ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Επικίνδυνη περιοχή” η Ελλάδα για τους Γερμανούς τουρίστες

"

Η Γερμανία έθεσε σήμερα την Ελλάδα και την Ολλανδία στις «περιοχές κινδύνου», όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ”, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια τουρισμού στη χώρα μας και  όταν επιστρέφουν από την Ελλάδα στην πατρίδα τους, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

H Ολλανδία, με πληθυσμό 17 εκατ., έχει 10.000 κρούσματα ημερησίως, καθώς είχε άρει όλους τους περιορισμούς και μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε και συγγνώμη γι αυτό. Στη συνέχεια αναγκάστηκε, ωστόσο, να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς. Ουσιαστικά να περιορίσει κάπως τη νυχτερινή ζωή με την ελπίδα αυτό να αποτρέψει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Εμβολιαστικά, η Ολλανδία είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα (43% πλήρως εμβολιασθέντες εκεί, 42% εδώ).

H Γερμανία έχει καλύψει το 45,5% και τρέχει με 1.600 κρούσματα, καθώς έχει χαλαρώσει ελάχιστα μέτρα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών  εξέδωσε παρόμοια οδηγία και για τη Δανία, αλλά μόνον για την Κοπεγχάγη και όχι για το σύνολο της χώρας, η οποία έχει εμβολιασμένο το 43% του πληθυσμού της (5 εκατομμύρια). Και στη Δανία τα κρούσματα αυξήθηκαν ξαφνικά όπως και στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Σήμερα τα δικά μας κρούσματα ήταν 2.691 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία 101. Οι θάνατοι που κατεγράφησαν, ήταν 14.

Κάρτα στην Ελλάδα από το Βερολίνο 

Ένα βασικό ερώτημα είναι αν η Δέλτα προκαλεί πιο επιθετική λοίμωξη από τις άλλες μεταλλάξεις, αλλά όλα δείχνουν πως όχι. Κατά πάσα πιθανότητα στους ανεμβολίαστους προκαλεί ό,τι και τα άλλα στελέχη, ενώ στους πλήρως εμβολιασμένους σε ποσοστό 90%  προκαλεί ασυμπτωματική ή ήπια νόσο. Βέβαια υπάρχει το άτυχο 10%.

Το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία πολλών χωρών δεν σημαίνει απαραιτήτως, ότι η Δέλτα κάνει μεγαλύτερη ζημία στον οργανισμό, γιατί αυτή η αύξηση στις νοσηλείες είναι πιθανότερο να οφείλεται στην υψηλή μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους:  όσο περισσότεροι μολύνονται, τόσο περισσότεροι θα νοσήσουν βαριά. Η Δέλτα έχει πολλές “αναπροσαρμογές” στο γονιδίωμα και έχει εξελιχθεί στο να είναι 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, την γνωστή πλέον ως Άλφα.

Οι θάνατοι στη Βρετανία χτες έφθασαν τους 63 και σήμερα τους 49, ενώ όλο τον Ιούνιο σημειώνονταν μόνον 10-20 απώλειες την ημέρα. Τα κρούσματα που είχαν μειωθεί εκεί στα 1.700 στα μέσα Μαΐου, σήμερα έφθασαν τα 50.000 και σχεδόν όλα πλέον είναι από την Δέλτα. Στα νοσοκομεία εισήχθησαν 717 ασθενείς, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από τον Μάρτιο. Η Βρετανία στηρίχθηκε κυρίως στο AstraZeneca και δεν τήρησε καν το ενδεδειγμένο χρονοδιάγραμμα για τις δύο δόσεις. Οι Βρετανοί λειτούργησαν, άλλωστε, εξαρχής με το σκεφτικό “ό,τι προλαβαίνουμε” και έκαναν σε όλους από μια δόση, αφήνοντας την δεύτερη για όταν υπάρξει επάρκεια.

Το Ισραήλ, που είναι πληρέστερα εμβολιασμένο από τη Βρετανία και στηρίχθηκε στην Pfizer, έχει κι αυτό αύξηση κρουσμάτων λόγω Δέλτα και έφθασε τα 800-1000 τις τελευταίες μέρες. Εκει, ωστόσο, καταγράφονται μόνον 1-3 θάνατοι την ημέρα. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, αλλά έχει εμβολιάσει πλήρως το 58%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι