“Βρυχάται” το μεγάλο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια

"Βρυχάται" το μεγάλο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια

Περίπου 600 σεισμοί και δονήσεις έχουν καταγραφεί το διάστημα 1 με 4 Οκτωβρίου στη Νότια Καλιφόρνια, με τους κατοίκους να έχουν αναστατωθεί για τα συνεχή χτυπήματα του Εγκέλαδου και τον κίνδυνο να υπάρξει μεγάλος σεισμός. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί “πανικός” από αναρτήσεις για το πότε θα γίνει ο καταστροφικός σεισμός, ενώ οι ειδικοί προσπαθούν να καθησυχάσουν το κοινό.

Η αβεβαιότητα των σεισμολόγων, όμως, τροφοδοτεί σε ένα βαθμό την ανησυχία, όπως και το γεγονός ότι πολλοί μικροί σεισμοί “μαζεμένοι” σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αυξάνουν, γενικά, τις πιθανότητες να υπάρξει μεγαλύτερη εκτόνωση. Όπως ανέφερε η εφημερίδα Los Angeles Times, το Σεισμογραφικό Δίκτυο Νότιας Καλιφόρνιας κατέγραψε σχεδόν 600 σεισμούς από 1,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ως και 4,9.

Οι περισσότεροι σημειώθηκαν στην περιοχή της πόλης Westmoreland, όπου οι δονήσεις δόνηση ήταν σχεδόν συνεχές για αρκετές ώρες, ιδίως από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. «Μέσα σε δυόμισι ώρες, το Westmoreland είχε 45 σεισμούς από 3 Ρίχτερ και πάνω. Είναι από τα μεγαλύτερα “σμήνη” σεισμών που είχαμε στην κοιλάδα Imperial και ιστορικά το πιο ενεργό στη Νότια Καλιφόρνια», ανέφερε η σεισμολόγος Λούσι Τζόουνς σε ανάρτησή της στο Τwitter.

Μάλιστα παρατήρησε ότι το σμήνος σεισμών βρίσκεται κατά μήκος μικρών ρηγμάτων που συνδέουν το μεγάλο ρήγμα του Σαν Αντρέας, στο βορρά, με το Imperial, στο νότο. Γενικά στο παρελθόν τέτοια σμήνη διήρκεσαν ως και 20 μέρες, χωρίς να επακολουθήσει μεγάλος σεισμός. Το 1981 ένα αντίστοιχο σμήνος παρήγαγε σεισμό μέχρι 5,8 Ρίχτερ και το 2012 έναν 5,4 Ρίχτερ που προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές.

Τρέμουν το Σαν Αντρέας

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να συμβεί στην περιοχή σεισμός ως και 7 ή 8 Ρίχτερ: «Το εν εξελίξει σμήνος θα μπορούσε να πυροδοτήσει αρκετά μεγαλύτερο σεισμό από τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ που συνέβη στις 30 Σεπτεμβρίου. Αν και η πιθανότητα είναι μικρή, κάτι τέτοιο θα επηρέαζε σοβαρά τις γύρω περιοχές και θα επακολουθούσαν δονήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα αύξαναν τους μικρούς σεισμούς σε καθημερινή βάση».

Μόνο αυτή η τοποθέτηση είναι αρκετή για να κρατά ανάστατους τους πολίτες, οι οποίοι φοβούνται σενάρια αποκάλυψης σαν αυτό της αντίστοιχης ταινίας San Andreas, όπου κυριολεκτικά το 1300 χιλιομέτρων ρήγμα του Σαν Αντρέας σκίζεται στα δύο. Ήταν αρκετά πρόσφατα, τον Αύγουστο, όταν ερευνητές της γεωλογικής υπηρεσίας είπαν ότι το σμήνος που παρατηρήθηκε τότε αύξανε την πιθανότητα να “ξυπνήσει” το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το τωρινό σμήνος κινείται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από αυτό το ρήγμα, η πιθανότητα για μεγάλο σεισμό στην περιοχή έχει αυξηθεί από 1 στις 3.000, που ήταν πριν, στο 1 στις 300. Δηλαδή, οι πιθανότητες να συμβεί η καταστροφή έχουν δεκαπλασιαστεί. Οι προγνώσεις κάνουν, επίσης, λόγο για 10% πιθανότητα σεισμού 5,5 ως 6,9 Ρίχτερ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι