ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Καραντινάκηδες πονάτε;” – Η μεταστροφή στα social media

"Καραντινάκηδες πονάτε;" – Η μεταστροφή στα social media, Όλγα Μαύρου

Πέρσι τέτοια εποχή το Facebook και το Twitter και όλα τα λεγόμενα “κοινωνικά δίκτυα” ήταν πλημμυρισμένα από “Μένουμε Σπίτι” και αντιμετώπιζαν ως αλαφροΐσκιωτους και επικίνδυνους όσους αγνοούσαν τον ιό και υποστήριζαν συνωμοσιολογίες. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν υπέρ του εγκλεισμού και κατέκρινε σφόδρα τους “κάτω η μάσκα”. Αν και η τα ποσοστά στους ιδιόρρυθμους που θεωρούν τον ιό συνωμοσία δεν έχουν αλλάξει, έχει αλλάξει εντούτοις η ισορροπία δυνάμεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, ενώ οι ιδιόρρυθμοι εξακολουθούν με πάθος να υπερασπίζονται την ανυπαρξία του ιού (συνεπικουρούμενοι και από άλλους παράγοντες που θέλουν “άνοιγμα πάση θυσία”), η μεγάλη ομάδα εκείνων που άλλοτε συνιστούσε την πλειοψηφία, σωπαίνει απέναντι στις κορώνες των “αντί”. Η ένταση του κύματος “αμφισβήτησης” (μικρό ποσοστό αλλά ηχηρό) δεν έχει μετριασθεί – όμως  έχει μετριασθεί η αντίδραση προς αυτούς. Σημαντικό ρόλο στη σχετική σιγή των “τηρούμε μέτρα” έπαιξαν τα ακραία γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, όπου από το τίποτα (παρέες σε παγκάκια) η κατάσταση εκτραχύνθηκε σε απίστευτες βιαιότητες.

Φτάσαμε σήμερα στο “κάθε γειτονιά και πάρτι”, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι  η Αστυνομία αδρανεί για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι δεν διαθέτει η ΕΛΑΣ επαρκώς εκπαιδευμένους αστυνομικούς που να γνωρίζουν πώς να συνδιαλλαγούν με τον πολίτη χωρίς να προκαλέσουν επεισόδιο και φοβάται “νέα Νέα Σμύρνη”. Ο δεύτερος λόγος εκτιμάται ότι είναι πολιτικός: αφήνοντας την εικόνα της χαλάρωσης στα νιάτα, μετατίθεται η ευθύνη στον πολίτη και το άνοιγμα εστίασης και τουρισμού επιταχύνεται ανεμπόδιστα.

Οι εικόνες με τα πάρτι στις πλατείες, δίνουν προκαταβολικά άφεση αμαρτιών για νέο κύμα και το άλλοθι στην κυβέρνηση να πει “δεν θα κρατάω κλειστό τον τουρισμό που ταΐζει όλη την Ελλάδα όταν την ίδια στιγμή ξεσαλώνουν τα παιδιά σας σε κορονοπάρτι“. Επίσης μοιραία ο μέσος άνθρωπος αισθάνεται σχεδόν ενοχές για όσα στερήθηκαν παιδιά και νέοι. Το κατωτέρω βίντεο έχει 3.200 like και μόνον 105 απορρίψεις, έχει δε 73.232 προβολές.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=CUT6MY2cp14

Καλπάζουν τα κρούσματα

Συνάμα ο συνεπής πολίτης από την πλευρά του αισθάνεται και λίγο έως πολύ προδομένος ή αντιμετωπίζει πλέον μοιρολατρικά το ζήτημα. Αυτός στέλνει SMS για να πάει στο σούπερ μάρκετ και το ζευγάρι στο διπλανό διαμέρισμα πάει κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό, στέλνοντας SMS για κηδεία ή εργασία. Όλοι βλέπουν ότι οι έλεγχοι είναι εδώ και πολύ καιρό ανύπαρκτοι, είτε από αδυναμία είτε από πρόθεση.

Είναι δε παράδοξο ότι ο κόσμος χαλαρώνει τώρα, σε μια από τις χειρότερες φάσεις, όταν πλέον δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει συγγενή ή γνωστό που να έχει νοσήσει. Πάνω από 40.000 Έλληνες γνώριζαν κάποιον που τελικά πέθανε – άτομο του οικείου αλλά και ευρύτερου περιβάλλοντος ανθρώπου. Οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα είναι πλέον 9.540. Tα δε καταμετρημένα κρούσματα είναι 317.000,  που σημαίνει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες γνωρίζουν τουλάχιστον έναν ασθενή.

Δεν υπάρχει πλέον γειτονιά που να μην έχει κάποιον στο νοσοκομείο, καθώς έχουν εισαχθεί για νοσηλεία (το τελευταίο τρίμηνο μόνον) 40.000 άτομα. Στις αρχές του χρόνου εισάγονταν 100 άτομα την ημέρα και από Φλεβάρη έγιναν 280, ενώ τον Απρίλιο 500. Ενώ λοιπόν δεν χαλαρώσαμε με 1.000 κρούσματα την ημέρα και 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά 24ωρο, αίφνης κουραστήκαμε τώρα που διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε ράντζα. Και τελικά φτάσαμε να ειρωνεύεται την συντριπτική πλειοψηφία ο κάθε ιδιόρρυθμος και να έχει όμως “πέραση” σε κάποια κατ΄εξοχήν νεανικά διαδικτυακά στέκια. Οι ιδιόρρυθμοι και οι φαν τους παραμένουν ισχνότατη μειοψηφία, όμως είναι πλέον μια μειοψηφία που “βγάζει γλώσσα”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι