Σαρώνουν οι αντιεμβολιαστές και ο ιός στα Βαλκάνια
08/11/2021Αν και θεωρούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα, δεν έχουμε δει τι συμβαίνει στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, όπου είναι ανεμβολίαστο στην πρώτη το 80% και στην δεύτερη το 70%. Ειδικά η δεύτερη είναι στην κατάσταση που ήταν στις αρχές της πανδημίας η Λομβαρδία, με τους νεκρούς να σωρεύονται και το κράτος να ψάχνει ΜΕΘ σε γειτονικές χώρες. Και ενώ η πολιτεία είχα καταργήσει ακόμα και την χρήση μάσκας, τώρα τις επανέφερε και απαγόρευσε από προχτές και την κυκλοφορία τις βραδινές ώρες.
Η Ρουμανία, με πληθυσμό 19 εκατομμύρια, έχει εδώ και 10 μέρες 500 θανάτους την ημέρα και η Βουλγαρία, με περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού (6,9 εκατομμύρια) καταγράφει 200-300 νεκρούς ημερησίως. Η δε Ρουμανία ήδη από το 2016 προβλημάτιζε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς ήταν από τα κράτη με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού για την ιλαρά.
Οι δημοσκοπήσεις στις δύο χώρες δείχνουν ότι και οι δύο λαοί θεωρούν ότι «οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον κορονοϊό υπερβάλλουν ως προς τον κίνδυνο». Θα περίμενε κανείς ότι με τόσες απώλειες (η Ρουμανία έχει 50.155 νεκρούς και η Βουλγαρία με 26.005), ο κόσμος θα είχε πλέον άλλη αντίληψη. Όμως αυτό τελικά δεν ισχύει.
Ακόμα και στην Γερμανία, το χαμηλότερα ποσοστό εμβολιασμού καταγράφεται στην Θουριγγία και στην Σαξονία, οι οποίες είχαν τους περισσότερους νεκρούς κατά τα προηγούμενα κύματα. Συγκεκριμένα, στις αρχές Σεπτέμβρη, η Βρέμη που είχε τους λιγότερους θανάτους ήταν εμβολιαστικά καλυμμένη σε ποσοστό 70%, ενώ η Σαξονία και η Θουριγγία ήταν μόλις στο 50%. Σε αυτές τις περιοχές έχει και μεγαλύτερη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα AFD, αλλά ειδικά στη Σαξονία όπως σε όλη την πρώην ανατολική Γερμανία, στην Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ίσως έπαιξαν ρόλο και οι μνήμες το προηγούμενο καθεστώς.
Οι μνήμες από το προηγούμενο καθεστώς
Τα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού, για να εμβολιάζει ο κόσμος τα παιδιά του, το κράτος έλεγε «όποιος δεν τα εμβολιάζει, είναι εχθρός του κομμουνισμού και της κοινωνίας». Η τότε υγειονομική διαχείριση και οι υποχρεωτικοί παιδικοί εμβολιασμοί ίσως άφησαν τραυματικές εμπειρίες και αρνητισμό προς τις κυβερνητικές επιταγές.
Στα Βαλκάνια παράλληλα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πολλοί πιστεύουν ότι έχουν κολλήσει και πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά ή ήπια. Ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι αυτές οι χώρες πέρασαν το πρώτα κύματα ήπια. Η πανδημία τις χτύπησε ουσιαστικά το φθινόπωρο του 2020. Ίσως το γεγονός ότι σχεδόν μέχρι τον Νοέμβρη του 2020 είχαν ελάχιστους θανάτους, τους έκανε να πάρουν την πανδημία αψήφιστα.
Τώρα που πλέον η μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει όλα τα Βαλκάνια, αλλάζουν όλα. Στη Ρουμανία που είχαν 8.000 κρούσματα και 100-150 θανάτους την ημέρα στο προηγούμενο κύμα, τώρα έχουν 16.000 κρούσματα την ημέρα και 500 νεκρούς. Έχουν πεθάνει 15.000 άνθρωποι μέσα σε ένα μήνα.
Στη Βουλγαρία, στο αμέσως προηγούμενο κύμα είχαν 4.000 κρούσματα και 140 θανάτους την ημέρα. Τώρα έχουν 6.000 κρούσματα και 300 θανάτους. Και στις δύο χώρες υπάρχει και έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση. Όμως ακόμα και όταν ανακοινώνονται οι θάνατοι ή τα κρούσματα, ο κόσμος πλέον δυσπιστεί.
Ποια κόμματα χαϊδεύουν αυτιά
Ρόλο έπαιξε και το πολιτικό κλίμα στις δύο χώρες. Στη Βουλγαρία υπάρχει πολιτική αστάθεια και εναλλαγή κυβερνήσεων, ενώ στη Ρουμανία συνέπεσαν με την πανδημία σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς, με διαδηλώσεις και πολλές συγκρούσεις. Με την πολιτική αστάθεια, κανένα κόμμα δεν ήθελε “να χαλάσει καρδιές” με καμιά μερίδα ψηφοφόρων προτείνοντας δυσάρεστα μέτρα.
Επιπλέον, στη Ρουμανία γίνεται το 10% των τεστ που γίνονται στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία το 20%. Δηλαδή η ιχνηλάτηση είναι μηδαμινή. Στην Αλβανία η εμβολιαστική κάλυψη έχει κολλήσει επίσης στο 30%, αλλά έχει καταγράψει μόνον 3.000 θανάτους και στην τρέχουσα περίοδο, πεθαίνουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνον 6 την ημέρα, τα δε κρούσματα είναι 500 ημερησίως.
Από την άλλη, η Αλβανία είναι μια σχετικά αραιοκατοικημένη χώρα με μόλις 2,8 εκατ. πληθυσμό, από τους οποίους κυριολεκτικά αμέτρητοι ζουν σε άλλες άλλες χώρες ως μετανάστες. Τέλος, τα επιδημιολογικά τους στοιχεία δεν είναι και τόσο έγκυρα, οπότε σαφής εικόνα δεν υπάρχει.
H Σερβία, από την οποία πλέον δεν έχουμε πολλούς μετανάστες, αν και ξεκίνησε δυναμικά, κόλλησε κι αυτή στο 43% όσον αφορά στους εμβολιασμούς. Είναι σε λίγο χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, γιατί ναι μεν έχει 6.000 κρούσματα και 60 θανάτους την ημέρα σαν τη χώρα μας, αλλά έχει μικρότερο πληθυσμό (6,9 εκατομμύρια)
H Ουγγαρία έχει ίδιο πληθυσμό και εμβολιαστική κάλυψη με την Ελλάδα, αλλά εκεί χρησιμοποιήθηκε επίσης το Sputnik και το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm. Καταγράφει 5.000-7.000 κρούσματα και σημειώνονται 70-100 θάνατοι ημερησίως την τελευταία εβδομάδα. Οι Ούγγροι πάντως είχαν καταργήσει την χρήση μάσκας ακόμα και στα μέσα μεταφοράς επειδή είχαν μηδενίσει τους θανάτους τον Ιούνιο. Όμως, τώρα υποχρεώθηκαν να τις επαναφέρουν,