ΘΕΜΑ

“Εμβολιασμένες” χώρες, αλλά ο κορονοϊός συνεχίζει να παίρνει ζωές

"Εμβολιασμένες" χώρες, αλλά ο κορονοϊός συνεχίζει να παίρνει ζωές, Ηλίας Γιαννακόπουλος

Αν και κάποια κράτη προηγούνται εντυπωσιακά σε εμβολιασμούς με στόχο την συλλογική ανοσία ή έστω την προστασία των πλέον ευπαθών πολιτών στον κορονοϊό, παρατηρείται  (με εξαίρεση το Ισραήλ) το παράδοξο να σημειώνεται σε αυτά αύξηση κρουσμάτων. Βρετανία, Σεϊχέλες και Μπαχρέιν, “εμβολιασμένες” χώρες είδαν τα κρούσματα να αυξάνουν, ενώ μέχρι πρόσφατα η επιδημιολογική εικόνα τους ήταν πολύ καλύτερη.

Και τα τρία κράτη ενοχοποιούν την ινδική μετάλλαξη, που ενώ στη Βρετανία δεν έχει αυξήσει τους θανάτους, τους έχει αυξήσει εντούτοις στο Μπαχρέιν και στις Σεϊχέλες, παρότι έχουν  εμβολιάσει πολύ υψηλά ποσοστά του πληθυσμού τους. Οι Σεϊχέλες παρουσιάζουν απίστευτα χαμηλό αριθμό θανάτων (μόλις 46 εδώ και ένα χρόνο), όμως έχει μόλις 98.000 κατοίκους και οι 35 από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν μετά τον Μάρτιο, με το 80% του πληθυσμού εμβολιασμένο. Οι Σεϊχέλες στηρίχθηκαν στο κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, το Sinovac.

Στο ίδιο κινεζικό εμβόλιο έχει στηριχθεί και η Τουρκία, όπου παρατηρείται ύφεση των κρουσμάτων και μείωση του αριθμού των νεκρών, όμως διατηρείται μια επιφύλαξη καθώς ήταν από τις χώρες που δεν ανακοίνωνε τους ασυμπτωματικούς φορείς επί μήνες και η αξιοπιστία των αριθμών της αμφισβητείται. Η Χιλή που επίσης στηρίχθηκε στο Sinovac της Sinopharm και έχει εμβολιάσει το μισό πληθυσμό της, παρουσιάζει έξαρση από τον Μάρτιο με 6.000 κρούσματα την ημέρα και περίπου 120-150 θανάτους ημερησίως.

Το κινεζικό εμβόλιο στο στόχαστρο

Ειδικά στις Σεϊχέλες το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε με διαφάνεια ότι τα 1/3 των νέων κρουσμάτων (που είναι από 900-300 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Οι περισσότεροι είχαν εμβολιασθεί με το Sinovac, αλλά και κάποιοι με την ινδική εκδοχή του AstraZenecaμ που παρασκευάζεται στην Ινδία, είναι θεωρητικά το ίδιο εμβόλιο με αυτό που χορηγείται στην Ευρώπη, αλλά έχει άλλη ονομασία και παρασκευάζεται από άλλο εργοστάσιο, με την “πατέντα” που έδωσε στους Ινδούς η AstraΖeneca.

Από την κυβέρνηση των Σεϊχελών δεν έχουν δοθεί όμως στοιχεία ποιο εμβόλιο από τα δύο φαίνεται να είναι λιγότερο αποδοτικό. To μόνο στοιχείο που δίνουν είναι πως το 57% του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο της Sinopharm και το 43% το εμβόλιο της ινδικής εκδοχής του AstraZeneca. Από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Μπαχρέιν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δυο χώρες που επίσης στηρίχθηκαν πολύ στο εμβόλιο Sinovac, διαφαίνεται ότι μάλλον το κινεζικό είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της ινδικής μετάλλαξης. Στις Σεϊχέλες γνωστοποίησαν ότι δεν έχει πεθάνει κανένας πολίτης που είχε κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, αλλά έχουν πεθάνει πολίτες που είχαν κάνει μόνον τη μία.

Από το Μπαχρέιν δεν δίνονται στοιχεία για το αν οι θάνατοι αφορούν σε εμβολιασμένους ή όχι, όμως το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τη χώρα και ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, δεν αφήνει αμφιβολίες ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Ακόμα και στην Ελλάδα εξάλλου, το 1,3 % όσων είναι την ΜΕΘ, έχουν εμβολιασθεί (πέντε άτομα στα 394, όπως είπε σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός). Η διαφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της ινδικής μετάλλαξης μπορεί να μετρηθεί μόνον αν “εμβολιασμένες” χώρες που πλήττονται από αυτήν, όπως το Μπαχρέιν, τα Εμιράτα και οι Σεϊχέλες εν προκειμένω, δώσουν στοιχεία για το πόσο βαριά νοσούν οι εμβολιασμένοι νοσηλευόμενοι, ποιο εμβόλιο είχαν κάνει και πόσες δόσεις του είχε λάβει.

Άρον-άρον η τρίτη δόση

Στο Μπαχρέιν, μια χώρα με πληθυσμό 1,2 εκατ. κατοίκων, είχαν μόλις έναν-δύο θανάτους την ημέρα επί έναν ολόκληρο χρόνο και τώρα ο αριθμός των θανάτων (μετά τον Μάιο), παρά το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, έφθασε τους 30 την ημέρα. Εκεί διατίθενται πλέον και άλλα εμβόλια, όμως το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί με το κινεζικό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν κάνει το κινεζικό, θα πρέπει άμεσα να πάρουν τρίτη δόση, είτε πάλι του κινεζικού, είτε της Pfizer. Εναπόκειται στους πολίτες να επιλέξουν, αρκεί να έχουν κλείσει έξι μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους.

Tο ίδιο αποφασίσθηκε και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η τρίτη δόση θα είναι είτε της Sinopharm είτε της Pfizer. Στα Εμιράτα (χώρα με πληθυσμό ίσο με της Ελλάδας) παρά τον αρχικά μαζικό εμβολιασμό και τον “πρωταθλητισμό”, πλέον παρατηρείται μια στασιμότητα στην προσέλευση για εμβόλιο. Στασιμότητα παρατηρείται και στα κρούσματα, που από τον Ιανουάριο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (2.000 την ημέρα). Το παράδοξο είναι ότι και σε αυτή τη χώρα οι θάνατοι είναι πολύ λίγοι. Παρά την έξαρση του τελευταίου εξαμήνου, οι θάνατοι είναι τρεις-τέσσερεις την ημέρα, όσοι και πριν την έξαρση.

Στο Μπαχρέιν πήραν πάντως και έκτακτα μέτρα και αποφασίστηκε να μη δέχονται τουρίστες ή εποχικά εργαζόμενους χωρίς αρνητικό PCR τεστ. Όσοι πρόκειται να μείνουν πάνω από πέντε ημέρες στη χώρα, πρέπει να κάνουν και δεύτερο τεστ (πάλι μοριακού ελέγχου και όχι rapid test). Αν πρόκειται να μείνουν δέκα μέρες, υποβάλλονται και σε τρίτο τεστ, πάντα μοριακό.

Σε επιφυλακή οι Βρετανοί

Στο Ισραήλ, που στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο εμβόλιο της Pfizer καταγράφονται πλέον μόνον τρεις-τέσσερεις θάνατοι την ημέρα και μόλις 30-40 νέα κρούσματα. Στη Βρετανία, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στο ΑstraZeneca και δευτερευόντως στο σκεύασμα της Pfizer, ενώ είχε διαμορφωθεί πλέον μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα από 1.600 σκαρφάλωσαν στα 6.238. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μεγάλη βαρύτητα στο να περιορίσει την αυξανόμενη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης στις περιοχές του ευρύτερου Μάντσεστερ και της κομητείας Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία,

Τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν αυξημένο αριθμό διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ στις προαναφερόμενες περιοχές, μεγαλύτερη στήριξη της διενέργειας τεστ και εμβολίων από το στρατιωτικό προσωπικό, σχέδιο καλύτερης εποπτείας των διαγνωστικών τεστ στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενεργοποίηση “ομάδων ταχείας αντίδρασης” για την αντιμετώπιση θυλάκων έξαρσης της μετάλλαξης.

Πόλεις όπως το Μπόλτον και το Μπλάκμπερν που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές έχουν αναδειχθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε επίκεντρα της διασποράς της ινδικής μετάλλαξης. Προβαίνοντας σε ανακοινώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι η ινδική μετάλλαξη είναι διπλάσια μεταδοτική σε σύγκριση με την βρετανική (που όπως ίσως θυμόνται οι περισσότεροι, ήταν με τη σειρά της διπλάσια μεταδοτική σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος). Αυτό σημαίνει ότι η ινδική μετάλλαξη είναι τετραπλάσια πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος.

Ο Ματ Χάνκοκ προέτρεψε όλους τους κατοίκους να δεχθούν να υποβληθούν στα αυξημένα τεστ που θα προσφέρονται. «Ξέρουμε ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να αποδώσει, το έχουμε δει στο νότιο Λονδίνο και στο Μπόλτον όπου σταμάτησε η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων», είπε ο βρετανός υπουργός Χάνκοκ. Αναφερόμενος στην  προγραμματιζόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία στις 21 Ιουνίου, δήλωσε ότι αυτό ίσως αλλάξει λόγω της ινδικής μετάλλαξης και η σχετική «δύσκολη απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι