Τα self test έδειξαν ρεκόρ κρουσμάτων – 7.000 σε μια ημέρα
03/05/2021Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέσα σε 21 μέρες (από τις 11 Απριλίου που άρχισαν τα self test με πρώτα τα σχολεία, μέχρι και την Πρωτομαγιά), καταγράφηκαν ηλεκτρονικά 1.978.625 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και 51.762 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο, καθώς το αποτέλεσμα στο τεστ ήταν “θετικό”. Τη Μεγάλη Παρασκευή που είχαν δοθεί πάλι συγκεντρωτικά αποτελέσματα για το διάστημα μέχρι τις 30 του μήνα, τα “θετικά” ήταν 44.821 στις 1.892.348 δηλώσεις αποτελέσματος.
Αυτό σημαίνει ότι από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι το Μεγάλο Σάββατο βρέθηκαν άλλοι 6.941 φορείς. Επιπλέον, ο δείκτης θετικότητας ήταν υψηλός, καθώς βρέθηκαν σχεδόν 7.000 κρουσματα σε μόλις 100.000 τεστ. Σε αντίθεση με τα σχολεία, όπου σε 4 ελέγχους σε 370.000 άτομα βρέθηκαν μόνον 2.000 φορείς, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και σε όσους αγόρασαν τεστ για να συμφάγουν με συγγενείς τους το Πάσχα, η θετικότητα το Μεγάλο Σάββατο έφθασε το 7%.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι εικάζεται ότι είναι ασυμπτωματικοί και ότι πρόκειται κυρίως για άτομα της εστίασης (που έπρεπε να κάνουν υποχρεωτικό τεστ για να πιάσουν τη Δευτέρα του Πάσχα δουλειά σε εστιατόρια και καφετέριες), καθώς και για πολίτες που ήθελαν να κάνουν Πάσχα με συγγενείς τους και έκαναν προληπτικά τεστ με δικά τους έξοδα. Σελφ τεστ την περασμένη εβδομάδα άρχισαν βέβαια και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δεν αποτελούν αυτοί την μερίδα του λέοντος στα κρούσματα, αφού δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία και η Πολιτεία τους έδωσε παράταση μέχρι τις 9 Μαΐου.
Τι δείχνουν τα self test
Αφαιρουμένων των μαθητών Λυκείου και των εκπαιδευτικών, απομένουν κατά συνέπεια 49.000 κρούσματα που δεν θα γνώριζαν ότι είναι φορείς. Το συμπέρασμα συνάγεται έμμεσα, γιατί ο ΕΟΔΥ δεν ξεκαθαρίζει πόσα από αυτά τα συνολικά 52.000 αποτελέσματα ήταν από δωρεάν τεστ (δηλαδή υποχρεωτικά και προληπτικά στην ουσία) και πόσα τα πλήρωσαν οι πολίτες από δική τους ανησυχία. Αν ήταν όλα δωρεάν, τότε το πιθανότερο είναι να ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ασυμπτωματικοί και να έκαναν το τεστ στο πλαίσιο του προληπτικού και υποχρεωτικού ελέγχου.
Αν σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα των τεστ που αγόρασαν χιλιάδες πολίτες, επειδή είχαν κάποιο σύμπτωμα θέλησαν να ελεγχθούν “καλού-κακού”, τότε ίσως περιλαμβάνονται και ολιγοσυμπτωματικοί. Εξάλλου, όσοι έχουν βαριά συμπτώματα, κατά κανόνα δεν κάνουν σελφ τεστ, αλλά απευθύνονται σε δημόσια δομή για σιγουριά. Επιπλέον, δεν μειώθηκαν τα τεστ που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, και αυτό πάλι έμμεσα υποδεικνύει ότι αυτά τα 7.000 κρούσματα σε μια μέρα, είναι ολιγοσυμπτωματικά ή ασυμπτωματικά άτομα.
Οι αρμόδιοι δήλωσαν εξαρχής ότι τα αποτελέσματα των self test δεν θα ενσωματώνονται στην καθημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ. Αν όμως μοιράσουμε αυτά τα 52.000 κρούσματα σε 20 ημέρες, προσθέτοντάς τα στα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ από δομές με μοριακό έλεγχο και rapid test, τότε (2.600+2.000 κατά μέσο όρο το τελευταίο διάστημα) φτάνουμε στα 4.600 κρούσματα ημερησίως.