο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές τρώμε μπαγιάτικο ψωμί. Την ώρα που μας μιλά για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των σπουδών μας, εμείς βλέπουμε πιάτα με αποφάγια στοιβαγμένο, γιατί δεν προλαβαίνουν οι λιγοστοί υπάλληλοι να τα μαζεύουν. Τέτοιες εικόνες μας έβρισκαν και θα μας βρίσκουν απέναντι.

»Αλήθεια, που πάνε όλα αυτό τα εκατομμύρια που παίρνει από το ΕΚΠΑ ο εργολάβος; Σίγουρα όχι στους εργαζόμενους που είναι λίγοι και χωρίς δικαιώματα. Ποιος φέρει την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η σίτιση στην Πανεπιστημιούπολη;
Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδάτησης που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις.

Οι εργολάβοι-παράσιτα που λυμαίνονται τη φοιτητική μέριμνα (εστίες, σίτιση) και τις υποδομές του ΕΚΠΑ, με τη συναίνεση της διοίκησης, είναι μία μόνο πλευρά της επιχειρηματικής λειτουργίας του ιδρύματος. Φυσικά, όλοι αυτοί έχουν έναν Θεό, το κέρδος και δε δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες μας».

Τα αιτήματα των φοιτητών

  • Αύξηση του προσωπικού της λέσχης με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να βελτιωθεί η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού.
  • Εστιατόριο στην ευθύνη του ΕΚΠΑ, χωρίς εργολάβους, με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, επαρκές για υψηλού επιπέδου σίτιση.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους εδώ και τώρα! Να μην υπάρχει κανένα θέμα με τους μετεγγραφέντες φοιτητές που δεν έχουν ακόμη πάσο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι