ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ρίχνει δέντρα η “Αθηνά” – Πότε υποχωρεί

Ρίχνει δέντρα η "Αθηνά" – Πότε υποχωρεί

Έντονα προβλήματα έχει προκαλέσει σε όλη την Ελλάδα από προχθές το βράδυ το κύμα κακοκαιρίας “Αθηνά”, που όπως αναμενόταν έφθασε και στην Αθήνα. Στην Αττική προβλέπονται έντονα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα και εν συνεχεία εξασθένιση, ενώ αύριο θα σημειώνονται μόνο σποραδικές βροχές.

Τα ξημερώματα η κακοκαιρία χτύπησε την Θεσσαλονίκη και οι ισχυροί άνεμοι έριξαν έξι δέντρα, ενώ ζημίες προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, με βράχους να πλακώνουν ΙΧ και δέντρα να πέφτουν σε σχολεία. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα, σύμφωνα τις προβλέψεις της ΕΜΥ, μέσα από το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε για βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στη Μακεδονία, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη.

Σε περιοχές των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Πιερίας και Ημαθίας οι βροχές θα έχουν και αυξημένη διάρκεια, ενώ στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνονται και αυτές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Βροχές αναμένονται και στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στην Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες.

Αναφορικά με την Αττική, αναμένονται βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες θα εκδηλώνονται μέχρι νωρίς το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 7 Μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 4-6 μποφόρ. Στην Αττική οι άνεμοι θα είναι σήμερα σε ένταση 3-5 Μποφόρ και πρόσκαιρα 6.

Ζημίες και προβλήματα

Χθες η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στην Κέρκυρα, στους Παξούς, στη Ζάκυνθο, στην Ήπειρο, στην Άρτα και στα Γιάννενα. Σήμερα συνεχίζει να επηρεάζει τα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο, αλλά ήδη επεκτάθηκε και στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, στη Μακεδονία, ενώ από το μεσημέρι θα επηρεάσει βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Σφοδρές καταιγίδες σημειώθηκαν χθες στο νησί της Κέρκυρας. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυλές των σπιτιών πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο. Εκεί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 130 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 37 περιπτώσεις κυρίως για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και αφαιρέσεις αντικειμένων

Πλημμύρισαν χωριά και σημειώθηκαν και πολλές κατολισθήσεις. Βράχος καταπλάκωσε ΙΧ αλλά ο επιβαίνων δεν τραυματίσθηκε, ενώ οι άνεμοι ξήλωσαν τον ξύλινο ναυαγοσωστικό πύργο στον Ύψο (16 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας). Δέντρο έπεσε στο στέγαστρο του προαυλίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, προκαλώντας υλικές ζημιές.

kerkyra_pyrgos

Επίσης αρκετά σημεία της περιφέρειας του νησιού με κύριες περιοχές τον Άη Γόρδη, τον Άγιο Ματθαίο και τη Στρογγυλή αντιμετώπισαν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Κλειστά παρέμειναν χθες, λόγω κακοκαιρίας όλα τα σχολεία στην Κέρκυρα και τους Παξούς ενώ σήμερα επειδή αναμενόταν ύφεση, αποφασίσθηκε να λειτουργήσουν κανονικά.

Πότε υποχωρεί η “Αθηνά”

Στο πέρασμά της η “Αθηνά” προκάλεσε πολλά προβλήματα και στο αεροδρόμιο “Ιωάννης Καποδίστριας” καθώς, λόγω χαμηλής ορατότητας, σήμερα δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν τέσσερις πτήσεις. Όσον αφορά στις θαλάσσιες συγκοινωνίες στην Κέρκυρα, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ δεμένα παραμένουν στα λιμάνια τα πλοία ανοιχτού τύπου.

Κατολίσθηση σημειώθηκε χθες το βράδυ και στη Ζάκυνθο, στην περιοχή Νεραντζούλες, σε περιοχή που είχε καεί το καλοκαίρι. Ο δρόμος έκλεισε για δύο ώρες. Προβλήματα ανέκυψαν και στην Ηλεία, όπου σημειώθηκαν τοπικές διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τοπικά και κάποια μικροπροβλήματα. Έως τις 18:00 χθες το απόγευμα, τα ύψη βροχόπτωσης ξεπέρασαν τα 120 χιλιοστά, όπως καταγράφηκε στους μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονται στην Κέρκυρα και στην Άρτα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για αύριο Σάββατο προβλέπονται στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, ενώ από το μεσημέρι καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 7 Μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί και στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα κεντρικά και τα βόρεια θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς, στη νότια νησιωτική χώρα τους 26 με 28 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι