ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Μαύρα μαντάτα” από κυβέρνηση για επιτόκια δανείων και καύσιμα

Μαύρα μαντάτα από κυβέρνηση για επιτόκια δανείων και καύσιμα,

Θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις όσων έχουν δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο και θα χειροτερέψει η κατάσταση όσον αφορά τα καύσιμα, ενώ δεν εξετάζεται καμία μείωση στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, είπε σε συνέντευξή του σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως είπε, πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα καύσιμα μέχρι τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και πρόσθεσε μάλιστα ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο θυελλώδη από πλευράς διεθνούς οικονομίας».

Εκτιμά συγκεκριμένα όσον αφορά στα δάνεια, ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επηρεάσει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και αναμένεται άμεσα να αυξηθούν οι δόσεις των δανειοληπτών. «Έχουμε έναν εξωγενή πληθωρισμό, ο οποίος μας χτυπάει και στο ΑΕΠ, διότι έχουμε το πετρέλαιο στα 118 δολάρια και το αέριο πήγε από τα 85 στα 120. Όμως ισορροπούμε με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης πρώτου τριμήνου, που πήγε 7%, πολύ παραπάνω από αυτά που είχαμε προβλέψει, σχεδόν διπλάσιο και παράλληλα έχουμε και τον τουρισμό που φαίνεται ότι θα πάει πολύ καλύτερα από το 80% που είχαμε προβλέψει», είπε.

Για τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων είπε ότι η Ελλάδα έχει μεν το υψηλότερο χρέος, αλλά είναι διαρθρωμένο στην 20ετία και έτσι πληρώνει λιγότερο από άλλα κράτη. Εντούτοις τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί, θα επηρεαστούν αρκετά από την αύξηση των επιτοκίων για όσους είχαν επιλέξει το κυμαινόμενο. Μοιραία θα επηρεαστούν και τα στεγαστικά δάνεια, όπως είπε και, μάλιστα, άμεσα. «Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια και οι δανειολήπτες θα αρχίσουν να επηρεάζονται όσο αυξάνει η ΕΚΤ το επιτόκιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα», είπε.

Για το πάγιο κοινωνικό αίτημα να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Δεν έχω την εικόνα ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι κάτι που εξετάζεται και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κενός δημοσιονομικός χώρος για νέες παρεμβάσεις», δηλαδή για να δοθούν άλλες ελαφρύνσεις από αυτές που ήδη εξετάζονται, τουτέστιν για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα στη μετακίνηση.

Η επιδότηση καυσίμων

Για τα καύσιμα προϊδέασε ότι η συζητούμενη διεύρυνση των κριτηρίων θα είναι μικρή και η επιδότηση δεν θα αφορά σημαντικά μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα. «Το προηγούμενο fuel pass έφθασε το κόστος των 100 εκατ. και το αξιοποίησαν 2,3 εκατ. πολίτες. Πιστεύω ότι το τρέχον fuel pass θα αξιοποιηθεί από πιο πολλούς, μπορεί να είναι 2,5-3 εκατ. πολίτες». Συμπλήρωσε ότι «είναι μια μικρή βοήθεια που θα διευκολύνει λίγο κάποια νοικοκυριά». Όπως είχε πει χθες και ο Χρήστος Σταϊκουρας, το συζητούμενο fuel pass θα ισχύσει για ένα τρίμηνο και το πρόβλημα θα επανεξετασθεί πλέον το φθινόπωρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι το κράτος έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του και ότι, για τα οικονομικά της χώρας, είναι ήδη μεγάλη η ενεργειακή παρέμβαση για το ηλεκτρικό και τα fuel pass 2. Απέκλεισε, όπως χθες το απέκλεισε και ο κ. Σταϊκουρας, το ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα. Εκτιμά ότι σε σύγκριση με την μείωση της φορολογίας στη βενζίνη ή στο ντίζελ, είναι πιο αποτελεσματικές οι επιδοτήσεις που δίνονται απ΄ ευθείας στα νοικοκυριά «και από πλευράς πραγματικού προϋπολογισμού».

Το ηλεκτρικό ρεύμα

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την Παρασκευή (power pass). Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι κάποιοι καταναλωτές θα νιώσουν αδικημένοι, γιατί ο λογαριασμός του Μαΐου θα τους έρθει Ιούνιο, αλλά αυτοί θα έχουν πλεονέκτημα έναντι των άλλων γιατί καλύπτεται ο δικός τους Νοέμβριος ή Οκτώβριος. Συνολικά δηλαδή θα καλυφθεί ένα εξάμηνο, αλλά αυτό το εξάμηνο δεν θα είναι ίδιο για όλους.

Εν τω μεταξύ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς πολλοί καταναλωτές αρνούνται να την καταβάλουν και απειλούνται με διακοπή της ηλεκτροδότησής τους. Σε πρώτη φάση το δικαστήριο απαγόρευσε τις διακοπές ρεύματος μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, παρότι ΔΕΗ και πάροχοι επέμειναν ότι “απειλούνται με καταστροφή η ΔΕΗ” αν δεν γίνουν άμεσα διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Προχθές συνεδρίασε η τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου(14/6) κεκλεισμένων των θυρών και ο Δημήτρης Βερβεσός, εκπροσωπώντας την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παρενέβη υπέρ της κατάργηση της ρήτρας. Θα καταθέσουν και άλλοι υπομνήματα επί του ζητουμένου και η απόφαση ίσως εκδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Από την δικαστική απόφαση πάντως για προσωρινή απαγόρευση της διακοπής του ρεύματος ωφελούνται λίγοι πολίτες και συγκεκριμένα όσοι αναφέρονται εισοδηματικά στον κατωτέρω πίνακα, και όσοι έχουν αναπηρία ή όσοι είναι άνω των 70 ετών και δεν συγκατοικούν όμως με νεότερους. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:

Ρήτρα αναπροσαρμογής - παραδείγματα

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι