Πρώτο κρούσμα της παραλλαγής “Κένταυρος” – Τί ισχύει με τα νέα εμβόλια
13/09/2022Νέες διευκρινιστικές οδηγίες δόθηκαν σήμερα για τον εμβολιασμό ευπαθών, αλλά και υγιών νέων άνω των 30 ετών σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Εντοπίσθηκε εν τω μεταξύ και στην Ελλάδα κρούσμα της μετάλλαξης “Κένταυρος”. Η “Κένταυρος” είναι ουσιαστικά η έκτη υποπαραλλαγή της Όμικρον. Η μετάλλαξη “Κένταυρος” έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα στην Ινδία.
Στην Ελλάδα η μετάλλαξη “Κένταυρος” δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει τις ίδιες διαστάσεις με εκεί, καθώς η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5 που κυριαρχούν στον τόπο μας, λειτουργούν πολύ ανταγωνιστικά ως προς την “έκτη” Όμικρον. Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με αυτήν, τα κρούσματα ανέρχονται σε 33.590 ή 4.800 την ημέρα. Στην προηγούμενη εβδομαδιαία αναφορά ήταν 7.200 την ημέρα.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά στους 101 και εισαγωγή σε ΜΕΘ χρειάστηκαν όσοι και την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή 35 άτομα. Στην εβδομάδα αναφοράς (5 έως 11 Σεπτεμβρίου) απεβίωσαν 135 ασθενείς, που σημαίνει ότι μειώθηκαν στους 20 οι νεκροί την ημέρα, ενώ πριν από 10 μέρες πέθαιναν 30 άτομα κατά μέσο όρο ημερησίως και την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα πέθαιναν 44 την ημέρα. Οι εισαγωγές σε κλίνες κορονοϊού επίσης μειώθηκαν στις 113 την ημέρα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εισάγονταν 140 ασθενείς ημερησίως.
Ποιοι προηγούνται
Σήμερα δόθηκαν και αναλυτικές οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid 19. Αυτά είναι δισθενή και προκαλούν αντισώματα στο αρχικό στέλεχος της Κίνας, αλλά και στην παραλλαγή Όμικρον1. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα προορίζονται μόνον για όσους έχουν ήδη κάνει τα πρώτα εμβόλια, με το αιτιολογικό ότι «τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού».
Προσδιορίζοντας το ποιοι θεωρούνται ότι έχουν κάνει τον βασικό εμβολιασμό, η Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει ότι αυτός «περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και τρεις δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς».
Συστήνεται να χορηγείται η αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια όταν θα έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό σε όσους θεωρούνται ευάλωτοι ή ζουν με ευάλωτους ή έχουν επαφή με αυτούς. Συγκεκριμένα θα χορηγείται «σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους, σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, σε επαγγελματίες υγείας, σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα και σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό».
Και νέοι άνω των 30
Η Επιτροπή Εμβολιασμών διευκρινίζει επίσης ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και παράλληλα ανήκουν στις προαναφερόμενες ομάδες, μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από την τελευταία δόση τους.
Για όσους νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων «δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν και αυτοί να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», αναφέρει η Επιτροπή.
Επίσης αναφέρει ότι παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού τους. Δεν ξεκαθαρίζεται για ποιο λόγο αποφεύγει η Επιτροπή Εμβολιασμών να ανοίξει την πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους, π.χ. για τους 25χρονους. Είναι ασαφές αν το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμβολίων ή αν θεωρείται πως επειδή αυτές οι ηλικίες δεν κινδυνεύουν άμεσα από τον ιό, είναι σκόπιμο και να μην εκτίθενται στις σπάνιες, αλλά υπαρκτές παρενέργειες των εμβολίων.
Η Επιτροπή τονίζει ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των ευπαθών με τα επικαιροποιημένα διδύναμα ή δισθενή εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί. Ο λόγος που το αναφέρει είναι επειδή πολλοί σκέφτονται να περιμένουν το τριδύναμο εμβόλιο που θα έρθει αρχές Οκτώβρη. Εκείνο θα περιέχει ουσίες που προκαλούν αντισώματα στο αρχικό στέλεχος της Γιουχάν, αλλά και στις υποπαραλλαγές Όμικρον4 και Όμικρον5. Όσοι κάνουν το εμβόλιο που ήδη παραλάβαμε, και που στοχεύει στην Όμικρον1, δεν θα μπορούν να κάνουν το πιο επικαιροποιημένο εμβόλιο για τις δύο υποπαραλλαγές στο προσεχές διάστημα. Η κ. Θεοδωρίδου εκτιμά ότι το εμβόλιο για την Όμικρον1 δείχνει να καλύπτει επαρκώς και την Όμικρον5.
Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλη αναμνηστική δόση σε τρεις-τέσσερεις μήνες μετά τον τρέχοντα εμβολιασμό, ο οποίος για πολλούς θα συνιστά ουσιαστικά τέταρτη δόση. Παράλληλα, όλοι οι επιστήμονες εύχονται να μπορούσε να περιοριστεί σε ετήσιο ο εμβολιασμός, όμως κανένας ειδικός δεν μπορεί προς το παρόν να δεσμευτεί ότι επίκειται κάτι τέτοιο και προς το παρόν οι αναμνηστικές δόσεις είναι η μόνη λύση.