ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σαρώνουν οι ιώσεις του αναπνευστικού

Σαρώνουν οι ιώσεις του αναπνευστικού, Όλγα Μαύρου

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στις ιώσεις του αναπνευστικού που μοιάζουν με γρίπη, χωρίς απαραιτήτως όμως να πρόκειται για γρίπη. Ο ΕΟΔΥ διαπιστώνει διπλασιασμό των ασθενών με ιώσεις, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Πάντως, μέχρι στιγμής στην χώρα μας έχουμε μόνον πέντε περιστατικά γρίπης που χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και έναν θάνατο ευπαθούς ατόμου, ενός 78χρονου με χρόνια νοσήματα. Η περίοδος της γρίπης στην Ελλάδα ουσιαστικά αρχίζει μετά τα μέσα Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, οπότε είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι στα φαρμακείο υπάρχει διπλό τεστ που θεωρείται σχετικά αξιόπιστο και το οποίο δείχνει αν έχει κάποιος προσβληθεί από γρίπη ή από κορονοϊό. Αν και τα κρούσματα γρίπης στους ενηλίκους δεν έχουν αρχίσει ακόμη να αυξάνονται αλματωδώς, εντούτοις είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί κι αυτό, καθώς έχουμε εδώ και 15 μέρες πολλά κρούσματα γρίπης σε βρέφη και παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών. Λογικά, όταν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές θα μειωθούν τα κρούσματα στις παιδικές ηλικίες και θα κινδυνεύουν λιγότερο και οι τυχόν ευπαθείς ηλικιωμένοι συγγενείς.

Όμως αν εν τω μεταξύ η γρίπη έχει αρχίσει τον “κανονικό” της κύκλο, θα αρχίσουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και τα κρούσματα γρίπης στους ενηλίκους. Ένας βασικός λόγος είναι και οι οικογενειακές γιορτές στα τέλη Δεκεμβρίου, που διασπείρουν σημαντικά τον ιό. Η γρίπη στη χώρα μας κορυφώνεται το Γενάρη και το Φλεβάρη. Υπήρχαν χρονιές που είχαμε 200 νεκρούς από γρίπη και άλλες, που χάσαμε μόνο 40. Το 2020 είχαμε 233 σοβαρά περιστατικά που χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και σημειώθηκαν 116 θάνατοι. Χειρότερος ήταν ο χειμώνας του 2015/2016, όταν χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και καταγράφηκαν 197 θάνατοι.

Από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σχετικά με την γρίπη, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας επιτήρησης της νόσου, φαίνεται ότι αυξήθηκαν κάθετα οι επισκέψεις σε γιατρούς από ασθενείς με ιώσεις που μοιάζουν με γρίπη (γριπώδεις συνδρομές). Αν και όλες αυτές οι ιώσεις στην συντριπτική πλειοψηφία τους μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι δεν οφείλονται στον ιό της γρίπης, εντούτοις ταλαιπωρούν τον οργανισμό με πυρετό και μυαλγίες. Όπως φαίνεται στον ανωτέρω πίνακα, η κόκκινη γραμμή που δείχνει την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων “εκτινάχθηκε” μέσα μόλις μια εβδομάδα. Από την άλλη, η σύγκριση με το 2021 (μπλε γραμμή) δεν έχει ιδιαίτερο νόημα γιατί λόγω των μέτρων η παρουσία της γρίπης πέρσι το χειμώνα ήταν μηδαμινή.

Τί ισχύει με το εμβόλιο

Να αναφέρουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας για τους ευάλωτους, παρότι η αποτελεσματικότητά του δεν είναι απόλυτη. Προστατεύει σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων, εντούτοις εξίσου σημαντικό ποσοστό μένει για ποικίλους λόγους ακάλυπτο. Κατά συνέπεια, καλό είναι, ειδικά οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι, μετά τον εμβολιασμό τους να μην αισθάνονται άτρωτοι και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, διότι είναι πιθανόν να μην έχουν αναπτύξει επαρκή αντισώματα.

Δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, επειδή ναι μεν θεωρητικά δηλώνουν τα κρούσματα, αλλά τα συστήματα καταγραφής δεν θεωρούνται και τόσο αξιόπιστα. Πάντως η Ρουμανία έχει σχετική έξαρση, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στη Μάλτα και στη Ρωσία. Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλεί εν γένει σε πολλές χώρες η αύξηση των θανάτων μικρών παιδιών από επιθετικό στρεπτόκοκκο στη Βρετανία.

Εκεί όπως έγινε γνωστό σήμερα, οι θάνατοι έφθασαν από 8 προχθές, τους 15 σήμερα. Αν και ο στρεπτόκοκκος συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις (με πυρετό και ταλαιπωρία, αλλά όχι θανατηφόρες), εντούτοις σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί πολύ σοβαρή νόσο. Στη Βρετανία έχουν διαπιστώσει και αύξηση στα κρούσματα οστρακιάς, που επίσης προκαλείται από στρεπτόκοκκο, όμως έχει κατά κανόνα καλή πρόγνωση όταν χορηγούνται τα κατάλληλα φάρμακα. Στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ εξέδωσε προ τριημέρου και σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τα συμπτώματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx