Πρώτη φορά στην Τουρκία: Πρωτοποριακή καρδιακή επέμβαση σε παιδί με σπάνια πάθηση
19/05/2025
Ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον διακεκριμένο καρδιοχειρουργό ελληνικής καταγωγής, Δρ. Αυξέντιο Καλλιανγκό
Η Φάτμα Νουρ Γιολαλντί, που γεννήθηκε με καρδιά τοποθετημένη σε οριζόντια θέση, ανέκτησε την υγεία της χάρη σε μια εγχείρηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία. Η μικρή Φάτμα Νουρ, που αποτελεί το ΔΕΥΤΕΡΟ γνωστό περιστατικό παγκοσμίως με αυτή τη σπάνια πάθηση, υποβλήθηκε σε επέμβαση κατά την οποία το σώμα της ψύχθηκε μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου. Η αρτηρία που δεχόταν πίεση από την καρδιά αντικαταστάθηκε με μοσχευμένη αρτηρία μήκους 11 εκατοστών από δότη. Η αρτηρία ανακατασκευάστηκε πλήρως.
Το παιδί γεννήθηκε με καρδιά που βρισκόταν σε οριζόντια θέση μέσα στην θωρακική κοιλότητα. Η ανώμαλη αυτή θέση πίεζε την κύρια αρτηρία που τροφοδοτεί τον πνεύμονα, με αποτέλεσμα ο αριστερός της πνεύμονας να υποστεί πλήρη ανεπάρκεια πέρυσι. Η εγχείρηση ήταν απαραίτητη, ωστόσο λόγω του υψηλού ρίσκου, κανένα ιατρικό κέντρο δεν δεχόταν να την αναλάβει.
Τελικά, μια ιατρική ομάδα προχώρησε στην πρωτοποριακή εγχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία. Το σώμα της Φάτμα Νουρ ψύχθηκε μέχρι τους 20°C, ενώ η αρτηρία που δεχόταν πίεση από την καρδιά αντικαταστάθηκε με μόσχευμα από δότη μήκους 11 εκατοστών. Η αρτηρία ανακατασκευάστηκε. Με αυτή την επέμβαση, η Φάτμα Νουρ καθίσταται το δεύτερο παιδί παγκοσμίως που γεννήθηκε με αυτό το σύνδρομο και κατάφερε να επιβιώσει μετά από εγχείρηση.
Η μικρή γεννήθηκε με την καρδιά της τοποθετημένη «οριζόντια» στον θώρακα – πάθηση γνωστή ως σύνδρομο Topsy-Turvy, εξαιρετικά σπάνια ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από αυτό, μεταξύ της κύριας αρτηρίας που τροφοδοτεί τους πνεύμονες και της αορτής –η οποία μεταφέρει το αίμα σε ολόκληρο το σώμα– υπήρχε και μια άλλη σπάνια ανωμαλία: μια οπή στο διαχωριστικό τοίχωμα.
Σε ηλικία μόλις 30 ημερών, η Φάτμα Νουρ υποβλήθηκε σε σοβαρή εγχείρηση σε νοσοκομείο της Άγκυρας, για να κλείσει αυτή η οπή. Όταν όμως έγινε ενός έτους, η ανώμαλη θέση της καρδιάς της άρχισε να προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, καθώς η καρδιά –σε γωνία σχεδόν 90 μοιρών– πίεζε την κύρια αρτηρία που τροφοδοτούσε τους πνεύμονες.
Η ζωή της Φάτμα Νουρ πέρασε μέσα σε νοσοκομεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ώσπου τελικά ο αριστερός της πνεύμονας κατέρρευσε πλήρως. Πλέον κινδύνευε και ο δεξιός της πνεύμονας και κατά συνέπεια η ίδια της η ζωή. Χρειαζόταν εγχείρηση για να αλλάξει η θέση της αρτηρίας που δεχόταν την πίεση της καρδιάς – όμως κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Τουρκία.
Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει
Ο Δρ Αλί Ντογάν δήλωσε ότι, αφού το παιδί είχε υποβληθεί σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αποτέλεσμα, απευθύνθηκαν σε γιατρούς στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, αλλά χωρίς λύση. «Η ασθενής ήρθε σε εμάς όταν ήταν τελείως ανίκανη να καταπιεί. Η κοιλότητά της ήταν ανοιχτή, ο οισοφάγος είχε κοπεί, η τραχεία είχε τραυματιστεί και είχε μια τρύπα στον λαιμό της. Δεν μπορούσε να μιλήσει, να φάει, να πιει νερό. Δεν μπορούσε να πάει σχολείο. Το παιδί βασανιζόταν. Ήταν εντελώς εξαρτημένη από τη μητέρα της. Κάθε της ανάγκη έπρεπε να καλύπτεται με ειδικά εργαλεία. Υπέφερε πολύ. Έπρεπε να γίνει κάτι».
Πρωτοποριακή εγχείρηση με την υπογραφή Τούρκων γιατρών
Ο Δρ Ντογάν είπε ότι, επειδή δεν υπήρχε κανένα εγχειρίδιο ή επιστημονική καταγραφή τέτοιας επέμβασης, συζήτησαν με το ιατρικό συμβούλιο και αποφάσισαν να κάνουν την εγχείρηση παρόλο που είχε μεγάλο ρίσκο. Τόνισε ότι ήξεραν πως, αν δεν χειρουργούσαν το παιδί, θα πέθαινε.
«Αναλάβαμε αυτό το ρίσκο. Οργανώσαμε μια ομάδα 10 ατόμων. Η επέμβαση κράτησε έξι ώρες. Πρώτα αφαιρέσαμε όλα τα αποτυχημένα ράμματα και τον κατεστραμμένο ιστό. Ύστερα μεταφέραμε ιστό από το θώρακα και δημιουργήσαμε εκ νέου τον λαιμό και την τραχεία. Όταν ξύπνησε, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το παιδί είπε: “Μαμά, θέλω νερό”», ανέφερε.
Ξαναγεννήθηκε
Ο Δρ Ντογάν περιέγραψε τη στιγμή που η μικρή είπε τις πρώτες της λέξεις μετά την εγχείρηση ως τη συγκινητικότερη της ζωής του:
«Όταν ένα παιδί σου λέει “θέλω να πιω νερό” και είναι η πρώτη του λέξη μετά από τόσον καιρό, ραγίζει η καρδιά σου. Κλάψαμε όλοι στο χειρουργείο. Δεν το κρύβω. Ήταν ένα θαύμα για εμάς. Νιώθουμε ότι ξαναγεννήθηκε».
Πίσω στο σχολείο
Η μικρή Φάτμα Νουρ, πηγαίνει ξανά στο σχολείο, μπορεί να μιλάει και να τρώει φυσιολογικά, ενώ δηλώνει πως το όνειρό της είναι να γίνει και η ίδια γιατρός.