Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για ανοιχτά σύνορα
17/03/2021Τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πρότεινε η Κομισιόν. Το πιστοποιητικό θα αναφέρει, ή ότι το άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου ή ότι είχε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ότι ανάρρωσε από την νόσο και θα παρέχεται δωρεάν, χωρίς να υποδηλώνει διακρίσεις εις βάρος των ανεμβολίαστων.
Όμως, ουσιαστικά προτείνει να καταργηθεί η καραντίνα ή τα τεστ στα σύνορα ακόμα κι αν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει κάνει απλώς ένα rapid test. Επίσης θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνεται τεστ σε εμβολιασμενους παρά την επιστημονική αβεβαιότητα επ΄αυτού. Το πιστοποιητικό θα είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της γνησιότητας, ώστε να μην μπορεί να πλαστογραφείται.
«Με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ακολουθούμε έναν κοινό ευρωπαϊκό δρόμο για ασφαλές και διαρκές άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας. Το κλειδί για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι η πιστοποίηση και όχι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Τα πιστοποιητικά δεν θα οδηγήσουν σε διακρίσεις» τόνισε ο αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Επισήμανε, ότι «για τους πολίτες μας, πρόκειται για μια γρήγορη και ασφαλή επιστροφή στην ομαλότητα, γιατί για τις επιχειρήσεις μας το να μη χάσουν τη θερινή περίοδο είναι ζήτημα επιβίωσης. Δεν είναι σύσταση της Κομισιόν, αλλά πρόταση για Κανονισμό. Θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Η συζήτηση για τη χρήση θα ξεκινήσει αμέσως, μετά την παρουσίαση». Συμπλήρωσε, ότι το πιστοποιητικό δεν είναι διαβατήριο, «απλά καθιερώνει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν, αφού θα περιλαμβάνει το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr τεστ ή το ότι πέρασε κάποιος τον κορονοϊό».
Αναφορικά με τα εμβόλια τα οποία δεν έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, το πιστοποιητικό θα αφορά μεν μόνον εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά για εκείνα που δεν έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ, «θα υπάρχει η διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να τα δέχονται για άρση των περιορισμών, απλά δεν θα είναι μέσα στο πιστοποιητικό». Το πιστοποιητικό θα είναι δίγλωσσο: στα αγγλικά και στη γλώσσα του κράτους-μέλους. Τα τρία μεγάλα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο, το Λαϊκό, οι Σοσιαλιστές και το νεοφιλελεύθερο “Ανανεώστε την Ευρώπη” συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δοθεί fast track έγκριση.
Αντιρρήσεις προέβαλε αρχικά η Γερμανία, αλλά η Μέρκελ έχει μάλλον καμφθεί, ενώ χλιαρή έγκριση δίνουν μάλλον η Γαλλία και το Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. “Η Ευρώπη προχωρά με την πρότασή μας” δήλωσε για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραθέτοντας σχετική δήλωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Europe is moving forward with our proposal. The introduction of a Digital Green Certificate is on track for implementation. This is a decision that will significantly facilitate the movement of citizens and will help boost tourism and the economies that rely heavily on it. https://t.co/VgLxrxvnvn
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 17, 2021
Προτάσεις Κομισιόν για πιστοποιητικό
Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό να καλύπτει τρεις τύπους υγειονομικής πιστοποιησης: ή εμβολιασμού, ή τεστ (τεστ NAAT / RT-PCR ή rapid test αντιγόνου) ή βεβαίωση για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
Να εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί. Και οι δύο μορφές να έχουν έναν κωδικό QR που περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες καθώς και μια ψηφιακή υπογραφή για την γνησιότητα του πιστοποιητικού.
Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα υποστηρίξει τα κράτη-μέλη για να αναπτύξουν ένα λογισμικό που οι αρχές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επαληθεύσουν όλες τις υπογραφές πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Κανένα προσωπικό στοιχείο των κατόχων πιστοποιητικών δεν θα περνά από την πύλη ή θα διατηρείται από το κράτος μέλος επαλήθευσης.
Όλοι οι πολίτες –εμβολιασμένοι και μη– πρέπει να επωφελούνται από το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Επιτροπή πρότεινε εξάλλου και ένα διαλειτουργικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά να περιλαμβάνεται το τεστ για COVID-19 και η βεβαίωση ότι το άτομο έχει αναρρώσει από την COVID-19.
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα περιορίζεται σε εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ, αλλά τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν, αν θα χρησιμοποιήσουν και άλλα εμβόλια. Εάν ένα κράτος-μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να τεθούν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε τεστ, πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν και όλα τα άλλα κράτη-μέλη και να εξηγήσει τους λόγους αυτών των μέτρων.
Τι θα αναγράφεται
Αυτό σημαίνει ότι το Πιστοποιητικό αναιρεί την καραντίνα ακόμα και για άτομα που έχουν απλός ένα αρνητικό rapid test αλλά και από εμβολιασμένους που ακόμη δεν είναι σαφές αν συνεχίζουν να είναι φορείς ή όχι. (Όταν δηλαδή ο εμβολιασμένος έρχεται σε επαφή με φορέα, δεν έχει διαπιστωθεί αν εν συνεχεία γίνεται και ο ίδιος φορέας χωρίς να νοσεί και να μεταδίδει τον ιό).
Το πιστοποιητικό θα αναφέρει όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/το τεστ και αυτά τα δεδομένα θα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.
Θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό πρέπει να εκδίδεται σε πολίτες της ΕΕ και στα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Θα πρέπει επίσης να χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.