ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ράλι τουρισμού για Covid free νησιά – Σικελία-Κρήτη: σημειώσατε 2

Πιο μπροστά η Ελλάδα από την Τουρκία στις γαλάζιες σημαίες 2021

Όλη η Μεσόγειος διαγκωνίζεται διαφημιστικά για -θεωρητικά- Covid free νησιά και επίσης θεωρητικά για ξέγνοιαστες διακοπές το καλοκαίρι. Με αυτή την αγωνία πιάστηκαν και “στα πράσα” στο λίκνο της Μαφίας Σικελία, αρμόδιοι να παραποιούν αριθμούς νεκρών και κρουσμάτων για να μη μπει η περιοχή στο “κόκκινο”! Μετά τις συλλήψεις δηλώνουν ευλαβικά τα νεότερα: 5.250 θάνατοι για τα πέντε εκατομμύρια κατοίκων του νησιού.

Πολλοί δήμαρχοι νησιών πίεσαν την ιταλική κυβέρνηση να εμβολιάσει κατά προτεραιότητα τους κατοίκους τους για να συμμετάσχει και το δικό τους νησί στην ευρωπαϊκή καμπάνια των πλήρως εμβολιασθέντων, όμως η Σαρδηνία έχει πληθυσμό 1,6 εκατομμύρια και η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει covid free, ακόμα και νησιά των 1.200 κατοίκων. Το Κάπρι στον κόλπο της Νάπολι, υποστήριξε ότι έχει μόνο 14.000 κατοίκους και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα ελληνικά νησιά, τα ισπανικά και την Μάλτα, η οποία εμβολιάσθηκε εν ριπή οφθαλμού.

Οι Ιταλοί υπουργοί Υγείας και Τουρισμού τους απέπεμψαν με το σκεφτικό αφ’ ενός ότι είναι πολλοί, αφ’ ετέρου ότι θα προκαλούνταν ανισότητες με την Βενετία ή την ιταλική Ριβιέρα και εν γένει τους ηπειρωτικούς τουριστικούς προορισμούς. Όσοι μάλιστα έχουν τουριστικές επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ιταλία “κάρφωσαν” τη Σαρδηνία, ότι ενώ είχε ελάχιστα κρούσματα,  χαλάρωσε τα μέρα και τελικά μπήκε στο “κόκκινο”.

Η Ιταλία προηγείται εμβολιαστικά της Ελλάδας με το 20% να έχει λάβει την μια δόση, και το 8,4% την δεύτερη, ενώ η Ελλάδα είναι στο 18% και στο 7,4% αντίστοιχα, η δε Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει κάνει την μια δόση στο 16% και τις δύο δόσεις στο 9,7%. Η Κύπρος είναι στο 14% και 4,9% αντίστοιχα. Πάντως ούτε η Ισπανία με τη Μαγιόρκα και τα Κανάρια νησιά θα προλάβει να τα κάνει covid free και ας προηγείται ελαφρώς (22% έλαβε τη μια δόση και 8,3% την δεύτερη).

Μόνο η Μάλτα προηγείται αισθητά

Οι Σεϊχέλες έχουν εμβολιάσει με δύο δόσεις το 56% του πληθυσμού τους και με μια δόση το 69%, αλλά δεν είναι άμεσοι ανταγωνιστές των ελληνικών νησιών. Το μεσαιωνικό κρατίδιο του Σαν Μαρίνο στην Ιταλία, που ζει μόνον από τον τουρισμό του,  έχει εμβολιάσει το 51% με μια δόση και το 26% με δύο, όμως είναι ηπειρωτικός προορισμός που προϋποθέτει να έχει περάσει ο τουρίστας από την μισή Ιταλία προηγουμένως και κανείς δεν κάθεται εκεί για παραπάνω από δύο-τρεις μέρες, καθώς το βασικό αξιοθέατο είναι το κάστρο του.

Η Σικελία, με τους θανάτους που δηλώνει, είναι στα επίπεδα της Ελλάδας, δηλαδή περίπου 105 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Δεν έχουμε τρόπο να συγκρίνουμε τη Σικελία ευθέως με την Κρήτη που έχει 650.000 πληθυσμό, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα σημειώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, στη βόρειο Ελλάδα, στην κεντρική Ελλάδα και στην Αττική, οπότε είναι βέβαιο ότι η Κρήτη δεν φαίνεται να είναι στην ίδια μοίρα με την Σικελία.

Οι πορτογαλικές Αζόρες διαφημίζονται διακριτικά ως covid free και παρότι δεν ανταγωνίζονται λόγω απόστασης τους μεσογειακούς προορισμούς, εντούτοις είναι πόλος έλξης. Διαβάζοντας την σχετική “διαφήμιση” όμως, διαπιστώνει κανείς ότι μόνο ένα νησάκι των Αζορών είναι Covid free κατηγορίας Καστελλόριζου, με 400 κατοίκους. Η διοίκηση των Αζορών ζήτησε ενίσχυση εμβολίων από τις ΗΠΑ για να εμβολιάσει τους 247.000 κατοίκους των νησιών, καθώς η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να συνδράμει ικανοποιητικά. Η Μάλτα έχει εμβολιάσει το 43% με μία δόση και το 20% με δύο.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει παρόμοια αιτήματα, αλλά η Μαγιόρκα έχει πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους και η “μικρή” Μινόρκα 100.000. Ισπανοί και Ιταλοί, με τουριστικές επιχειρήσεις σε νησιά, γκρινιάζουν ότι προηγούνται στην κούρσα η Σάμος και η Νάξος και η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τα νησιά περισσότερο, όμως όλη η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα  έχουν εμβολιασθεί στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι κάτοικοι πολύ μικρών νησιών, όπως το Καστελλόριζο, ο Κάλαμος και οι Φούρνοι. Σε άλλα έχει γίνει μόνο η πρώτη δόση αλλά ολοκληρώνεται σύντομα η ανοσοποίηση με την δεύτερη:  Ερεικούσσα, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Γαύδος, Χάλκη, Μαθράκι, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος  και Αρκοί. Σε άλλα νησιά, όπως στην Ίο εμβολιάζονται κατά ηλικίες και έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση οι άνω των 60 ετών.

Τα υπόλοιπα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, όπως έχουν προγραμματιστεί στο σχέδιο Ελευθερία είναι τα εξής: Δονούσα, Ελαφόνησος, Σαρία, Κίμωλος, Άνω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Ψαρά, Θύμαινα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Τριζόνια, Ανάφη, Σίκινος, Ψέριμος, Αμμουλιανή, Άγιος Ευστράτιος, Π. Τρίκερι, Σχοινούσα, Γυαλί, Αντικύθηρα, Περιστέρα, Αντίπαξοι, Μαράθι, Δοκός, Καλόλιμνος, Φαρμακονήσι. Οι τουριστικοί κλάδοι Βαλεαρίδων και Σαρδηνίας ζητούν να προηγηθούν στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. μόλις εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και διαμρτύρονται ότι άλλοι τουριστικοί προορισμοί σε Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία έχουν περισσότερη στήριξη στους εμβολιασμούς από τις κυβερνήσεις τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι