ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σάλος με το Συνέδριο Γονιμότητας – Ποιοί και γιατί απέσυραν τη στήριξή τους

άλος με το Συνέδριο Γονιμότητας – Ποιοί και γιατί απέσυραν τη στήριξή τους

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το προωθητικό βίντεο που δημοσιεύθηκε για το συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “πήραν φωτιά”. Κάποιοι χαρακτήρισαν σεξιστικό το διαφημιστικό, ενώ ο σάλος που δημιουργήθηκε οδήγησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την αιγίδα της από το συνέδριο. Επιπρόσθετα, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποχώρησαν από χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου, όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος.

Από μεριάς των διοργανωτών ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος έκανε τις δικές του δηλώσεις αναφορικά με το ζήτημα σε πρωινή εκπομπή. «Αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές. Οι γυναίκες στη σύγχρονη ζωή φτάνουν σε ηλικίες πάνω από τα 40 για να αποκτήσουν παιδί. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με γυναίκες 40-45 που δεν γνωρίζουν τα όρια που θέτει η φύση. Θυμάμαι γυναίκα που με επισκέφθηκε –όμορφη και με καριέρα–, ήθελε παιδί και όταν της ανακοίνωσα ότι έχει μπει σε εμμηνόπαυση δεν το ήξερε».

Εν συνέχεια, δεν έκρυψε την απογοήτευση και τη στεναχώρια του για τις εξελίξεις και τη διάσταση που έχει πάρει το ζήτημα. Για τον λόγο, ο ίδιος και οι υπόλοιποι διοργανωτές του συνεδρίου, σκέφτονται σοβαρά όπως δήλωσε να ακυρώσουν τη διοργάνωση. Την άποψή της για το θέμα εξέφρασε μέσω του λογαριασμού της στα σόσιαλ μίντια και η εμπνεύστρια του σποτ, η δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου. «Αυτό το κείμενο έχει τη δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ’ αυτό το κείμενο έχω γράψει όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά», γράφει η δημοσιογράφος.

Η ανάρτηση συνεχίζει ως εξής «Αυτές τις ερωτήσεις, που έχω βάλει ως ερινύες στο σποτ, τις έχω δεχτεί άπειρες φορές στη ζωή μου… η ειρωνεία είναι ότι τις έχω δεχτεί και από ανθρώπους που σηκώνουν το δάχτυλο και με καταδικάζουν που τις έγραψα. Θέλετε να μου πείτε πως μόλις μια γυναίκα περάσει τα 40 δεν είναι η πρώτη ερώτηση που της κάνουν; Ακόμα και στην τηλεόραση. Αυτή είναι η δουλειά μου, είμαι δημοσιογράφος και έχω γράψει παρά πολλά κείμενα μετά από έρευνα».

»Τα ιατρικά δεδομένα μιλούν ξεκάθαρα πως η έλλειψη γνώσης είναι ένας από τους βασικούς λόγους της γυναικείας υπογονιμότητας. […] Στο κοινωνικό μήνυμα έχω τονίσει δύο λέξεις: “Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος!” και φυσικά “Αν ονειρεύεσαι να κάνεις τη δική σου οικογένεια…” Μπορεί να ονειρεύεσαι κάτι άλλο στη ζωή σου. Απλά ενημερώσου! Αυτό τονίζει το μήνυμα, να διώξεις τις ενοχές που σου φορτώνουν οι άλλοι και φυσικά να ενημερωθείς σωστά! Προσπαθήστε να βλέπετε και να κρίνετε σωστά ακόμα κι αν υπάρχει πολύ σκοτάδι», καταλήγει η δημοσιογράφος.

Επίσημες αντιδράσεις

Κατόπιν της δημοσιοποίησης του βίντεο και των αντιδράσεων που ακολούθησαν, το γραφείο της Προέδρου, ανέφερε ότι «H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα από το “1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές” που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021».

Το μήνυμα του υφυπουργού ήρθε μέσω Twitter και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας».

Εκτός των επίσημων κρατικών φορέων που απέσυραν τη συμμετοχή τους στο συνέδριο, μια σειρά από καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και παρουσιαστές ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Ανάμεσα σε αυτούς η Ναταλία Γερμανού, η Καίτη Γαρμπή, η Ράνια Θρασκιά, η Ναταλί Κάκαβα και άλλοι. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν προσκληθεί και αποδεχτεί να συμμετέχουν στη διαφημιστική προβολή του συνεδρίου.

Τι περιλαμβάνει το σποτ

Η Καίτη Γαρμπή έδωσε μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οργισμένη απάντηση στα όσα προβάλλει το σποτ. «ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί» έγραψε μεταξύ άλλων η τραγουδίστρια, αναφερόμενη στην ίδια και το σύζυγό της, επίσης τραγουδιστή, Διονύση Σχοινά.

Το επίμαχο βίντεο έχει πρωταγωνίστρια μια γυναίκα η οποία λόγω σπουδών και δουλειάς, “ξέχασε” τα άλλα της καθήκοντα, τα μητρικά. «Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”. Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου» είναι τα λόγια της πρωταγωνίστριας στο διαφημιστικό σποτ.

«Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”». Και ακολουθεί η απάντηση από την αφήγηση του βίντεο που λέει «Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα». Τα σχόλια κάτω από το βίντεο δεν άργησαν να γεμίσουν από δυσαρεστημένους χρήστες. Δείτε παρακάτω το επίμαχο σποτ:

Πάντως, και πριν την ανάρτηση του βίντεο, δεν ήταν λίγα τα αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με τη λίστα συμμετεχόντων στο εν λόγω συνέδριο, στην οποία περιλαμβάνονταν και αρκετοί ιεράρχες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι