ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-Βελόπουλου για τον Έβρο – Τί ζητά ο Άρειος Πάγος

Την παραπομπή βουλευτή της Ελ. Λύσης στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την παραπομπή του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, κ. Παράσχου Παπαδάκη, στην αρμόδια Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, με επιστολή που κατέθεσε προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, και τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, Επειδή, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παράσχος Παπαδάκης στις 21.8.2023 ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το κάτωθι κείμενο: <<Σοβαρές πληροφορίες για λαθρομετανάστες που παρακωλύουν το έργο των πιλότων.. καλώ τα μέλη του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα να λάβουμε μέτρα… να είστε σε εγρήγορση για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά… ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ.. ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΥΡΙΟΙ!! >>.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 2 περ. ε του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι Βουλευτές οφείλουν: ε) να συμβάλλουν στην αποτροπή εκδηλώσεων μίσους κατά προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων τους, του φύλου τους, της ηλικίας τους, της αναπηρίας τους ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Καταθέτω την παρούσα αναφορά ώστε να λάβετε γνώση και να λάβετε την απαραίτητη πρωτοβουλία για να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την παραπομπή του κ. Παπαδάκη στην αρμόδια Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας».

Απάντηση της Ελληνικής Λύσης 

Απάντηση στην επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έδωσε η Ελληνική Λύση. Εν προκειμένω, «ο προσωρινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλάβει ότι ο Έβρος δεν είναι ούτε Δήμος Θέρμης ούτε Εκάλη και Κολωνάκι, αλλά το τελευταίο οχυρό της χώρας πριν την Τουρκία. Ο ‘προσωρινός’ κ. Φάμελλος ας επισκεφθεί πρώτα τον Έβρο να μιλήσει με κατοίκους και μετά από την ασφάλεια του κλιματιζόμενου γραφείου του, ας στείλει όσες ‘επιστολές’ επιθυμεί. ‘Αλλωστε και με δική του υπογραφή, ‘χωρίς τουφεκιά’, παρέδωσαν, αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ, το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης καταλήγει με την αναφορά ότι «δεν θα αποδώσουμε στην ‘ελληνοφοβία’ που διακατέχει κάποιους, την επιστολή του προσωρινού προέδρου, αλλά στην απουσία του επί πέντε μέρες από την περιοχή. Ως προσωρινός πρόεδρος, όταν θα επισκεφθεί τον Έβρο, ας επαναλάβει ενώπιον των κατοίκων του ‘Αβαντα και των υπολοίπων κατεστραμμένων χωριών τα όσα είπε για το βουλευτή της Ελληνικής Λύσης».

Σε ανακοίνωσή της για τις δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, η Ελληνική Λύση αναφέρει ότι «η χειρότερη κυβέρνηση της ιστορίας, μεταθέτει τις ευθύνες της, στο “χειρότερο καλοκαίρι της ιστορίας”» και προσθέτει: «Θα ήταν λοιπόν καλύτερο να παραιτηθούν τώρα».

Τί υποστηρίζει ο συλληφθείς οδηγός

Στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης κρατείται ο ιδιοκτήτης του οχήματος, στο τρέιλερ του οποίου κρατούνταν παράνομα 13 παράτυποι μετανάστες νεαρής ηλικίας, συριακής και πακιστανικής καταγωγής. Σάλος έχει ξεσπάσει και κατακραυγή για την ρατσιστική πράξη, ενώ στα social media αναρίθμητες είναι οι αναρτήσεις για την απαγωγή. Παρέμβαση είχαμε σήμερα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Το περιστατικό έγινε χθες το απόγευμα, κοντά στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα αποκαλύφθηκε από ανάρτηση του θλιβερού πρωταγωνιστή, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στον Άβαντα, όπου εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους σε παράπηγμα που κάηκε 18 μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος και δράστης αυτής της αποτρόπαιας πράξης είναι αλβανικής καταγωγής. Εκτός αυτού προσήχθησαν και κρατούνται δύο Έλληνες, οι οποίοι φέρονται να τον συνέδραμαν.

Ο δικηγόρος του συλληφθέντα, Βασίλης Δεμίρης, σε δήλωσή του αναφέρει πως ο πελάτης του και η οικογένειά του έχουν γίνει αποδέκτες απειλών, πως… έδωσε νερό στους ανθρώπους που έβαλε στο τρέιλερ και πως δεν άσκησε βία κατά των αλλοδαπών, ούτε πως η πράξη του πελάτη του είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Μήνυμα μισαλλοδοξίας 

Ο δράστης στην επίμαχη ανάρτησή του αναφέρει ότι πρόκειται για «25 κομμάτια» τα οποία βρίσκονται κλειδωμένα στην καρότσα ενός τρέιλερ. Μάλιστα κατηγορεί τους μετανάστες για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στο μήνυμά του ακούγεται να λέει τα εξής: «Κοιμόμαστε. Μια βόλτα από τη Χηλή και έχω φορτώσει 25 κομμάτια έχω μέσα στο τρέιλερ. Ωπ, βλέπετε; 25 κομμάτια τα μπ….. Έχει γεμίσει όλο το βουνό. Όλο το βουνό έχει γεμίσει γ… την τρέλα τους μέσα. Αυτοί είναι ορκισμένοι να μας κάψουν. Γεμάτα τα πουρνάρια. Παντού. Αυτό σας λέω, οργανωθείτε, βγείτε όλοι να τους μαζέψουμε, θα μας κάψουν. Αυτό σας λέω μόνο».

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Να ερευνήσει το ενδεχόμενο οι καταστροφικές πυρκαγιές να οφείλονται σε οργανωμένη εγκληματική δράση αλλά και να αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, ζητεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών βάζοντας στο κάδρο συγκεκριμένα αδικήματα υπό έρευνα όπως είναι η συγκρότηση ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που μπορεί να κρύβεται πίσω από τους εμπρησμούς. Στο άλλο σκέλος της παραγγελίας της για τους μετανάστες, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί να διερευνηθούν σοβαρά αδικήματα όπως βιαιοπραγία, έκθεση σε κίνδυνο και αρπαγή.

Η κ. Αδειλίνη αναφέρει χαρακτηριστικά στην παραγγελία της:

«1. Ως προς τις καταστροφικές για τις ανθρώπινες ζωές, τον εθνικό δασικό πλούτο, τις περιουσίες κ.λπ. πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στην περιφέρειά σας, να διερευνήσετε τα αίτια αυτών, σύμφωνα και με την με αρ. πρωτ. 5553 από 25/7/2023 παραγγελία μας, μεταξύ των οποίων και τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή διάπραξη του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1, 2 ΠΚ συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού (άρθρα 264 παρ.1 και 265 παρ.1 στοιχ. β, γ ΠΚ) και

2. Ως προς τα καταγγελόμενα στα ανωτέρω συνημμένα δημοσιεύματα, να διερευνήσετε την τέλεση εγκλημάτων, όπως της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λπ. (άρθρο 184 παρ.2 ΠΚ), καθώς και της έκθεσης (άρθρο 306 παρ.1 ΠΚ) και αρπαγής κατά συρροή, τετελεσμένης ή και σε απόπειρα (άρθρα 94 παρ.1, 322 παρ.1α ΠΚ) σε συνδυασμό με το άρθρο 82 Α ΠΚ. Σχετικώς να μας ενημερώσετε».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. 

Οι συλληφθέντες παραπέμπονται στην Δικαιοσύνη. Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει πως σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές Αρχές, «επιχειρεί εντατικά και συστηματικά για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, μεριμνώντας παράλληλα για την τήρηση της νομιμότητας και αποσκοπώντας στο δραστικό περιορισμό του προβλήματος».

»Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της» καταλήγει στη σχετική ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι