Οι “ψυχασθενείς” του Αλλάχ

Οι "ψυχασθενείς" του Αλλάχ, Βαγγέλης Γεωργίου

Ένας Ισραηλινός, [που έχει σοβαρή ψυχική ασθένεια] δεν βγαίνει έξω να μαχαιρώσει Άραβες. Είτε παίρνει αγωγή, είτε πηδάει στο κενό από την οροφή. Γιατί με τους Παλαιστίνιους δεν συμβαίνει το ίδιο;” . Ρώτησε αφελώς ο δημοσιογράφος Nadav Shragai τον γνωστό καθηγητή Ψυχολογίας Ariel Merari. “Πρώτον, διότι στους μουσουλμάνους το να πεθαίνεις εν ώρα τρομοκρατικού χτυπήματος συνιστάται. Δεύτερον, όταν μια γυναίκα με δύσκολα οικογενειακά προβλήματα θέλει να πεθάνει, για εντελώς προσωπικούς λόγους, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι:Θα πάω να σκοτώσω έναν ισραηλινό στρατιώτη και τότε θα κερδίσω κοινωνική αποδοχή. Η κοινωνία θα με δει θετικά” ».

Μόλις πρόσφατα, ο ομότιμος καθηγητής Ariel Merari μαζί με τον ιδρυτή του International Counter-Terrorism Academic Community (ICTAC) Boaz Ganor διεξήγαγαν έρευνα, για λογαριασμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης του Ισραήλ. Σκοπός τους ήταν να εξηγήσουν την αύξηση των περιστατικών τρομοκρατικών χτυπημάτων από “μοναχικούς λύκους”. Δηλαδή, “τρομοκράτες” που χτυπάνε δίχως σχέδιο ή να που δεν συνδέονται με οργανωμένη ομάδα.

Η βάση δεδομένων της έρευνας περιλαμβάνει 700 Παλαιστινίους “τρομοκράτες”, που εκτέλεσαν 560 επιθέσεις χωρίς να είναι ενταγμένες σε ένα οργανωτικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 67% των «τρομοκρατών» έχουν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας (ψυχώσεις, τάσεις αυτοκτονίας κτλ.).

Οι ερευνητές της ισραηλινής κυβέρνησης μέσω συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο αλλά και ερωτηματολογίου σε 45 κρατούμενους “τρομοκράτες” κατέληξαν ότι το 54% ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας. Ο ψυχολόγος Ariel Merari αναρωτιέται: “Μα γιατί τα συγκεκριμένα άτομα και όχι [τόσες άλλες] εκατοντάδες χιλιάδες, που μισούν το Ισραήλ, δεν κάνουν τέτοιες επιθέσεις;“.

Η εξήγηση: “Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, όλο και περισσότεροι τρομοκράτες επέλεξαν να αυτοκτονήσουν εκτελώντας επιθέσεις λόγω διαφόρων [προσωπικών] προβλημάτων“, υποστηρίζει η έρευνα. Μερικές φορές η απόφαση αυτή προέρχεται από “καυγάδες και σοβαρή βία στην οικογένεια, ή [τσακωμούς] με τον/την σύζυγο ή αρραβωνιαστικό/’α“. Έτσι, η διέξοδος που βρίσκουν οι άνθρωποι αυτοί είναι οι επιθέσεις αυτοκτονίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στη συνέντευξή του ο καθηγητής αναφέρει και μερικά περιστατικά ανθρώπων με ιατρικό ιστορικό για να ενισχύσει την επιχειρηματιλογία του. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν διασυνδέεται η τρομοκρατία με την αντι-ισραηλινή ιδεολογία. Το αντίθετο. Υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση, για τους ερευνητές. Δηλαδή με άλλα λόγια βασικό χαρακτηριστικό της παλαιστινιακής κοινωνικής/εθνικής υπόστασης είναι η τρομοκρατία. “Το ιδεολογικό (και εθνικιστικό και θρησκευτικό) κίνητρο βρέθηκε να επηρεάζει την απόφαση να δολοφονηθούν οι Εβραίοι στο 60% των νεαρών του δείγματος, το 28% των ανδρών και το 11% των γυναικών. Τα οικογενειακά προβλήματα είναι κοινό κίνητρο ειδικά στις γυναίκες που εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις“.

Ποιός είναι πιο τρελός;

Άραγε η μητέρα του 16χρονου Παλαιστίνιου Laith Abu Naim που τον πυροβόλησε Ισραηλινός φαντάρος στο κεφάλι από απόσταση 20 μέτρων (Φεβρουάριος 2018), επειδή εκτόξευσε πέτρες στους στρατιώτες, συμπεριλαμβάνεται στις οιονεί ψυχικά ασθενείς/ασταθείς και επίφοβες για τρομοκρατική επίθεση; Η λίστα των αιματηρών περιπτώσεων υπάρχει στο ισραηλινό Κέντρο B’Tselem. Το διάστημα 2000-2017 το Ισραήλ έχει σκοτώσει 1.800 παιδιά Παλαιστινίων ενώ έχει φυλακίσει, συλλάβει ή ανακρίνει 10.000. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν σκοτώσει τόσα παιδιά έχουν υποβληθεί σε ανάλογες εξετάσεις; Ίσως δεν χρειάζεται διότι είναι καθήκον τους. Είναι το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από πολλούς Ναζί.

Υπόψιν, ότι τα περισσότερα θύματα των Ισραηλινών είναι άοπλοι ενώ των περισσότερων καμικάζι τα σώματα ασφαλείας. Από στρατιωτικής άποψης καθ’ όλα θεμιτό. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Abby Martin, που υποστηρίζει μέσω των κοινωνικών της δικτύων, τον τερματισμό του παλαιστινιακού απαρτχάιντ, αναφέρει πως από τον Ιούνιο, 170 ανώνυμοι πολίτες έχουν πυροβοληθεί από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.

Αναμφίλεκτα και στην πλευρά των μουσουλμάνων υπάρχει πολύ έντονο το στοιχείο της βίας αλλά η συλλογική και άνευ διακρίσεων βία του Ισραήλ μέσω της έρευνας επικαλύπτεται από την εκδικητική “τρέλα” των τελευταίων.

Άραγε ποιός είναι πιό τρελός. Οι Παλαιστίνιοι ή οι Ισραηλινοί που έφτασαν στο σημείο να καταστήσουν τη μάχη τους εναντίον των Παλαιστινίων τουριστική ατραξιόν. Μάλιστα καλά διαβάσατε. Ισραηλινή εταιρεία παίρνει 100 ευρώ από όποιον τουρίστα επισκέπτεται το Ισραήλ και θέλει να εκπαιδευτεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Όλες οι πληροφορίες στο TripAdvisor!

Σαν τους Ιθαγενείς Αμερικανούς

Ο καθηγητής Ariel Merari αποκρύπτει τις απελπιστικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με τους Ισραηλινούς να αρπάζουν παράνομα τα εδάφη των Παλαιστινίων. Η έρευνα είναι ξεκομμένη από τις αιτίες και το πολιτικό πλαίσιο της περιοχής.

Μη ξεχνάμε ότι για τους Δυτικούς, οι Ιθαγενείς Ινδιάνοι ήταν οι περιθωριακοί βάρβαροι που έβγαζαν αλλαλαγμούς ενώ το ιππικό των ΗΠΑ έκανε το καθήκον του. Οι Ιάπωνες καμικάζι ήταν οι παράλογοι που σφηνώναν τα αεροπλάνα τους στα καταστρώματα των αμερικανικών πλοίων, μην έχοντας άλλη λύση.

Τι θα μπορούσε να απαντήσει και η άλλη πλευρά στα επιστημονικά συμπεράσματα; «Μερικές φορές μας κατηγορούν ότι χρησιμοποιούμε τα παιδιά μας, ότι τα θέτουμε σε κίνδυνο. Αν κάποιος μας έδινε ένα ασφαλές μέρος στην Παλαιστίνη, θα πηγαίναμε τα παιδιά μας εκεί. Αλλά η Ahed δεν είναι σε θέση που θα της επιτρέψει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Η κατάστασή μας χρειάζεται θεραπεία: να τερματιστεί η κατοχή. Όταν δεν έχεις επιλογή τι κάνεις; Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση (εννοεί ψυχολογικά-αμυντικά), να είμαστε αρκετά ισχυροί για να το αντιμετωπίσουμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με διαφορετικό τρόπο“. Αυτό απάντησε ο πολιτικός ακτιβιστής Bassem Tamimi στην Γαλλίδα δημοσιογράφο Chloé Benoist που ερεύνησε την ζωή των ανήλικων Παλαιστινίων μετά την -ισραηλινή- φυλακή.

Ίσως γι’ αυτό όταν ακούνε το όνομα της Χάνα Αρεντ στο Ισραήλ βγάζουν φλύκταινες, δεν θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα να διαπράξει τέτοια τρομοκρατικά χτυπήματα στην πολύπαθη ισραηλινή δημοκρατία, παρα μόνο σε…. άρρωστους Παλαιστίνιους. Να η επιστημονική εξήγηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης του Ισραήλ.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι