ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πύρινη κόλαση σε Ρόδο-Κέρκυρα-Κάρυστο – Αγνοείται κτηνοτρόφος – Καίγονται σπίτια (upd)

Στις φλόγες και πάλι η Ηλεία – Τι δείχνουν οι έρευνες για την έκρηξη στην Αγχίαλο

Δραματικές ώρες για τη Ρόδο καθώς για έβδομη μέρα ο πύρινός εφιάλτης μαίνεται ανεξέλεγκτος.   Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου. Κάτοικοι και πυροσβέστες μιλούν μάλιστα για την πιο δύσκολη ημέρα από τότε που ξεκίνησε η φωτιά   Στην Κάρυστο καίγονται σπίτια , ενώ αγνοείται ένας κτηνοτρόφος.  Πολύ κοντά σε σπίτια έφτασε η μεγάλη πυρκαγιά στη Θήβα. Στη Κέρκυρα υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση, ενώ εκκενώθηκαν 18 οικισμοί.

Αυτές τις ώρες τέσσερα είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα με συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ρόδο ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν 4 χωριά και συγκεκριμένα  Μαλώνας, Μάσσαρη, Γεννάδι και Βατί, Στην περιοχή πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι και αλλάζει διαρκώς η φορά τους. Τιτάνια είναι η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες

Νωρίτερα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στο Ασκληπιείο στη Ρόδο με την φωτιά να έχει μπει σε αυλές σπιτιών ενώ ακούγονται και εκρήξεις. Αλλάζουν διαρκώς οι άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατευθύνεται σε Γενάδι και Κιοτάρι. Δόθηκε εντολή μέσω της Αστυνομίας να αδειάσει το χωριό.

Τρία σπίτια πήραν φωτιά και γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Παράλληλα γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Μεγάλη αναζωπύρωση παρουσίασε και η φωτιά στην Κάρυστο Ευβοίας . Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης  για το χωριό Πλατανιστός. Στο μήνυμα ζητείται από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι μεγάλης ισχύος. Το μέτωπο είναι μεγαλύτερο των τριών χιλιομέτρων και η φωτιά κατευθύνεται προς Λιβάδι, Καστρί και Πλατύ Γιαλό.

Από την αναζωπύρωση του μετώπου στον Πλατανιστό, καίγονται στάνες και ακούγονται εκρήξεις. Η φωτιά έχει κάνει ένα ημικύκλιο και ο άνεμος σπρώχνει νότια και ανατολικά το μέτωπο. Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλότερη βλάστηση.

Ένα καμένο σπίτι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει αγροτοδασική έκταση στα χωριά νοτιοανατολικά της Καρύστου. Λίγο αργότερα, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό με αποτέλεσμα ένα σπίτι να τυλιχθεί στις φλόγες και να καεί ολοσχερώς ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τρεις ακόμη κατοικίες. Παράλληλα, ένας κτηνοτρόφος αγνοείται από προχθές το βράδυ στο βουνό – πριν ξεκινήσει η πυρκαγιά – και αναζητείται από τους οικείους του.

Η φωτιά στην Κέρκυρα δεν λέει να σβήσει με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και οι πυροσβέστες να συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.  Οι κυριότερες αναζωπυρώσεις από τη φωτιά είναι στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Μέχρι τη δύση του ήλιου τεράστια ήταν η βοήθεια από τα εναέρια μέσα προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Συγκεκριμένα επιχειρούσαν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Μέχρι το μεσημέρι μια πρώτη εκτίμηση της πυροσβεστικής αναφορικά με την καμένη γη ήταν 25.000 στρέμματα.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στη Θήβα το απόγευμα της Δευτέρας -στις 17:40- και συγκεκριμένα στην Αγία Τριάδα, όπου καίει κοντά σε σπίτια.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η φωτιά καίει πολύ κοντά σε σπίτια που υπάρχουν στο σημείο, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να μην πλησιάσουν οι φλόγες. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα και τρία αεροσκάφη.

Τι προηγήθηκε

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικές με τις πυρκαγιές στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κάρυστο, στη Ρόδο και στην Υλίκη. Από σήμερα το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, δήλωσε πως «είμαστε σε πόλεμο».

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφάλεια σημεία. Ευγνωμονούμε την πυροσβεστική, την αστυνομία την πολιτική προστασία, τις ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές για την αυταπάρνηση τους. Η αναμέτρηση αυτή ήταν και είναι άνιση και έτσι θα συνεχιστεί για όσο διάστημα οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσχερείς» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε ακόμα τρεις δύσκολες ημέρες, μετά θα υπάρχει ύφεση του καύσωνα, αλλά θα πρέπει για τις επόμενες εβδομάδες να είμαστε όλοι σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης ψύχραιμος, στον χρόνο που πρέπει όταν θα κάνουμε τον συνολικό απολογισμό, είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη, είτε τρις αιτίες και το ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ θα εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο με μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχουμε πετύχει αλλά να προσαρμόζουμε γρήγορα τα σχέδια μας προσαρμόζει τα σχέδια της στις νέες συνθήκες, αναλαμβάνοντας και ειδικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και συμπεριφορά από όλους» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. «Το αντίθετο ήταν παρών ενισχυμένο όσο ποτέ. Με περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερους πυροσβέστες» είπε.

Μηνύματα για εκκενώσεις

Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας εστάλη, μάλιστα, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο ενώ στις 3 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με πρωινή ενημέρωση, έχει ανοίξει νότια όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Το βράδυ ανοίχτηκε ζώνη με χωματουργικά προς Πλατανιστός αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Όπως προαναφέραμε, από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις τρία καναντέρ, ενώ αναμένεται και ένα ελικόπτερο. Στην περιοχή, επιχειρούν επίσης 77 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 26 οχήματα. Το πρωί ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο και οι επίγειες δυνάμεις δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.

Κόλαση στο Ασκληπιείο

Στη Ρόδο το μέτωπο έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές όλη τη νύχτα παρέμειναν στα διάσπαρτα μέτωπα της φωτιάς. Συγκεκριμένα επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλών Ρόδου, ενώ αναζωπυρώσεις της φωτιάς σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια.

Όμως, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Μάλιστα, λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας  ξεκίνησε η εκκένωση του Ασκληπιείου, όπου σπίτια, περιουσίες και καταστήματα τυλίγονται στις φλόγες. Ειδικότερα, πήραν φωτιά 3 σπίτια και γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Παράλληλα, γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και ένα Ε/Π.

Λόγω της πυρκαγιάς, η δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ξηρά και 3.000 δια θαλάσσης στο νησί, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι ήταν «η μεγαλύτερη εκκένωση από μια πυρκαγιά στη χώρα».

Χιλιάδες παραθεριστές κατασκήνωσαν την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Ρόδου, περιμένοντας πτήση για να αναχωρήσουν από το νησί, ενώ λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας έφθασε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και το τελευταίο αεροπλάνο που μετέφερε τουρίστες από τη Ρόδο. Αρκετές πτήσεις από τη Ρόδο με τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν νωρίτερα από ότι είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους, αναμένονται και σήμερα.

Τα μέτωπα σε Κέρκυρα-Αίγιο

Στην Κέρκυρα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα, με διαφορετικές εστίες, στην περιοχή Περίθειας στη βόρεια Κέρκυρα. Η πυρκαγιά το πρωί, περιορίστηκε στα χωριά Σάντα και Μέγγουλα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο ψηλά σε Βιγγλατούρι και Απολυσοί, όπου γίνεται προσπάθεια σε μέτωπο 300 μέτρων. Επίσης, υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Περίθεια απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Στην περιοχή επιχειρούν τέσσερα εναέρια μέσα.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, απεγκλωβίστηκαν 59 άνθρωποι από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας, από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες και κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ με μέριμνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι απεγκλωβισμένοι φιλοξενήθηκαν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας. Στην επιχείρηση του Λιμενικού συμμετείχαν 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και 1 ρυμουλκό.

Για τη φωτιά στο Αίγιο υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε Τράπεζα, όπου η φωτιά περιόριστηκε πριν μπει στα σπίτια, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια από τον ορεινό όγκο του Διακοπτού από Μαρούσι προς Καθολικό. Στην περιοχή επιχειρούν τέσσερα εναέρια μέσα. Ακόμη τη φωτιά προσπαθούν να περιορίσουν 99 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρο, 35 οχήματα, δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Η φωτιά έφθασε σε λόφο απέναντι από τον οικισμό Τράπεζα, με κατεύθυνση προς αυτόν χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί πρόβλημα στο οικιστικό κομμάτι. Για προληπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Τράπεζα Αχαΐας με μήνυμα μέσω 112 που εστάλη στους κατοίκους ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς την Ακράτα. Εκκενώθηκε επίσης ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας. Σε ετοιμότητα βρίσκονταν και δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Δερβένι του δήμου Αιγιαλείας ώστε να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί.

Πυρκαγιά στην Κάρυστο

Διάσπαρτα είναι τα μέτωπα στις τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας. Επίγειες δυνάμεις (77 πυροσβέστες με 25 οχήματα) επιχειρούσαν το βράδυ στην περιοχή, μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της μέρας συνέδραμαν και εναέρια μέσα. Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκαν οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός έπειτα από μηνύματα που εστάλησαν μέσω 112 στους κατοίκους τους.

Όσο για τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην Υλίκη στη Θήβα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση σε αδιάβατο έδαφος, κινούμενη προς νότο. Χθες, όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς

Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε 8 περιφέρειες, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα:

* στην περιφέρεια Αττικής,

* στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),

* στην περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας),

* στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας), και

* στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει στις εξής περιοχές:

* στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας),

* στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω),

* στην περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας),

* στην περιφέρεια Κρήτης,

* στην περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας),

* στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου),

* στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας), και

* στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας).

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτή είναι η ώρα της μεγάλης μάχης για την ασφάλεια των ανθρώπων και την πυρόσβεση». Εξαπέλυσε, ωστόσο, πυρά προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει». Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμμελλος ζήτησε ενημέρωση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε «σε μεγάλες ευθύνες που πρέπει να αποδωθούν».  Για “ντροπή” μίλησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ σε επικριτικούς κινήθηκε το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι