ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα – Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ

Υπουργείο Υγείας: Τρίμηνη διάρκεια στα πιστοποιητικά νόσησης

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι και στην Ελλάδα εντοπίστηκε ένα κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον και, συγκεκριμένα, στην Κρήτη. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ παράλληλα έκανε έκκληση να κάνουν self test ή rapid test και οι εμβολιασμένοι, για ασφαλείς γιορτές. Πάντως και κατά το παρελθόν το πρώτο κρούσμα της Άλφα ή βρετανικής μετάλλαξης αλλά και της ινδικής ή Δέλτα, στην Κρήτη είχαν πρωτοεντοπιστεί, λόγω του τουρισμού, ο οποίος εκεί διαρκεί πολλούς μήνες.

Όσον αφορά στην Όμικρον, το πρώτο κρούσμα δεν συνδέεται ακριβώς με τουρίστα, αλλά με Κρητικό που ζει μονίμως στο Γιοχάνεσμπουργκ και επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα από τη Νότιο Αφρική για να κάνει γιορτές με τους γονείς του στα Χανιά –έφθασε στα Χανιά μέσω Αθήνας. Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι μια πόλη με πολλά κρούσματα της Όμικρον και με λίγα της Δέλτα. Όλες οι επαφές του φορέα υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν προς το παρόν αρνητικές αλλά μπήκαν άπαντες σε καραντίνα.

Τα συμπτώματά του φορέα ήταν ήπια εξαρχής και παραμένουν τέτοια. Εικάζουμε ότι ήταν εμβολιασμένος, γιατί αν ήταν ανεμβολίαστος ο κ. Πλεύρης ή ο κ. Ζαούτης στις σχετικές ανακοινώσεις που έκαναν, θα το υπογράμμιζαν. Όμως δεν αναφέρθηκαν διόλου στο αν ήταν εμβολιασμένος ή όχι και γι’ αυτό έμμεσα συμπεραίνουμε πως ήταν. Ο άνδρας έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, και ήταν αρνητικός στο πρώτο και στο δεύτερο rapid test που έκανε παρότι είχε συμπτώματα, κάτι που ίσως υποδηλώνει αυτό που “ακούγεται” εξαρχής, ότι τα rapid test ίσως δεν ανιχνεύουν επαρκώς τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Συγκεκριμένα, στις 27 Νοεμβρίου έκανε το δεύτερο rapid test που βγήκε και πάλι αρνητικό. Στις 28 του μήνα το τρίτο rapid ήταν θετικό, οπότε έγινε και PCR test (μοριακός έλεγχος). Αυτό το τεστ τελικά, στις 29 του μήνα, έδειξε ότι ήταν φορέας με ενδείξεις ότι επρόκειτο μάλιστα για την Όμικρον. (Στην Όμικρον το PCR τεστ πιάνει δύο από τις τρεις ανιχνεύσιμες πρωτεΐνες του στελέχους ενώ στις άλλες μεταλλάξεις και τις τρεις). Έγινε και γονιδιωματικός έλεγχος που επιβεβαίωσε την αρχική υποψία.

Η Όμικρον στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής ότι η Όμικρον παρακάμπτει τις άμυνες των εμβολίων περισσότερο από την Δέλτα και ότι θα υπάρχει σαφέστερη εκτίμηση της επικινδυνότητάς της σε περίπου 10 ημέρες. Οι εταιρείες παρασκευής εμβολίων αισιοδοξούν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα καλύπτουν όσον αφορά στην βαριά νόσο και από αυτό το στέλεχος, με εξαίρεση ένα διευθυντικό στέλεχος της Moderna.

Αυτός σχεδόν από την πρώτη στιγμή και χωρίς να διαθέτει στοιχεία, έδωσε στους Financial Times μια μάλλον επιπόλαιη συνέντευξη που αναστάτωσε και τα χρηματιστήρια, καθώς είπε ότι «όλοι μου λένε ότι δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα για την εμβολιαστική κάλυψη». Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών, στις ευρωπαϊκές χώρες ή εξαρτώμενα εδάφη, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε ένδεκα από αυτές.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν δεκαέξι στην Ολλανδία, δεκατέσσερα στην Πορτογαλία, εννέα στη Γερμανία, τέσσερα στη Δανία, τέσσερα στην Ιταλία, τρία στην Αυστρία, τρία στην Σουηδία, δύο στην Ισπανία, δύο στο Βέλγιο, ένα στην Τσεχία και τώρα ένα στην Ελλάδα. Επίσης ένα καταγράφηκε στην Ρεουνιόν που είναι γαλλικό έδαφος. «Ήταν αναμενόμενο και ζήτημα χρόνου και περιμέναμε να υπάρξει κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα», είπε ο κ. Πλεύρης που συνέχισε με αναφορά στα του προστίμου και είπε ότι μάλλον το μέτρο θα επεκταθεί και σε όσους γίνονται 60 ετών μετά την 1η Ιανουαρίου.

Ήδη τα ραντεβού πάντως σχεδόν τριπλασιάσθηκαν λόγω των 100 ευρώ που θα βεβαιώνονται στην εφορία, αφού το τελευταίο τριήμερο κλείστηκαν 25.000 για πρώτη δόση, ενώ μέχρι τώρα κλίνονταν περίπου 2.500-3.000 την ημέρα ή χονδρικά 9.000 το τριήμερο. Από την πλευρά του ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναφερόμενος στο κρούσμα της Όμικρον είπε «ο συμπολίτης μας έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, υποβλήθηκε σε rapid test που ήταν αρνητικό. Την επόμενη εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, και έκανε κάθε μέρα rapid test μέχρι που υποβλήθηκε σε PCR τεστ».

Μάχη μεταλλάξεων

Προσέθεσε ότι δεν έχουμε αποδείξεις ότι είναι πιο μολυσματικό στέλεχος ούτε ότι υπερνικά τα εμβόλια και ότι σύμφωνα με τους γιατρούς στη Νότιο Αφρική φαίνεται να προκαλεί ήπια νόσο. Ο ίδιος προσέθεσε την ουσιαστική λεπτομέρεια ότι σε χώρες όπου κυριαρχεί η Δέλτα δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα συμπεριφερθεί η Όμικρον, με την έννοια ότι θα βρει ως αντίπαλο ένα ήδη πολύ μεταδοτικό στέλεχος. Δεν έγιναν ερωτήσεις από δημοσιογράφους, οπότε δεν υπάρχει απάντηση σε πολλά βασικά ερωτήματα, όπως εν προκειμένων ότι και η Άλφα ή βρετανική μετάλλαξη ήταν πολύ μεταδοτική, αλλά κατίσχυσε η Δέλτα που ήταν πιο μεταδοτική από εκείνην.

Κατά συνέπεια, εφόσον η Όμικρον είναι με τη σειρά της πιο μεταδοτική από την Δέλτα, δεν υπάρχει λόγος να μην κατισχύσει. Ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι μέχρι στιγμής το κύριο όπλο παραμένει ο εμβολιασμός και τα τεστ και με πάθος παρακάλεσε τους πάντες, εμβολιασμένους και μη, να χρησιμοποιήσουν τα δωρεάν τεστ που θα μοιραστούν την ερχόμενη εβδομάδα για να κάνουν ασφαλείς γιορτές και ει δυνατόν, να κάνουν άλλο ένα τεστ προτού πάνε σε κάποια οικογενειακή συγκέντρωση τα Χριστούγεννα. Το ίδιο να κάνουν και την Πρωτοχρονιά.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι πλέον για να έχει ισχύ το πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να γίνεται PCR τεστ (κόστους 50 ευρώ) και δεν αρκεί πια το rapid test. Όσον αφορά την επίσπευση της τρίτης δόσης που ο πρωθυπουργός χθες είπε ότι ζήτησε να γίνεται στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών θα απαντήσει απόψε ή αύριο για την σύντμηση του χρονικού διαστήματος, χωρίς να αναφέρει αν θα μειωθεί στους πέντε μήνες ή στους τέσσερις.

Επίσης ο ίδιος είπε ότι δίνεται προτεραιότητα στον πρώτο εμβολιασμό για τον οποίο “κρατούνται” 100.000 ραντεβού και έτσι μοιραία έρχεται σε δεύτερη μοίρα η τρίτη δόση, στην οποία πάντως προέτρεψε όπως και οι προλαλήσαντες αυτού. Μέχρι στιγμής πάντως την έχει κάνει μόνο το 65% των όσων τη δικαιούνται.

Πάντως στη Νότιο Αφρική η όλη κατάσταση δείχνει υψηλή μεταδικότητα, καθώς η χώρα είχε πριν από μια εβδομάδα 300 κρουσματα και χθες το βράδυ είχε 8.500. Επιπλέον, το 70% των φορέων είναι μολυσμένοι με την Όμικρον όπως δείχνουν οι εκεί γονιδιωματικές αναλύσεις. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι νοσούν ηπίως μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι μια χώρα με ιδιαίτερα νεανικό πληθυσμό -οι νεότεροι των 50 συνιστούν το 90% εκεί και κατά συνέπεια αποτελούν και την συντριπτική πολειοψηφία των κρουσμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx