ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Ανεπιθύμητη” η Μέγκαν για τον Κάρολο – Σήμερα ανακηρύσσεται βασιλιάς (live)

Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου (video)

Στην αποκάλυψη ότι ο Κάρολος, προτού πεθάνει η Ελισάβετ, είπε στον Πρίγκιπα Χάρι να μη φέρει μαζί του στο κάστρο Μπαλμόραλ, την Μέγκαν Μάρκλ για να αποχαιρετήσουν την ετοιμοθάνατη βασίλισσα, έκανε η εφημερίδα “The Sun”.Το ζευγάρι που ζει στις ΗΠΑ είχε ανακοινώσει στο πρώτο πληθυντικό «παίρνουμε το αεροπλάνο για Σκοτία», προτού συμβουλευθεί την οικογένεια. Οπότε παρενέβη ο πατέρας και είπε ότι η Μέγκαν δεν είναι ευπρόσδεκτη στο προσκεφάλι της γιαγιάς Ελισάβετ και ότι εκεί θα παρίστανται μόνον εξ αίματος συγγενείς.

Η Sun αναφέρει ότι ο Κάρολος, για να χρυσώσει το χάπι, ότι στο δωμάτιο της βασίλισσας που ψυχορραγούσε δεν μπει ούτε η σύζυγος του επόμενου διαδόχου, του Γουίλιαμ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χάρι βρισκόταν στο Frogmore όταν ο Κάρολος του τηλεφώνησε από το κρεβάτι της ετοιμοθάνατης βασίλισσας να μην πάρει τη Μέγκαν μαζί του στο κάστρο Μπαλμόραλ. Του είπε «δεν θα ήταν πρέπον η Μέγκαν να βρεθεί στο Μπαλμόραλ σε μια τόσο βαθιά θλιβερή και οικογενειακή στιγμή. Ούτε η Κέιτ θα παραστεί. Θα έρθουν μόνον μέλη τού πολύ στενού οικογενειακού κύκλου. Δεν θα ήταν ευπρόσδεκτοι άλλοι».

Η Μέγκαν είπε ότι ταξίδεψε εκεί για να είναι κοντά στον Χάρι αφού αντιμετώπιζε βαρύ πένθος ο σύζυγός της. Λόγω των καθυστερήσεων στις συνεννοήσεις, όμως πιθανόν και για άλλους λόγους, ο Χάρι δεν μετέβη στο Μπαλμόραλ με το αεροπλάνο της RAF που μετέφερε τον αδελφό του πρίγκιπα Ουίλιαμ και τους θείους του πρίγκιπα Εδουάρδο και πρίγκιπα Άντριου στη Σκωτία. Αν και εν γένει υπάρχει πρωτόκολλο οι διάδοχοι να μην επιβαίνουν ποτέ στο ίδιο αεροσκάφος, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να μην χαθούν και οι δύο, ο Χάρι δεν θεωρείται διάδοχος από την ημέρα που έκανε τις επιλογές του «για νέα οικογένεια στις ΗΠΑ».

Ο Χάρι φέρεται να μην έφερε αντιρρήσεις στις συστάσεις του πατέρα του και αναχώρησε αργότερα με άλλο αεροσκάφος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάντως να μην πει “αντίο” στην γιαγιά του, αφού έφθασε εκεί περίπου 3 ώρες μετά το θάνατό της.

Εθνικό πένθος στην Αγγλία

Χτες, η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως σήμερα την έναρξη εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι την κηδεία της βασίλισσας που αναμένεται ότι θα γίνει σε δέκα ημέρες.

Ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς το Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, όπως έγινε γνωστό από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

https://youtu.be/K008x5xQiVo

Ο καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σήμερα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία απεβίωσε χθες, Πέμπτη, σε ηλικία 96 ετών έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο. Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου και του Αββαείου του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, καθώς και αυτές του Πύργου του Ουίνδσορ, άρχισαν να ηχούν ενώ ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Λονδίνο από την κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Προχωρώντας πεζή προς το Παλάτι, ο Κάρολος χαιρέτησε και μίλησε με τον κόσμο, έβγαλε φωτογραφίες και δέχθηκε συλλυπητήρια για τον θάνατο της Ελισσάβετ και συγχαρητήρια για την ενθρόνισή του.

 

Συνάντηση Καρόλου-Τρας 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απέτισε σήμερα φόρο τιμής ενώπιον του Κοινοβουλίου στην εκλιπούσα βασίλισσα χαιρετίζοντας «μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που γνώρισε ο κόσμος και τη μεγαλύτερη διπλωμάτη» του Ηνωμένου Βασιλείου. «Τα σοφά λόγια της μας έδωσαν δύναμη στις πιο δύσκολες στιγμές. Στις πιο σκοτεινές στιγμές της πανδημίας, μας έδωσε την ελπίδα ότι θα συναντηθούμε», είπε η ντυμένη στα μαύρα πρωθυπουργός, η οποία έγινε δεκτή το απόγευμα από τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν τίθεται υποχρέωση για ματαίωση ή αναβολή εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων ή για κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας στη διάρκεια της περιόδου εθνικού πένθους και τονίζει ότι το θέμα αυτό ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των οργανισμών. Στο σύντομο διάγγελμα που απηύθυνε ο Κάρολος τόνισε ότι θα ακολουθεί ως βασιλιάς το παράδειγμα της μητέρας του.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι