ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καλπάζει ο κορονοϊός – Παρών και ο ιός Δυτικού Νείλου

Αυξάνονται τα περιστατικά Covid 19 και οι λοιμώξεις - Έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Αυξημένα για τρίτη συνεχή εβδομάδα είναι τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ενώ οι θάνατοι παραμένουν κατά μέσο όρο στους 16 την ημέρα. Αύξηση σημειώθηκε της τάξης του 23% καταγράφηκε στις εισαγωγές σε κοινές κλίνες κορονοϊού. Συγκεκριμένα, από 157 την ημέρα έφθασαν κατά την υπό εξέταση τελευταία εβδομάδα τις 193 ημερησίως. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.000 και έφθασαν τα 55.242 ή περίπου τα 7.900 την ημέρα, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα ήταν 51.184 ή 7.300 την ημέρα. Άγνωστο για ποιο λόγο, έγιναν 6.500 λιγότερα τεστ κατά την τελευταία εβδομάδα.

Οι διασωληνώσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδά σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα, αλλά παρουσιάζουν κι αυτές μια συνεχή αύξηση από τον Σεπτέμβρη και μετά. Αυτή την εβδομάδα σχεδόν διπλασιάσθηκαν. Συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 74 ασθενείς. Συνολικά εισήχθησαν για νοσηλεία σε απλές κλίνες κορονοϊού 1.351 άτομα. Όμως έχει αλλάξει και το πρωτόκολλο στα νοσοκομεία, με την εντολή όσοι εισάγονται για άλλο νόσημα χωρίς συμπτώματα κορονοϊού αλλά βρίσκονται θετικοί κατά την εισαγωγή τους, να μην κατευθύνονται σε κλίνες κορονοϊού. Στις κλίνες αυτές θα κατευθύνονται μόνον εάν έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Αυτό κατά συνέπεια αλλάζει και τον τρόπο καταγραφής των θανάτων. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο μήνες το υπουργείο Υγείας ήθελε να αλλάξει την μέθοδο καταγραφής, θεωρώντας ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από άλλα αίτια, αλλά επειδή είναι φορείς κορονοϊού, καταγράφονται ως θύματά της πανδημίας. Καλούσε δε ο υπουργός τα νοσοκομεία να διαχωρίζουν τους θανάτους, γιατί παρουσιάζονταν κατά τη γνώμη του πολλοί θάνατοι ως θάνατοι από κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία δεν δέχτηκαν να γράφουν άλλη αιτία θανάτου, εφ’ όσον ο ασθενής απεβίωνε σε κλίνη κορονοϊού, θεωρώντας ότι είναι δυσδιάκριτο να αποφασίσουν οι γιατροί μιας κλινικής αν τον κρίσιμο ρόλο στο θάνατο τον έπαιξε ο κορονοϊός ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση από την οποία τυχόν έπασχε ο ασθενής. Τώρα με την αλλαγή στο πρωτόκολλο, εάν πεθάνει ένας ασθενής που π.χ. είχε εισαχθεί με καρδιολογικό πρόβλημα και ήταν ταυτόχρονα φορέας, δεν θα θεωρείται ο θάνατός του ως θάνατος από κορονοϊό γιατί δεν θα έχει εισαχθεί σε κλινική κορονοϊού. Ο θάνατος θα καταγράφεται στην καρδιολογική κλινική. Θα είχε καταγραφεί ως θάνατος από Covid μόνον εάν ο καρδιοπαθής είχε σοβαρά συμπτώματα Covid, οπότε και θα τον εισήγαγαν σε κλίνες κορονοϊού.

Ιός Δυτικού Νείλου

“Κατηφορίζουν” προς το νότο εν τω μεταξύ τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού και που κυρίως πλήττει την βόρειο Ελλάδα. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε όμως κρούσματα και στην Φθιώτιδα (στους Λοκρούς) και στην Εύβοια (δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων). Συνολικά οι ασθενείς ήταν 278, εκ των οποίων απεβίωσαν οι 26. Υπενθυμίζεται ότι ο ιός συνεχίζει να δίνει το “παρών” και το Νοέμβριο και ότι δεν υπάρχει για αυτόν ιδιαίτερη θεραπεία. Πολλά περιστατικά πάντως έχουν ήπια συμπτώματα και δεκάδες εκτιμάται ότι είναι τα ασυμπτωματικά περιστατικά.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσίασαν την βαριά μορφή της νόσου που έχει εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όμως χρειάσθηκαν νοσηλεία και πολλοί από εκείνους που παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα.  Η καλύτερη πρόληψη είναι η προστασία από τα κουνούπια και σε περίπτωση λοίμωξης, εν συνεχεία, μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου σε νοσοκομείο ή από ειδικό γιατρό που μπορεί να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι