Πρώτοι θάνατοι στην Ευρώπη από ευλογιά των πιθήκων
30/07/2022Οι Ισπανοί, όπου σημειώνεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι καταγράφηκε στη χώρα τους ο πρώτος θάνατος ασθενούς στην Ευρώπη και σήμερα γνωστοποίησαν και δεύτερο. Σε αντίθεση με την Βραζιλία που προέβη σε παρόμοια ανακοίνωση λίγες ώρες νωρίτερα, οι Ισπανοί δεν δίνουν καμία ουσιαστική πληροφορία. Οι Βραζιλιάνοι αναφέρουν ότι το δικό της θύμα ήταν 40χρονος άνδρας σε ανοσοκαταστολή και με λέμφωμα.
Το μόνο που ανέφεραν οι Ισπανοί για τον δικό τους ασθενή, ήταν πως παρουσίασε σηπτικό σοκ, εισήχθη σε ΜΕΘ και εκεί απεβίωσε. Το σηπτικό σοκ μπορεί να προκληθεί από μια σειρά νοσημάτων και σημαίνει ότι πολλά όργανα προσβάλλονται μαζικά από ιούς, μύκητες ή μικρόβια. Το σοκ αυτό είναι συνηθέστερο σε ευάλωτους οργανισμούς όπως των ανοσοκατεσταλμένων, αλλά μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να στοιχίσει τη ζωή και σε άτομα που δεν βρίσκονταν προηγουμένως σε ανοσοκαταστολή. Για τον δεύτερο θάνατο, τον οποίο ανακοίνωσαν πολλές ώρες αργότερα, δεν αναφέρουν απολύτως κανένα στοιχείο.
Στην Αφρική τα τελευταία 45 χρόνια σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι από την ευλογία των πιθήκων. Η μοιραία επιδείνωση στην υγεία των εκεί ασθενών οφείλεται κυρίως στο ότι τοπικά είναι πιο διαδεδομένο ένα πιο επιθετικό στέλεχος του ιού. Επίσης, οι θάνατοι στην Αφρική αποδίδονται και στο γεγονός ότι εκεί πολλοί ασθενείς είναι και φορείς του AIDS, δηλαδή άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω του νοσήματός τους.
Ευλογιά των πιθήκων
Σύμφωνα με προ μηνός επιδημιολογική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η νόσος αυτή είναι θανατηφόρα για το 1% εκτός Αφρικής και για το 10% στην Κεντρική Αφρική. Αναφέρονται πέντε θάνατοι τον τελευταίο μήνα (που έγιναν οκτώ με τους πρόσφατους σε Ισπανία και Βραζιλία), αλλά δεν είναι απόλυτα σαφές ότι οι άλλοι πέντε καταγράφηκαν στην Αφρική και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ευρώπη το έχει αφήσει ασαφές, αναφέροντας ότι «καταγράφηκαν εκτός Ευρώπης». Σύμφωνα με το Reuters στις 22 Ιουλίου ο ΠΟΥ ανέφερε ότι και οι πέντε θάνατοι είχαν καταγραφεί στην αφρικανική ήπειρο.
Στην Ελλάδα κανένα από τα συνολικά 32 κρούσματα της χώρας δεν αντιμετώπισε κίνδυνο για τη ζωή του. Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες εξάλλου, οι ασθενείς είναι άνδρες. Στην Ισπανία, όπου έχουν καταγραφεί ως ύποπτα 4.298 περιστατικά, ασθενούν και 64 γυναίκες. Μάλιστα προ δύο μηνών η χώρα αυτή δήλωνε μόνον 55 κρούσματα και είχε συνδέσει τα περισσότερα με χώρο σάουνας, ο οποίος και έκλεισε. Εν γένει μέχρι στιγμής το νόσημα είναι πιο διαδεδομένο κυρίως σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, όμως μεταδίδεται και με απλό φιλί, ή και πιθανόν με την ομιλία σε κοντινή απόσταση από τον ασθενή χωρίς μάσκα, καθώς και με αντικείμενα και υφάσματα.
Στην Ισπανία χρειάσθηκε νοσηλεία το 3,2% των ασθενών. Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι σαφή, καθώς πάνω από τους μισούς εισήχθησαν για νοσηλεία, όμως δεν ξεκαθαρίστηκε οι λόγοι. Μπορεί δηλαδή η εισαγωγή να οφειλόταν σε αντικειμενική ανάγκη λόγω των σχετικά βαρύτερων συμπτωμάτων τους, αλλά ίσως και να νοσηλεύθηκαν για να μελετηθεί περισσότερο αυτή η νέα για την Ευρώπη νόσος ή και για επιβληθεί έμμεσα καραντίνα. Διεθνής στατιστική δείχνει ότι χρειάζεται νοσηλεία το 13% των ασθενών.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι διεθνώς έχουν καταγραφεί 22.141 κρούσματα με 4.298 στην Ισπανία, 4.906 στις ΗΠΑ, 2.595 στη Γερμανία, 2.546 στη Βρετανία, 1.955 στη Γαλλία, 978 στη Βραζιλία, 879 στην Ολλανδία, 804 στον Καναδά, 633 στην Πορτογαλία, 479 στην Ιταλία και 383 στο Βέλγιο, με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να έχουν σημαντικά λιγότερα μέχρι στιγμής.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλα και μπορεί ο ασθενής να παρουσιάσει πολλά ή και μόνον ένα από τα κατωτέρω: πυρετό, εξάνθημα, μυαλγία, εξάντληση, πονοκέφαλο, πόνο στην μέση, πρησμένους λεμφαδένες, πονόλαιμο, συνάχι και βήχα. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν εξανθήματα χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα ή να έχουν και μόνον ένα-δύο εξανθήματα στο σώμα, αλλά κατά κανόνα οι περισσότεροι έχουν πιο έντονη εκδήλωση της νόσου και απευθύνονται σε γιατρό. Σε δύο εβδομάδες συνήθως το άτομο έχει ιαθεί και η νόσος πλέον δεν μεταδίδεται.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο αυτή, αλλά χορηγούνται αντιικά για να επιταχυνθεί η ίαση. Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς –δηλαδή οι ηλικιωμένοι– δεν κινδυνεύουν πολύ, καθώς έχουν κάποια αντισώματα. Όμως το εμβόλιο εκείνο ήταν για την “κλασική” ευλογιά, οπότε κάλυπτε και καλύπτει μόνον το 87% έναντι της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουν και οι ηλικιωμένοι που είναι συγγενείς ασθενών. Τα άτομα που προσβάλλονται πρέπει να μένουν σε απομόνωση.