“Φτιάξτε τον φράκτη να μείνουμε στον Έβρο”
17/09/2020Mε ταχείς ρυθμούς ξεκίνησε η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο με προτεραιότητα στο χερσαίο μέρος στις Καστανιές, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο παραποτάμιο νότιο τμήμα των Φερών που θα είναι μήκους 27 χιλιομέτρων. Για την επίλυση διαδικαστικών θεμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο των Φερών σύσκεψη τεχνικών και στελεχών της ΕΛΑΣ. Στη σύσκεψη ήταν να παρευρεθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αλλά τα γεγονότα σε Μυτιλήνη και Σάμο δεν το επέτρεψαν.
Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή συμβούλου του υπουργού ΠΡΟΠΟ, του εκπροσώπου της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρ. Παπαποστόλου, του γενικού περιφερειακού διευθυντή της Αστυνομίας Πασχάλη Συριτούδη, του αστυνομικού διευθυντή Αλεξανδρούπολης Λάμπρου Τσιάρα, καθώς και αγροτών κτηνοτρόφων και κατοίκων που διατηρούν χωράφια δίπλα από τις παραποτάμιες εκτάσεις από όπου διέρχεται ο φράχτης, ή θα περάσουν τα νέα αναχώματα.
Ο χαρακτήρας του έργου όπως τονίστηκε θα είναι αμυντικός. Ο φράκτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) έξι μέτρων εντός του εδάφους και πέντε μέτρων από επάνω, ενώ στο τελείωμά του θα τοποθετηθεί σε ύψος 1,25 μέτρα, λεία λαμαρίνα με αντί-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές για τοποθέτηση αγκαθωτής κοντσερτίνας, ενώ ανά 500 μέτρα προβλέπονται πόρτες εισόδου κι εξόδου για τη συντήρηση του.
«Είμαστε στην φάση εκτέλεσης του έργου στο Πέταλο, το κτήμα Τσιρόζη, στη νότια Εγνατία – είπαν οι τεχνικοί- που διαβεβαίωσαν ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχει γίνει η κτηματογράφηση του χώρου, ενώ με την διαδικασία 7Α θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση, θα γίνει η εκτίμηση της κτηματικής υπηρεσίας και μέχρι τέλος του Οκτώβρη θα καθοριστεί η τιμή μονάδας, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες, όχι μόνο για τα ένα-δύο μέτρα που χρησιμοποιούνται αλλά και για τα επικείμενα. Πρόθεσή μας είναι να αποζημιωθείτε με την καλύτερη δυνατή τιμή», είπε ο σύμβουλος του υπουργού, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης «θα είναι αρωγός της όλης προσπάθειας».
63 εκατομμύρια το κόστος του φράχτη
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχή του Πόρου και των Φερών, έθεσαν διαδικαστικά θέματα, όπως να αποφευχθούν πλημμύρες των χωραφιών και να μην καταστραφούν τα υφιστάμενα αποστραγγιστικά δίκτυα. Πήραν την διαβεβαίωση ότι αυτά τα στοιχεία στην περιοχή του Μελισσοκομείου λήφθηκαν υπ’ όψιν, ώστε όχι μόνο να μην ακυρωθούν τα έργα αυτά, αλλά αν χρειαστεί και να βελτιωθούν.
Τις διαβεβαιώσεις αυτές και την επαφή με τους κατοίκους θα έχει και ο κύριος Χρυσοχοϊδης, που αναμένεται στην περιοχή σε μια αυτοψία του χώρου τις επόμενες μέρες. Αξίζει να τονιστεί ότι το έργο του φράχτη έχει συνολικό προϋπολογισμό 62,9 εκατ. ευρώ. Ανέλαβε να το υλοποιήσει μία κοινοπραξία που συγκρότησαν οι τέσσερις από τις πέντε κατασκευαστικές εταιρείες που κλήθηκαν να μετάσχουν στη διαδικασία της ανοικτής διαπραγμάτευσης.
Αφορά τη συντήρηση και του φράχτη που έγινε το 2012, μήκους 12,5 χιλιομέτρων που εκτείνεται από τον μεθοριακό σταθμό 1 στις Καστανιές, μέχρι τη Νέα Βύσσα που θα ενισχυθεί καθ’ ύψος. Θα αποκατασταθούν ζημιές που υπέστη από τα επεισόδια του Μαρτίου, καθώς και από την κακοκαιρία και τις πλημμύρες.
Οκτώ αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια
Έμφαση όμως δίνεται στο φράχτη της ευρύτερης περιοχή των Φερών που γίνεται παραποτάμια (27 χιλιομέτρων) και επιδείχθηκε ο σχετικός χάρτης στους ενδιαφερόμενους αγρότες για να εντοπιστούν οι ιδιοκτησίες τους. Τα πρώτα εννέα χιλιόμετρα θα φτιαχτούν στο Πέταλο Φερών, τα επόμενα 15 θα καλύψουν την περιοχή του Κτήματος Τσιρόζη, ενώ άλλα 2,5 χιλιόμετρα θα καλύψουν την περιοχή Νέα Εγνατία.
Είναι, όπως φάνηκε και στον χάρτη, δυσεπιτήρητα σημεία σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής Ελλάδας-Τουρκίας, μιας και ο ποταμός-σύνορο, ο Έβρος, δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο πάντα, καθώς το τουρκικό έδαφος εισέρχεται δυτικά του ποταμού. Τα έργα περιλαμβάνουν ακόμη οκτώ αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια, που θα χρησιμοποιεί ο στρατός, αναχώματα και χωματόδρομους που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και την συντήρηση όλων των υφιστάμενων υποδομών των φυλακίων.
Όπως τόνισε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο ταξίαρχος Συριτούδης: «για να καταλήξουν σε όλα αυτά προηγήθηκαν πολλές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, περιφέρεια, στρατό, αστυνομία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνία, ώστε να ληφθούν υπόψη και από την γεωγραφική υπηρεσία του στρατού που έκανε την μελέτη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, αλλά και να επιτευχθεί ο στόχος της αποτροπής των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η κρίση του Φεβρουαρίου μας οδήγησε να πάρουμε άμεσες και ριζικές αποφάσεις» κατέληξε.
«Πρέπει να μείνουμε στα σύνορα»
Πάντως ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Τσιρόζης, επεσήμανε ότι ενώ υπάρχουν προτάσεις αξιοποίησης των παραποτάμιων εκτάσεων, όπως και του δικού του κτήματος 600 στρεμμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή πλούτου για τους κατοίκους, αυτές λιμνάζουν στα συρτάρια των υπευθύνων.
«Ζητάμε την αξιοποίηση 42.000 στρεμμάτων που θα μπορούσαν να βγάζουν έως και 1000 κιλά ρύζι το στρέμμα. Επιτέλους να καταλάβουν τα υπουργεία και το Αγροτικής Ανάπτυξης τι σημαίνει Έβρος και τι ψυχή έχουν οι Εβρίτες. Δώστε το μήνυμα στο κέντρο, πρέπει να μείνουμε στα σύνορα. Εδώ κρατούμε την ασπίδα του πολέμου άνευ αποδοχών».
Αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα και αποτελεί εντολή άνωθεν, είναι να γίνουν όλα με την μέγιστη αρτιότητα, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση, στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και να ξαναβρεθεί προ εκπλήξεως από την ετοιμότητα που επιδείχθηκε τον Μάρτιο, αποδεικνύοντας ότι στην ελληνική πλευρά δεν χωρά εφησυχασμός ή ολιγωρία.