Σαρώνει ο κορωνοϊός – Νέο ρεκόρ θανάτων

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης – Η άρνηση των κλινικαρχών, παρασκήνιο και αντιδράσεις, Βαγγέλης Σαρακινός

Νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων καταγράφηκε σήμερα, καθώς ο κορωνοϊός σαρώνει, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια ώρα κυβέρνηση και πρωθυπουργός επισημαίνουν ότι είναι μονόδρομος η πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων και εκφράζουν την ελπίδα για άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ήταν σήμερα Κυριακή, λίγο κάτω από τα 2.000. Συνολικά καταγράφηκαν 1.914 νέες μολύνσεις , ενώ σημειώθηκε νέο θλιβερό ρεκόρ με 35 νεκρούς σε ένα 24ωρο και 228 διασωληνωμένους. Από τα σημερινά κρούσματα τα 39 εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 56698, εκ των οποίων το 54,2% άνδρες. Από αυτά τα 4.429 (7.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.678 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 35 θανάτων (το Σάββατο ήταν 34) ο συνολικός αριθμός των νεκρόων από κορωνοϊό στη χώρα ανέρχεται στους 784. Ήδη από το μεσημέρι είχε γίνει γνωστό, άλλωστε, ότι από τα ξημερώματα, σήμερα Κυριακή είχαν χάσει τη ζωή τους, μέσα σε λίγες ώρες, 16  άνθρωποι, οι 14  από τους οποίος σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Κατερίνης και της Δράμας.

Σαρώνει ο κορωνοϊός 

Η Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ τίμημα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το Σάββατο εισήχθησαν για νοσηλεία 21 άτομα στο 424 Στρατωτικό Νοσοκομείο και άλλα 57 στο ΑΧΕΠΑ. Στο δεύτερο μάλιστα έγινε και εκκένωση κλινικών προκειμένου να ενταχθούν μέχρι την επόμενη εφημερία, την ερχόμενη Τρίτη, συνολικά 62 νέες απλές κλίνες Covid-19.

Σημειώνεται ότι οι ΜΕΘ-Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται και τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124. Από αυτές οι 93 είναι κατειλημμένες και οι 31 κενές (ποσοστό 25%). Την ίδια ώρα, άλλοι έντεκα ασθενείς με κορωνοϊό μπήκαν το Σάββατο για νοσηλεία στο νοσοκομείο Σερρών, ενώ 48 εισαγωγές έγιναν στο νοσοκομείο Δράμας, στο οποίο νοσηλεύονται ήδη 71 ασθενείς με Covid-19.

Εντωμεταξύ, αν και η χώρα βρίσκεται μόλις στη δεύτερη ημέρα του lockdown έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου στις 30 Νοεμβρίου, όπως έχει οριστεί αρχικά, να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα η οποία δεν αναμένεται να είναι χωρίς περιορισμούς, αφού όπως είπε ο πρωθυπουργός θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, υγιεινή και αποστάσεις.

Η θνητότητα στις ΜΕΘ 

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη δύσκολη συγκυρία και την ανάγκη έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης και υπερασπίστηκε τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι ο μόνος δρόμος για «να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο και να κάνουμε Χριστούγεννα», τα οποία, όπως είπε «σίγουρα θα είναι διαφορετικά» από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει με «έξυπνο τρόπο το Δεκέμβριο», σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας θα γίνει «σταδιακά».

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και παίρνουν ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο με λίγες εβδομάδες lockdown κατάφερε να μειώσει τα κρούσματα από τις 10.000 που ήταν σε τριψήφιο αριθμό. Αυτό ανέφερε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, «η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες». Πρόσθεσε πάντως ότι «η μάσκα για τον κορωνοϊό θα μας συνοδεύσει σίγουρα μέχρι την άνοιξη».

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στις ΜΕΘ, τόνισε ότι ακόμα και αν είχαμε έναν μαγικό τρόπο να τις δεκαπλασιάσουμε θα εξακολουθούσαμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της θνητότητας των ασθενών. Εξήγησε μάλιστα ότι από τους διασωληνωμένους με Covid σε ΜΕΘ, το 40-43% πεθαίνουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι