Προβληματικό το AstraZeneca αλλά τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων

Προβληματικό το AstraZeneca αλλά τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, Όλγα Μαύρου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ιταλού ειδικού και επικεφαλής του τομέα εμβολιασμών του ιδίου του οργανισμού, ο οποίος ξεκάθαρα είπε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με πρόκληση θρομβώσεων. Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων απάντησε ως εξής:

«Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη». Επίσημη ανακοίνωση προγραμματίζεται για την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο Μάρκο Καβαλέρι είχε πει νωρίτερα τα εξής: «Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούμε πλέον να ισχυριζόμαστε ότι το εμβόλιο είναι άσχετο προς τις θρομβώσεις. Όμως ως οργανισμός πρέπει να βρούμε τα αίτια και να έχουμε ακριβή στοιχεία για όσα λέμε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν των κινδύνων», δήλωσε στην εφημερίδα “Messaggero”. «Πρέπει να προσδιορίσουμε με ποιο μηχανισμό προκαλούνται αυτές οι θρομβώσεις», συμπλήρωσε.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά παρεπόμενα του εμβολίου φαίνεται πως δεν είναι οι απλές θρομβώσεις, οι οποίες και αντιμετωπίζονται θεραπευτικά αν γίνουν αντιληπτές εγκαίρως, αλλά η θρόμβωση σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία), κάτι που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Πρόκειται για πολύ σπάνια διαταραχή, που οι Νορβηγοί ειδικοί είχαν επισημάνει πρώτοι, προ μηνός, θεωρώντας ότι οφείλεται σε υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως συμβαίνει σε αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα.

“Τα οφέλη υπερτερούν”

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και ο Καναδάς περιλαμβάνονται στις χώρες που πάγωσαν προληπτικά τη χρήση του εμβολίου σε μη ηλικιωμένους, καθώς πολλά από τα ύποπτα κρούσματα καταγράφηκαν σε μεσήλικες (κυρίως σε γυναίκες, αλλά και σε λίγους άνδρες). Όμως τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι έτσι κι αλλιώς στατιστικά πιο συνήθη στις γυναίκες, οπότε πιθανόν σε αυτό να οφείλεται ότι και το εμβόλιο λειτούργησε αρνητικά σε περισσότερες γυναίκες παρά σε άνδρες.

Παρότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επέμεινε ακόμα και στην τελευταία ανακοίνωσή του, ότι, ακόμα κι αν υφίσταται αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, ειδικοί εκφράζουν αντιρρήσεις. Οι έχοντες ηλικία έως 55 ετών (που παρουσίασαν κατόπιν εμβολιασμού και τις θρομβώσεις ή πέθαναν εξαιτίας τους) δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες.

Δηλαδή στους ευπαθείς ηλικιωμένους ο κίνδυνος είναι συγκριτικά μικρότερος από το εμβόλιο σε σχέση με ό,τι τους περιμένει αν νοσήσουν από κορονοϊό. Όμως στις ηλικίες 18-55 ετών οι κίνδυνοι από νόσηση είναι ελάχιστοι. Ο λόγος που εμβολιάζονται ουσιαστικά οι νεότεροι είναι για να δημιουργηθεί τεχνητή ανοσία αγέλης ή συλλογική ανοσία και για να προστατεύσουν τους άλλους -όχι τον εαυτό τους. Κατά συνέπεια ως προς εκείνους, ο κίνδυνος από το εμβόλιο δεν είναι μικρότερος από τον κίνδυνο να νοσήσουν.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Παρότι πολλοί στην Ελλάδα, όπως η αρμόδια πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Θεοδωρίδου, απαξιώνουν τον «δημοσιογραφικό θόρυβο που τρομάζει τον κόσμο», η πικρή αλήθεια είναι ότι χωρίς αυτόν σε όλη την Ευρώπη ούτε καν οι γιατροί δεν θα είχαν ενημερωθεί για την παρενέργεια. Στην Ισπανία (χαρακτηριστικό παράδειγμα) έκανε προ ενός μηνός δηλώσεις η υπουργός Υγείας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το εμβόλιο», και σε τρεις ημέρες πέθανε από θρόμβωση μια 45χρονη δασκάλα.

Επειδή ούτε οι γιατροί στην Ισπανία είχαν συσχετίσει το εμβόλιο με θρομβώσεις, ενώ η γυναίκα παραπονιόταν επί 12 ημέρες για πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα, την ξανάστελναν σπίτι της και όταν τελικά της έκαναν μαγνητική εγκεφάλου, ήταν πλέον αργά: πέθανε λίγες ώρες αργότερα.

Απεναντίας, αν η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν είχε αυτή την αρνητική στάση, οι γιατροί θα είχαν εγκαίρως υποψιαστεί το θρομβοεμβολικό επεισόδιο στην περίπτωση της άτυχης καθηγήτριας και άλλων 35 που έχουν πεθάνει σε ευρωπαϊκές χώρες. Η Ισπανία “πάγωσε” τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα, μόνον όταν τους σταμάτησε η Γερμανία και τους ξανάρχισε μαζί της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι