ΘΕΜΑ

Προβλήματα υγείας και στους ασυμπτωματικούς, μήνες μετά τη λοίμωξη

Πώς τα πάει ο "ασθενής μηδέν" της Όμικρον στην Κρήτη, Όλγα Μαύρου

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μετά τη λοίμωξη από το κορωνοϊό, εντούτοις τόσο αυτοί που δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία, πολύ δε περισσότερο όσοι την χρειάσθηκαν, μπορεί να εμφανίσουν στη συνέχεια μια σειρά από ετερόκλητα και μεγάλου εύρους ζητήματα υγείας. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα, ότι κάποια προβλήματα σημειώνονται εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, ακόμα και σε όσους την πέρασαν ασυμπτωματικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι ενοχλητικές εμβοές, αλλά και η επικίνδυνη φλεγμονή της καρδιάς.

Φυσικά υπάρχουν και οι σοβαρές βλάβες υγείας που αφορούν όσους νόσησαν βαριά, καθώς μπορεί να έχουν επηρεαστεί πολλά συστήματα του οργανισμού, όπως καρδιά, νεφροί, πνεύμονες, δέρμα κ.α. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν μετά την αρχική (πιθανόν ήπια) λοίμωξη και ανάρρωση, είναι να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ο βήχας ή η δύσπνοια και το λαχάνιασμα, όπως και το αίσθημα διαρκούς κόπωσης. Μπορεί επισης να παρατηρείται δυσκολία στη συγκέντρωση ή και στην σκέψη (σαν θολούρα), αλλά να σημειώνονται και ανεξήγητες αλλαγές διάθεσης ή ακόμη και κατάθλιψη. Ομως μπορεί κάποια προβλήματα να πρωτοεκδηλωθούν εβδομάδες μετά την ανάρρωση.

Σε άλλους αναρρώσαντες παρουσιάζονται πόνοι στο στομάχι και πονοκέφαλοι, εκδηλώνονται ταχυπαλμίες, πόνοι στις αρθρώσεις ή στο μυικό σύστημα, μυρμηγκιάσματα ή “τσιμπήματα” σε διάφορα σημεία του σώματος. Ακόμα, μπορεί να έχουν διάρροιες, αϋπνίες ή διαταραγμένο ύπνο, δέκατα, ζαλάδες και να παρουσιάσουν εξανθήματα, να έχουν αλλαγές στη γεύση και στην όσφρηση ή και στην ακοή και οι γυναίκες ίσως διαπιστώσουν και διαταραχές στον έμμηνο κύκλο τους.

Προβλήματα μετά τη λοίμωξη

Πολλοί αισθάνονται επιδείνωση των συμπτωμάτων όταν καταβάλουν για οιονδήποτε λόγο μεγάλη φυσική προσπάθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται 24 έως 48 ώρες μετά τη φυσική προσπάθεια και αν π.χ. εκδηλωθούν μετά από έντονη άσκηση, μπορεί το αίσθημα της κακουχίας να κρατήσει πολλές εβδομάδες. Οι γιατροί, αν και ακόμη δεν έχουν πλήρη εικόνα της “μετάCovid” εικόνας των ασθενών, έχουν εκπλαγεί από το γεγονός ότι προσέρχονται με προβλήματα άτομα που πέρασαν ήπια τη νόσο και λένε “έχει αλλάξει η ζωή μου, δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν είμαι όπως ήμουν πριν κολλήσω”. Ένα 15% υποφέρει από ενοχλητικές εμβοές, χωρίς να ειναι σαφής η γενεσιουργός αιτία.

Σε κάποιους η απώλεια γεύσης και όσφρησης αποκαθίσταται σύντομα, αλλά σε ένα μικρό ποσοστό διαπιστώθηκε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένα χρόνο. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν διαβήτη Τύπου ΙΙ μετά την λοίμωξη. Η σχέση του κορωνοϊού με τον διαβήτη είναι γνωστή -“χτυπάει” σκληρά όσους είναι ήδη διαβητικοί. Ομως πλέον οι ειδικοί ξέρουν ότι ο κορωνοϊός προκαλεί και διαβήτη. Δεν γνωρίζουν ωστόσο ακόμη, εάν αυτός είναι αναστρέψιμος ή όχι.

Επίσης, ειδικά στους νέους που περνούν την νόσο ασυμπτωματικά ή πολύ ήπια, μετά τη λοίμωξη μπορεί να διαπιστωθεί μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα.  Είναι σκόπιμο να κάνουν έναν καρδιολογικό έλεγχο, ειδικά προτού αθληθούν. Επισης σε όλες τις ηλικίες, ο ιός μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις που να μην γίνουν άμεσα αντιληπτές. Έρευνα έδειξε επίσης ότι ειδικά τα παιδιά, μπορεί να έχουν μακροχρόνιες ενοχλήσεις ακόμα και αν πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά.  Μακροχρόνια συμπτώματα βρέθηκε ότι έχει το 10-15% των παιδιών, ανεξαρτήτως του αν νόσησαν βαριά ή ήπια.

Αυτά τα μακροχρόνια συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες και η νόσος περιγράφεται ως μακρά Covid ή “σύνδρομο μεταCovid”. Επειδή εντούτοις δεν αποκλείεται επαναλοίμωξη, όσοι ειχαν αναρρώσει πλήρως και επανεμφανίζουν συμπτώματα, καλό είναι να βεβαιώνονται ότι δεν επαναμολύνθηκαν από άλλο στέλεχος του ιού. Επισης το άτομο μπορεί να έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα ανεξάρτητο από την παλαιότερη λοίμωξη από κορωνοϊό και να χρειάζονται εξετάσεις για να βρεθεί το αίτιο που το κάνει να μην αισθάνεται καλά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι