Ρήγματα στην ψηφοφορία για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

default image

Με ευρύτατη πολιτική συναίνεση υπερψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία. Με διευρυμένη πλειοψηφία, αλλά και με διαφοροποιήσεις, ψηφίστηκε, σε ονομαστική ψηφοφορία, και το άρθρο 8, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι.

Πρόκειται για το άρθρο, το οποίο προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις από τους επικριτές, αλλά και από τους υποστηρικτές του, ενώ η συζήτηση επ’ αυτού, στον δημόσιο λόγο, επικάλυψε πολλές φορές την τελευταία εβδομάδα όλα τα άλλα σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Όλη αυτή η συζήτηση, που προηγήθηκε της συζήτησης στην Βουλή, έφερε στο φως πτυχές της ελληνικής κοινωνίας και διαμετρικά αντίθετες απόψεις, οι οποίες συναντώνται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυοφορούνται σε όλα τα τμήματα του πολιτικού φάσματος.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των απόψεων η μανιχαϊστική αντίληψη με την οποία προσεγγίζουν το πράγματι σοβαρό θέμα της αναδοχής. Ακούστηκε για παράδειγμα ότι «κάθε αναδοχή στερεί από ένα άτεκνο ζευγάρι μία υιοθεσία». Άποψη εντελώς λανθασμένη, αφού το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τις βασικές αρχές και διατάξεις του, έρχεται να βάλει τέλος, ή τουλάχιστον να προκαλέσει σοβαρές ρωγμές σε ένα καθεστώς για την υιοθεσία, το οποίο έχει δικαιολογημένα χαρακτηριστεί από πολλούς ως “απαράδεκτο”.

Είναι το καθεστώς που έχει κατηγορηθεί, ότι με τους υπερβολικούς περιορισμούς που θέτει, στερεί από πολλά άτεκνα ζευγάρια την χαρά της απόκτησης ενός παιδιού με υιοθεσία. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που κατά καιρούς υποστήριξαν, ότι αυτοί οι υπερβολικοί περιορισμοί και οι χρονοβόρες διαδικασίες έχουν ωθήσει κατά καιρούς άτεκνα ζευγάρια, να στραφούν προς τα κυκλώματα αγοραπωλησίας ανθρώπινης ζωής για να αποκτήσουν ένα παιδί.

Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά. Τα έχουν θίξει πολλές φορές αρμόδιοι παράγοντες και κοινωνικοί φορείς. Η ευρύτατη πολιτική συναίνεση, με την οποία η Βουλή ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αν μη τι άλλο δείχνει, ότι και το πολιτικό σύστημα έχει κατανοήσει την ουσία του προβλήματος.

Το επίμαχο άρθρο 8

Τα πράγματα, ωστόσο, περιπλέκονται με το άρθρο 8, το άρθρο που δίνει την δυνατότητα και σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το άρθρο πέρασε τελικά, καθώς από τους συνολικά 264 βουλευτές που ψήφισαν, υπέρ τάχθηκαν 161 και κατά 103. Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις που υπήρξαν από τις επίσημες κομματικές θέσεις έρχονται να δώσουν συνέχεια σε εκείνον τον δημόσιο λόγο που προϋπήρξε της συζήτησης στη Βουλή και αντικατοπτρίζει τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας για το ζήτημα.

Οι  ενστάσεις πολλών διαφωνούντων βουλευτών επικεντρώνονταν στις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη ενός παιδιού το μεγάλωμά του σε ένα περιβάλλον χωρίς τα φυσικά πρότυπα «πατέρας» και «μητέρα». Αντιθέτως, οι υποστηρικτές επικέντρωναν στην «άρση των διακρίσεων». Δεν έλειψαν βέβαια οι φωνές που με τον άλφα ή βήτα τρόπο δαιμονοποίησαν, με μια κλιμάκωση ανάλογη της ιδεολογικής προέλευσής τους, την αντίθεση άποψη.

Διεργασίες και διαφοροποιήσεις υπήρχαν σε όλα τα κόμματα. Όμως, οι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ), σε συνδυασμό με την επίσημη θέση των ΑΝΕΛ για καταψήφιση του επίμαχου άρθρου, δημιούργησαν κλυδωνισμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία. Τελικά παρενέβη ο πρωθυπουργός, σε μια συζήτηση που είχε και υψηλούς τόνους, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «συνολικά το ζήτημα, έχοντας έναν αυτονόητο στόχο: Κανένα παιδί στο περιθώριο. Κανένα παιδί σε ίδρυμα».

Πως ψήφισαν αρχηγοί και βουλευτές

Η επίσημη γραμμή των κομμάτων για την επίμαχη διάταξη ήταν:

  • Υπέρ: ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι
  • Κατά: ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Κατά την ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, όμως, διαπιστώθηκε ότι από τους πολιτικούς αρχηγούς υπερψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Θόδωρος Παραστατίδης, ενώ απουσίαζαν οι: Σταύρος Κοντονής (δεν πρόλαβε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο υπουργείο), Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης (είχε ζητήσει την απόσυρση του άρθρου), Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά.

Από τους ΑΝΕΛ δεν ακολούθησαν την γραμμή και υπερψήφισαν ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ απουσίαζε η Έλενα Κουντουρά.

Από τη ΝΔ, παρά την αντίθετη γραμμή, υπερψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως, αλλά και η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου. Απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και οι Νίκος Δένδιας , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης , Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης.

Από τη ΔΗΣΥ απουσίαζαν οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Τσελέπης. Από δε το ΚΚΕ απουσίαζαν οκτώ βουλευτές, ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και η Λιάνα Κανέλη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι