Προκρίσεις στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μπάσκετ ανδρών
21/06/2025
Το άρθρο αυτό εξετάζει τις συμμετοχές των ομάδων και των χωρών στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης/ Euroleague στο μπάσκετ ανδρών. Την περίοδο 2000-01 διεξήχθησαν δύο final-4 (ULEB και FIBA), οπότε την οκτάδα στην παρούσα ανάλυση απαρτίζουν για τη σεζόν αυτή, οι οκτώ σύλλογοι που συμμετείχαν στα δύο final-4.
Τα στοιχεία που ακολουθούν προέρχονται από έγκυρες βάσεις δεδομένων, όπως οι επίσημες ιστοσελίδες της FIBA και της ULEB, και η wikipedia. Στον πίνακα 1 αναφέρονται και οι ογδόντα οκτώ (88) ομάδες που έχουν προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μπάσκετ ανδρών σε σύνολο 68 διοργανώσεων (1957-58 μέχρι και 2024-25). Η διοργάνωση 2019-20 διεκόπη λόγω του COVID-19. Επί 11 διοργανώσεις (1977-1987) η προημιτελική φάση είχε μόνο 6 ομάδες.
Πίνακας 1
Κατάταξη των ευρωπαϊκών συλλόγων που προκρίθηκαν στους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης/ Euroleague στο μπάσκετ ανδρών (μέχρι και 2025)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ |
ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ “8” ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ/ EUROLEAGUE |
1. Ρεάλ Μαδρίτης |
47 |
Μακκάμπι Τελ Αβίβ |
37 |
35 |
|
30 |
|
5.Παναθηναϊκός |
23 |
6. Ολυμπιακός |
22 |
Ολύμπια Μιλάνου |
17 |
8. Εφές Κων/πολης |
14 |
Μπασκόνια Vitoria |
14 |
10. Pallacanestro Βαρέζε |
11 |
Βίρτους Μπολόνια |
11 |
Φενερμπαχτσέ Κων/πολης |
9 |
13. Παρτίζαν Βελιγραδίου |
8 |
ASVEL Βιλλερμπάν |
8 |
15. Λιμόζ CSP |
7 |
Ακαντέμικ Σόφιας |
7 |
Ολύμπια Λιουμπλιάνας |
7 |
18. Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ |
6 |
Φορτιτούντο Μπολόνια |
6 |
Σπαρτάκ Μπρνο Τσεχίας |
6 |
Pallacanestro Τρεβίζο |
6 |
Σλάβια Πράγας |
6 |
Mens Sana Σιένας |
6 |
24. KK (Γιουγκοπλάστικα) Σπλιτ |
5 |
Pallacanestro Καντού |
5 |
Ζαλγκίρις Κάουνας |
5 |
Victoria Libertas (Σκαβολίνι) Πέζαρο |
5 |
Élan Béarnais Ορτέζ |
5 |
RC Μέχελεν (Μαλίν) Βελγίου |
5 |
KK Ζαντάρ Κροατίας |
5 |
Heroes Ντεν Μπος Ολλανδίας |
5 |
32. Άρης Θεσσαλονίκης |
4 |
ΑΕΚ |
4 |
ASK Ρίγας |
4 |
Μπόσνα Σαράγεβο |
4 |
Βαρκελώνης |
4 |
Λέγκια Βαρσοβίας |
4 |
Antwerpse BC Βελγίου |
4 |
39. AS Μονακό |
3 |
Χόνβεντ Βουδαπέστης |
3 |
OKK Βελιγραδίου |
3 |
Ντινάμο Τυφλίδας |
3 |
Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου |
3 |
Στεάουα Βουκουρεστίου |
3 |
45. Βίρτους Ρόμα |
2 |
Berck BC Γαλλίας |
2 |
Βίσλα Κρακοβίας |
2 |
Σταντάρ Λιέγης |
2 |
Λεχ Πόζναν |
2 |
Νταρουσάφακα Κων/πολης |
2 |
CSKA Σόφιας |
2 |
Ντινάμο Μόσχας |
2 |
Ούλκερ Κων/πολης |
2 |
UBSC Βιέννης |
2 |
Μπάγερν Μονάχου |
2 |
56. ΠΑΟΚ |
1 |
Εστουντιάντες Μαδρίτης |
1 |
Σλόβαν Πράγας |
1 |
Λοκομοτίβ Κουμπάν Ρωσίας |
1 |
Ουνικάχα Μάλαγα |
1 |
Ραντνίσκι Βελιγραδίου |
1 |
Πολόνια Βαρσοβίας |
1 |
RSC Άντερλεχτ Βρυξελλών |
1 |
Χάποελ Τελ Αβίβ |
1 |
Σπάρτα Πράγας |
1 |
HKT Ελσίνκι |
1 |
Μπιλμπάο Basket |
1 |
Ολυμπίκ Αντίμπ |
1 |
Ντινάμο Βουκουρεστίου |
1 |
Άλβικ Στοκχόλμης |
1 |
Σατούρν Κολωνίας |
1 |
Μπάγερ 04 Λεβερκούζεν |
1 |
Λοκομοτίβ Σόφιας |
1 |
Γαλατασαράι Κων/πολης |
1 |
BC Κίμκι Ρωσίας |
1 |
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης |
1 |
Παρί Basketball |
1 |
Άλμπα Βερολίνου |
1 |
Βαλένθια Basket |
1 |
UNICS Καζάν Ρωσίας |
1 |
Étoile Charleville-Mézières Γαλλίας |
1 |
Chorale Roanne Basket Γαλλίας |
1 |
ASG Vorwärts Λειψίας |
1 |
Flamingo’s Χάαρλεμ Ολλανδίας |
1 |
BV Ντεν Χέλντερ Ολλανδίας |
1 |
Guildford Kings Λονδίνου |
1 |
Άρκα (Πρόκομ) Γκντύνια Πολωνίας |
1 |
88. Ίσκρα Σβιτ Σλοβακίας |
1 |
Ο Παναθηναϊκός (με 23 προκρίσεις) και ο Ολυμπιακός (με 22) είναι στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα. Ο Άρης Θεσσαλονίκης (με 4) και η ΑΕΚ (με 4) βρίσκονται στην 32η θέση, μαζί με άλλες 5 ομάδες: ASK Ρίγας, Μπόσνα Σαράγεβο, Μπανταλόνα, Λέγκια Βαρσοβίας, και Αντβέρπ Βελγίου. Η ολλανδική Ντεν Μπος και η βελγική Μαλίν έχουν περισσότερες συμμετοχές (από 5) στα προημιτελικά από τον Άρη και την ΑΕΚ. Μία συμμετοχή στα προημιτελικά παραπάνω από Άρη και ΑΕΚ έχουν και οι Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ, Καντού, Ζαλγκίρις Κάουνας, Ζαντάρ, Σκαβολίνι Πέζαρο, και Ορτέζ. Ο ΠΑΟΚ (με 1), η πέμπτη ελληνική ομάδα με πρόκριση στην προημιτελική φάση, είναι 56ος στη σχετική κατάταξη.
Η Ακαντέμικ Σόφιας (με 7) και η Ολύμπια Λιουμπλιάνας (επίσης με 7) έχουν προκριθεί περισσότερες φορές στα προημιτελικά από ομάδες με πιο βαρύ όνομα από αυτές στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης, όπως οι Σλάβια Πράγας (6), Σπαρτάκ Μπρνο (6), και Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ (6). Η Μπάγερν Μονάχου, που δεν φημίζεται για το τμήμα καλαθόσφαιρας, η τουρκική Νταρουσάφακα, αλλά και η UBSC Βιέννης, έχουν συμμετάσχει στους «8» περισσότερες φορές (από 2 έκαστη) από τον ΠΑΟΚ.
Πρώτη γαλλική ομάδα στη σχετική κατάταξη δεν είναι η Λιμόζ (7), αλλά η ASVEL Βιλλερμπάν (με 8). Από τους ογδόντα οκτώ (88) συλλόγους που έχουν προκριθεί στην οκτάδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο μπάσκετ ανδρών, οι 33 (ποσοστό 37,5%) έχουν μόνο μία (1) συμμετοχή στα προημιτελικά.
Από 30 συμμετοχές και πάνω έχουν 4 κλαμπ: Ρεάλ Μαδρίτης (47), Μακκάμπι Τελ Αβίβ (37), CSKA Μόσχας (35), και Μπαρτσελόνα (30). Ένδεκα (11) σωματεία έχουν διψήφιο αριθμό συμμετοχών στα προημιτελικά. Μεταξύ αυτών, η Ιταλία (3), η Ισπανία (3), και η Ελλάδα (2) έχουν τις περισσότερες ομάδες.
Ανάλυση σε επίπεδο πόλεων και χωρών
Ο πίνακας 2 καταγράφει, ανά χώρα, τον αριθμό των σωματείων και των πόλεων με συλλόγους που έχουν προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην καλαθόσφαιρα.
Πίνακας 2
Κατάταξη των χωρών με βάση τον αριθμό των συλλόγων και πόλεων που ομάδες τους προκρίθηκαν στους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μπάσκετ ανδρών (από 1957-58 μέχρι και 2024-25)
ΧΩΡΕΣ |
ΑΡΙΘ. ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ |
ΑΡΙΘ. ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ |
1. Γαλλία | 9 |
9 |
Ιταλία | 9 |
8 |
3. Ισπανία | 8 |
6 |
Ρωσία | 6 |
5 |
5. Γερμανία | 5 |
5 |
Πολωνία | 5 |
4 |
Ελλάδα | 5 |
2 |
Τουρκία | 5 |
1 |
9. Βέλγιο | 4 |
4 |
Τσεχία | 4 |
2 |
Σερβία | 4 |
1 |
12. Κροατία | 3 |
3 |
Ολλανδία | 3 |
3 |
Βουλγαρία | 3 |
1 |
15. Ισραήλ | 2 |
1 |
Ρουμανία | 2 |
1 |
17. Λιθουανία | 1 |
1 |
Λεττονία | 1 |
1 |
Γεωργία | 1 |
1 |
Βοσνία | 1 |
1 |
Ουγγαρία | 1 |
1 |
Σλοβενία | 1 |
1 |
Αυστρία | 1 |
1 |
Σουηδία | 1 |
1 |
Φινλανδία | 1 |
1 |
Αγγλία | 1 |
1 |
27. Σλοβακία | 1 |
1 |
Είκοσι επτά (27) χώρες έχουν τουλάχιστον μία ομάδα στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Η Γαλλία απρόσμενα είναι πρώτη στην Ευρώπη, τόσο στον αριθμό των συλλόγων – μαζί με την Ιταλία (από 9), όσο και στον αριθμό των πόλεων (9). Σε αριθμό σωματείων, τρίτη είναι η Ισπανία (με 8), και τέταρτη η Ρωσία (με 6). Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, μαζί με άλλες τρεις χώρες: Πολωνία, Τουρκία, και Γερμανία (από 5 κλαμπ έκαστη).
Σε επίπεδο πόλεων, η Ιταλία (με 8) και η Ισπανία (με 6) είναι στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Προκαλεί εντύπωση η επίδοση της Γερμανίας, με 5 συλλόγους, αλλά και 5 πόλεις με ομάδα στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών. Οκτώ (8) χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία (με 4), το Βέλγιο (με 4) και η Ολλανδία (με 3), έχουν περισσότερες πόλεις – με σωματεία που έχουν προκριθεί στην προημιτελική φάση – από την Ελλάδα.
Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη πόλη με 5 ομάδες (Εφές, Φενερμπαχτσέ, Ούλκερ, Γαλατασαράι, Νταρουσάφακα) στα προημιτελικά της πρώτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στο μπάσκετ, και ακολουθεί το Βελιγράδι με 4 συλλόγους (Παρτίζαν, ΟΚΚ, Ερυθρός Αστέρας, Ραντνίσκι). Στην τρίτη θέση με 3 κλαμπ η καθεμία, βρίσκονται η Αθήνα (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ), η Πράγα (Σλάβια, Σλόβαν, Σπάρτα), και η Σόφια (Ακαντέμικ, CSKA, Λοκομοτίβ).